Arbodiensten: Meer mensen zijn oververmoeid
Het aantal oververmoeide mensen in Nederland neemt toe. Dat maakten de arbodiensten Arbo Unie en ArboNed dinsdag bekend.
Zaterdag meldde vakbond CNV nog dat uit eigen onderzoek was gebleken dat het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit was verdubbeld tot een op de vijf.
„In de praktijk zien bedrijfsartsen in de spreekkamers bij Arbo Unie dat inderdaad meer mensen oververmoeid zijn”, zegt een woordvoerster van Arbo Unie. De arbodienst constateert tegelijkertijd dat het aantal mensen met een burn-out wel gelijk is gebleven.
Volgens ArboNed is de gemiddelde verzuimduur door psychische klachten tussen juli 2020 en juni 2021 met vier dagen gestegen naar 237 dagen.
Een burn-out duurt gemiddeld 293 dagen. „Als we niet naar jaargemiddelden maar naar verzuimpercentages per maand dit jaar kijken, dan zien we een licht stijgende trend in het psychisch verzuim vanaf februari”, zegt een woordvoerster.
ArboNed komt later dit jaar met een uitgebreide analyse, waarin aandacht is voor psychisch verzuim.
Zaterdag pleitte CNV nog voor een snelle invoering van een dertig-urige werkweek om psychische problemen zoals burn-outs te voorkomen. Eerder polste de vakbond Nederlanders of ze een werkweek zagen zitten die een kwart korter is dan de gangbare veertig uur. Dat bleek zo te zijn.
Uitgeput
Drie op de vijf mensen denken met zo’n kortere werkweek gezond de pensioenleeftijd te gaan halen en dat er minder burn-outs zullen zijn.
„Het aantal uren dat iemand werkt bepaalt niet of iemand mentaal uitgeput raakt”, zegt bedrijfsarts Corné Roelen van Arbo Unie. Volgens hem is de manier waarop iemand werkt bepalend. „Ook speelt mee of iemand de uren buiten werktijd goed gebruikt om te herstellen en voldoende energie op weet te laden.”