Binnenland

Kerkdienst zonder beperking lonkt

Als de cijfers het toelaten, wordt de anderhalvemeterregel in september in de hele samenleving losgelaten. Dat zei premier Rutte vrijdag op de coronapersconferentie. Kerkdiensten zonder beperkingen lonken.

13 August 2021 21:16
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA), vrijdag tijdens de persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen. beeld ANP, Bart Maat
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA), vrijdag tijdens de persconferentie over versoepeling van de coronamaatregelen. beeld ANP, Bart Maat

„Als je mij vraagt: „Is het een belofte? Weet je het zeker?” Nee!” Rutte maakte vrijdagavond meerdere keren duidelijk dat data in september en nog verder in het jaar niet vaststaan. De planning is dat op 20 september mensen niet langer afstand van elkaar hoeven te houden en dat op 1 november alle andere maatregelen verdwijnen. Om de onzekerheid van die laatste datum nog eens te benadrukken, noemde Rutte die „een datum in de lucht. Dat is echt nog onzeker.”

Voor verschillende activiteiten geldt vanaf 20 september, mits die versoepelingen doorgaan, de plicht een coronatoegangsbewijs te vragen bij een opkomst van meer dan 75 personen. Het zou dan gaan om horeca, evenementen en (culturele) voorstellingen, zoals bioscopen. Onder andere kerken mogen dan zonder voorwaarden weer volstromen.

Wat al wel vast lijkt te staan, is dat de anderhalvemeterregel in het hoger onderwijs eruit gaat. Die versoepeling gaat per 30 augustus in, aan de start van het nieuwe studiejaar. Die datum is eerder dan het Outbreak Management Team adviseert, erkende Rutte. Daarom kondigde de minister-president aanvullende maatregelen aan voor mbo’s, hbo’s en universiteiten. Zo mogen er maximaal 75 personen in een ruimte en moet iedereen buiten leslokalen en collegezalen mondkapjes op. Ook is er een dringend advies aan studenten en docenten om zichzelf twee keer per week te testen. Het kabinet geeft prioriteit aan het onderwijs vanwege studie-uitval en sociale problemen voor studenten.

Indirecte dwang

Minister De Jonge van Volksgezondheid zei dat het kabinet vaccineren niet verplicht wil maken. Wel zinspeelde hij erop voor het ”testen voor toegang” van mensen op een later moment een bijdrage te vragen. De Jonge ontkende dat dat een indirecte vaccinatieplicht zou inhouden. „Die bijdrage is geen dwang, ook geen indirecte, maar wel een stimulans.” Het kabinet blijft bij het standpunt dat het vaccinatie niet wil verplichten. „Maar daar kunnen we het niet bij laten”, zei De Jonge. Met maatregelen als een financiële bijdrage voor het testen voor toegang wil het kabinet inenten nog aantrekkelijker maken.

Waar de nachthoreca eind juni nog aan de beurt was bij versoepelingen, staan die bij de huidige kabinetsplannen achteraan. Pas op 1 november mogen zij open, als er niks wijzigt aan de route die nu is uitgestippeld.

Volgens Rutte is dat het leergeld dat de regering heeft betaald voor de besmettingspiek die half juli ontstond na de opening van nachtclubs en discotheken. In reactie op dit besluit kondigde branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland aan een kort geding aan te spannen.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer