Economie

Bouwverzekeraar Woningborg in de problemen

Woningborg, de grootste nieuwbouwverzekeraar van Nederland, zit in financiële problemen. Het bedrijf, dat meer dan 70 procent van het marktaandeel in die sector in handen heeft, zei dinsdag tegen het Financieele Dagblad (FD) dat het al verschillende bouwprojecten heeft moeten weigeren.

Redactie economie
28 September 2021 11:25
Na stikstof dreigt nu de verzekering van nieuwbouw een probleem te worden bij inlopen woningtekort.  beeld ANP, Sem van der Wal
Na stikstof dreigt nu de verzekering van nieuwbouw een probleem te worden bij inlopen woningtekort.  beeld ANP, Sem van der Wal

Woningborg, waar circa 10.000 bouwbedrijven bij zijn aangesloten, zit momenteel aan de limiet van te verzekeren projecten, bevestigde een woordvoerder tegen het FD. De 47.000 aanvragen die het bedrijf in de eerste zes maanden van 2021 zag binnenkomen, waren er al 10.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In 2019 gaf Woningborg nog 22.000 certificaten af.

Verder steeg, onder invloed van de hoge grondstofkosten, de prijs per woning, waardoor het te verzekeren risico in rap tempo opliep.

Een certificaat van een afbouwverzekeraar biedt kopers de zekerheid dat een woning wordt afgebouwd als een aannemer failliet gaat. Zonder zo’n certificaat kunnen bouwbedrijven vaak niet starten. Ook hypotheekverstrekkers eisen in veel gevallen een afbouwcertificaat. Als er geen oplossing wordt gevonden, kunnen de problemen bij Woningborg een rem zetten op de nieuwbouw in Nederland.

Bouwend Nederland, de koepel van bouw- en infrabedrijven, vindt een kapitaalinjectie door de staat gerechtvaardigd, omdat anders de hoge bouwambities van de Nederlandse overheid –de komende tien jaar 1 miljoen woningen erbij– in gevaar komen.

Die extra woningen zijn nodig, omdat er nu al een tekort van ongeveer 300.000 huizen bestaat. Eerder zette de stikstofcrisis een rem op de nieuwbouw.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde tegenover het FD dat er verkennende gesprekken zijn gevoerd met Woningborg, maar wilde verder niets kwijt.

Woningborg heeft het al een aantal jaren financieel moeilijk. In 2018 en 2019 boekte het bedrijf forse verliezen. Daardoor daalde de solvabiliteit, de mate waarin schulden afbetaald kunnen worden, in drie jaar van 385 procent naar 111 procent, waarmee ternauwernood voldaan werd aan de kredietwaardigheidseisen van De Nederlandsche Bank. Volgens de eigen norm van Woningborg, van 200 procent, was dat echter te laag. Desondanks noemt het bedrijf zichzelf nog wel financieel gezond.

In mei 2020, toen nog onduidelijk was wat de gevolgen van de coronacrisis zouden zijn voor de bouwsector, was Wytzejan de Jong, directeur van Woningborg, nog positief gestemd. In een interview met Bouwend Nederland gaf hij aan dat zijn bedrijf, ondanks de „onvoorspelbare toekomst”, nog geen enkele aanvraag had geweigerd.

SWK en Bouwgarant, twee andere grote nieuwbouwverzekeraars, zitten volgens het FD overigens niet in de problemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer