Minderheidskabinet niet populair bij kiezer
Zes op de tien mensen (61 procent) willen liever dat er nieuwe verkiezingen komen dan dat nog wordt geprobeerd om een minderheidskabinet te vormen, meldde EenVandaag maandag op basis van een onderzoek onder zo’n 28.000 mensen. Ook veel D66-stemmers en CDA-stemmers geven hier de voorkeur aan.
De mogelijkheid voor een minderheidskabinet, dat bestaat uit VVD, D66 en CDA, wordt momenteel onderzocht. Volgens EenVandaag geeft 43 procent van de D66-stemmers en 51 procent van de CDA-stemmers de voorkeur aan nieuwe verkiezingen. Onder de mensen die VVD stemmen ziet 27 procent dit zitten.
Volgens EenVandaag hopen veel D66-stemmers en CDA-stemmers dat er met nieuwe verkiezingen ook „nieuwe verhoudingen ontstaan, die de kans op een geslaagde formatie vergroten.” Sommigen zouden met nieuwe verkiezingen op een andere partij stemmen.
De onvrede is volgens EenVandaag ook zichtbaar in het vertrouwen in Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra. De leiders van respectievelijk D66 en CDA krijgen het laagste vertrouwenscijfers van hun stemmers van alle partijen; 69 procent heeft vertrouwen in Kaag als leider, bij Hoekstra is dit 62 procent. In mei was dit voor Kaag 91 procent en voor Hoekstra 70 procent.
Zes op de tien de Nederlanders hebben „weinig” of „heel weinig” vertrouwen in de politiek als geheel. Dat bleek maandag uit een enquête die de NOS door Ipsos liet uitvoeren onder 1993 kiesgerechtigden. Vorig jaar hadden volgens de omroep vier op de tien Nederlanders weinig vertrouwen in Den Haag.
Uit de peiling blijkt dat met name de trage kabinetsformatie en het regeringsbeleid ten aanzien van de woningmarkt en de zorg verantwoordelijk zijn voor het dalende vertrouwen. Ook de kindertoeslagenaffaire, de corona-aanpak en het klimaatbeleid hadden volgens Ipsos een negatieve impact. Het zijn vooral mensen die op Forum voor Democratie, PVV, SP en JA21 stemmen die zeggen weinig geloof te hebben in Den Haag.
Onvoldoende
Behalve het vertrouwen in de politiek als geheel, zijn ook de rapportcijfers voor de regering het afgelopen jaar gedaald. Het huidige demissionaire kabinet krijgt volgens de peiling een 4,9. Ten tijde van de Tweede Kamerverkiezingen in maart was dat nog een 6. Ook het vertrouwen in demissionair premier Mark Rutte is gedaald, aldus Ipsos.