Binnenland
Artsen Covid Collectief betwijfelt nut massavaccinatie en coronapas

Ze zijn tegen het massaal vaccineren van de hele bevolking, tegen de coronapas en tegen het testen van mensen zonder klachten. De adviezen van Artsen Covid Collectief wijken nogal af van die van de Gezondheidsraad en het OMT. „We proberen tegenwicht te bieden.”

Demonstranten protesteren op Prinsjesdag op het Plein in het centrum van Den Haag tegen de coronaregels en het regeringsbeleid. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Demonstranten protesteren op Prinsjesdag op het Plein in het centrum van Den Haag tegen de coronaregels en het regeringsbeleid. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Ruim 32.000 „vrienden” waarvan 2100 BIG-geregistreerde artsen en medisch professionals zijn aangesloten bij het Artsen Covid Collectief, meldt de website. De meeste aangesloten artsen en hoogleraren wensen anoniem te blijven, „gezien de forse censuur en pressie die gevoeld worden na het naar buiten treden. Verschillende van de bij ons aangesloten artsen hebben een zwijgcontract opgelegd gekregen, een aantal van hen verloor zijn baan.”

Sommige namen staan wel vermeld op de website, waaronder die van de bestuursleden en leden van de „klankbordgroep.” Onder de klankbordleden bevinden zich bekende critici van het coronabeleid: dr. Dick Bijl, prof. Ira Helsloot en prof. Theo Schetters.

Een van de belangrijkste kritiekpunten van het collectief is het massaal vaccineren van de bevolking. „Massavaccinatie is onnodig en zelfs schadelijk. Alleen degenen die tot een risicogroep behoren, doen er mogelijk goed aan een vaccin te halen”, verklaart Felix van der Wissel, huisarts in Amersfoort en woordvoerder van het collectief. „Denk aan 60-plussers en mensen met bijvoorbeeld suikerziekte of de longaandoening COPD. Ik denk dat vaccinatie voor hen verstandig kan zijn.”

Menstruatiestoornissen

Van der Wissel is beducht voor de vele bijwerkingen die bij het Lareb en wereldwijd zijn gemeld. „Vooral de ruim 500 meldingen van overlijdens na vaccinatie vind ik zorgelijk. Denk daarnaast ook aan meldingen van miskramen, menstruatiestoornissen, beroertes, hartinfarcten en trombose in verschillende delen van het lichaam. Het is belangrijk dat er heel goed wordt onderzocht of er een relatie is tussen deze gemelde bijwerkingen en de vaccins. Het is onbegrijpelijk dat het vaccinatieprogramma maar blijft doorgaan terwijl de wetenschap nog geen antwoord heeft op deze vraag.”

17575228.JPG
Felix van der Wissel. beeld Felix van der Wissel

De huisarts is fel tegen het vaccineren van jongeren. „In Nederland zijn slechts drie kinderen overleden aan Covid-19. Daarentegen zijn er bij jongeren na vaccinatie enkele potentieel gevaarlijke bijwerkingen gemeld, zoals pericarditis, ontsteking van het hartzakje. Het massaal vaccineren van jongeren met zogenaamde vaccins waarvan we de langetermijneffecten niet weten, betekent het nemen van een onverantwoord gezondheidsrisico.”

Terwijl de risico’s van vaccinatie niet moeten worden onderschat, is het coronavirus volgens Van der Wissel voor het overgrote deel van de mensen juist niet zo gevaarlijk als veelal wordt gedacht. „De kans dat mensen overlijden aan een besmetting is uiterst gering. Van de mensen onder de 70 jaar die besmet raken, overlijdt slechts 0,04 procent, heeft een hoogleraar voor ons berekend. Het sterftepercentage bij kinderen is helemaal te verwaarlozen.” Onderzoekers van het RIVM kwamen in februari tot een hoger percentage: gemiddeld overlijdt 1 procent van de Nederlanders aan een besmetting.

Long Covid

De sterfte is maar het topje van de ijsberg aan ellende die corona veroorzaakt. Jongeren kunnen namelijk ook last krijgen van langdurige postcoronaklachten. Is Long Covid geen reden om ook jongere mensen te vaccineren? De Amersfoortse huisarts vindt van niet. „Long Covid is heel vervelend en verdient onze volle aandacht, maar de ernst daarvan op de lange duur lijkt mee te vallen, volgens een artikel in Medisch Contact. Overigens kun je ook aan andere virusinfecties, zoals Q-koorts en pfeiffer, langdurige klachten overhouden.”

17574211.JPG
Demonstranten op het Malieveld protesteren onder meer tegen het vaccineren van kinderen. beeld ANP, Koen van Weel

De druk op de zorg is hoog, ondanks dat inmiddels 80 procent van de 12-plussers volledig is gevaccineerd. Zou de druk op de zorg niet hoger zijn geweest als meer mensen hadden geluisterd naar het advies van Artsen Covid Collectief en geen prik hadden gehaald? Van der Wissel denkt van niet. „Ongeveer 70 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen is ouder dan 60 jaar. Vanaf begin mei, toen de meeste ouderen en kwetsbaren waren gevaccineerd, zie je dan ook een daling inzetten van het aantal ziekenhuisopnames.”

De coronapas vindt Van der Wissel een „onding” die wetenschappelijk slecht te onderbouwen valt. „De kans op grote uitbraken is sowieso klein, nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Daarnaast is de les van de pandemie dat mensen met klachten thuis moeten blijven. Gezonde mensen maken elkaar niet ziek”, daarbij verwijzend naar een van de kernpunten van het Artsen Covid Collectief. „Bovendien is onduidelijk of, en zo ja, in welke mate vaccinatie beschermt tegen overdracht.” Een recente publicatie in The Lancet verschaft daarover duidelijkheid: een maand na twee prikken met het Pfizervaccin is de bescherming tegen een infectie 88 procent, na vijf maanden nog 47 procent.

Van der Wissel is kritisch op het overheidsbeleid, dat is gericht op het vaccineren van zo veel mogelijk mensen. „Wij proberen tegenwicht te bieden en telkens de vraag te stellen wat de winst is voor de volksgezondheid. Wat levert een maatregel op en wat kost deze de samenleving? Het is in het belang van iedereen om kritisch te blijven kijken, ook naar de adviezen van de overheid, het OMT en de Gezondheidsraad. Als de overheid mensen uitsluit die zich niet willen laten vaccineren, moeten we daartegen in opstand komen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer