RIVM meldt minder besmettingen, weekgemiddelde daalt licht
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na versoepeling van de maatregelen nam in Nederland het aantal besmettingen weer toe. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advertentie
Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 2349 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week zaterdag waren er nog bijna 2400 positieve tests.
Het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen blijft licht dalen. Nu ligt dat op 2325, een dag eerder lag het zevendaags gemiddelde op 2332.
Het aantal gemelde sterfgevallen steeg met zes, evenveel als een etmaal eerder. Dat het overlijden van coronapatiënten nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Het kan soms een tijdje duren voor een sterfgeval is geregistreerd.
In Amsterdam kregen 235 mensen te horen dat ze een coronabesmetting hadden opgelopen, in Rotterdam waren dat er 129. In Den Haag kregen 93 mensen een positieve uitslag van hun coronatest, in Almere raakten 55 mensen besmet en in Utrecht 41.
Rusland meldt zaterdag opnieuw een recordaantal van 819 coronadoden in een etmaal sinds het begin van de pandemie 1,5 jaar geleden. Daarmee is het trieste record voor de derde achtereenvolgende dag overtroffen. Afgelopen donderdag meldden de gezondheidsautoriteiten dat 808 mensen in een etmaal waren bezweken aan Covid-19, vrijdag werd dat aantal met 815 overtroffen.
Al wekenlang zijn er hoge sterftecijfers, ondanks het relatief lagere aantal van ruim 22.000 nieuwe besmettingen per etmaal, de meeste door toedoen van de Delta-variant. Tot nu toe stierven in Rusland, dat zo’n 146 miljoen inwoners telt, 169,683 mensen aan Covid-19.
Algemeen wordt aangenomen dat het daadwerkelijk aantal sterfgevallen door corona nog hoger is. Volgens de laatste cijfers van het statistiekbureau Rosstat stierven tussen januari en juni bijna 422.000 meer mensen dan er werden geboren. De bevolkingskrimp was bijna 60 procent hoger dan in de eerste helft van 2020.
Bijna 27 procent van de Russen heeft tot nu toe minstens één coronaprik gehad. Dat is fors minder dan in bijvoorbeeld West-Europese landen. Er heerst wantrouwen ten opzichte van de Russische vaccins. Moskou staat geen invoer van buitenlandse vaccins toe.
De harde aanpak in de beginfase was een juiste beslissing, vindt ds. A. T. Vergunst, predikant van de Reformed Congregations of New Zealand (RCNZ) in Carterton, de enige gereformeerde gemeente in het land.
Ambtenaren waarschuwden dat het aantal besmettingen de komende dagen verder kan toenemen. Van zestig nieuw besmette mensen staat immers vast dat ze met anderen tijd hebben doorgebracht terwijl ze besmettelijk waren, zei staatspremier Gladys Berejiklian. De afgelopen dagen heeft de staat qua nieuwe gevallen record op record gebroken.
Tevens werd bekend dat in het afgelopen etmaal vier mensen zijn overleden aan Covid-19. Daarmee is het aantal doden in de huidige uitbraak in de staat op 42 gekomen.
De regering van New South Wales scherpt de maatregelen aan vanaf zondag. In heel New South Wales geldt nu een strengere lockdown, niet alleen in steden als Sydney. In Sydney mogen mensen nog maar vijf kilometer van hun huis vandaan bewegen, in de kleinere plaatsen is die beperking er niet. Mensen mogen geen bezoek meer ontvangen, alleen voor een beperkt aantal zaken het huis verlaten en alle horeca is gesloten. De boete voor het breken van belangrijke coronaregels, zoals alleen het huis verlaten als het echt moet, is nu 5000 Australische dollar (3100 euro).
De deelstaat zou eigenlijk op 28 augustus uit de lockdown komen, maar het stijgende aantal besmettingen maakt dat zeer onwaarschijnlijk. „Ik zou willen dat de situatie beter was. September en oktober gaan moeilijke maanden worden, maar we komen er wel doorheen”, aldus Berejiklian.
Australië is met zijn 25 miljoen inwoners al lang zeer succesvol in de strijd tegen de pandemie door extreem strenge regels. Door de verspreiding van de Delta-variant neemt het aantal gevallen nu echter toe. De vaccinatiecampagne vordert langzaam, mede door scepsis onder de bevolking.
Het medische centrum van de University of Mississippi (UMMC) heeft vrijdagochtend een veldhospitaal met twintig bedden in zijn parkeergarage geopend om de overvloed van Covid-patiënten te kunnen opvangen. Ook is het van plan volgende week een mobiele ziekenhuistent te openen, bemand door een medisch team dat het ministerie van Volksgezondheid heeft toegezegd te sturen.
De Republikeinse gouverneur Tate Reeves van Mississippi zei dat de federale regering zijn verzoek had afgewezen om een hospitaalschip van de Amerikaanse marine te sturen. Reeves had specifiek om de hulp van de USNS Comfort verzocht, het schip dat in maart 2020 in New York aanmeerde om de plaatselijke ziekenhuizen te helpen. New York was destijds het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus in de Verenigde Staten.
Reeves zei de komst van federale hulp te verwelkomen, maar benadrukte dat hij net als veel van zijn mede-Republikeinen mensen nooit zal dwingen een mondkapje te dragen of zich te laten vaccineren. „Ik ben van mening dat elk individu de beste beslissing voor zichzelf zou moeten nemen”, zei hij, ook omdat er volgens hem net zo goed „risico’s” zijn verbonden aan het laten vaccineren als aan niet-gevaccineerd blijven. Zelf is hij wel ingeënt.
Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) registreerde Mississippi vrijdag het recordaantal van 5023 nieuwe Covid-besmettingen op een dag. Donderdag werden er 1578 Covid-patiënten opgenomen in het ziekenhuis, het hoogste aantal sinds de pandemie vorig jaar begon. Op enig moment was meer dan 90 procent van de IC-bedden bezet. Volgens een analyse van persbureau Reuters heeft de staat de afgelopen twee weken geworsteld met een stijging van 142 procent in ziekenhuisopnames.
Het aantal dagelijkse gevallen in het hele land is de afgelopen twee weken verdubbeld, volgens een telling van persbureau Reuters, en bereikte het hoogste punt in zes maanden. Het gemiddelde aantal dagelijkse sterfgevallen is in de afgelopen veertien dagen met 85 procent gestegen.
De Canadese regering heeft vrijdag aangekondigd alle federale werknemers te verplichten zich te laten vaccineren tegen Covid-19. In de komende weken wordt een deadline voor inentingen voor zo’n 300.000 ambtenaren bekendgemaakt, zei minister Dominic LeBlanc van Binnenlandse Zaken.
De federale overheid is de grootste werkgever van Canada. Volgens LeBlanc is de vaccinatieverplichting „bedoeld om Canada te helpen een minimaal dekkingsniveau te bereiken dat nodig is om de economie volledig te heropenen en open te houden, en om duizenden werknemers te beschermen.”
De aankondiging van de vaccinatieplicht komt minder dan een maand voor de heropening van de Canadese grenzen voor gevaccineerde buitenlandse reizigers, gepland voor 7 september, anderhalf jaar na hun sluiting vanwege de pandemie.
De vaccinatieplicht betreft ook commerciële trein-, vliegtuig- en scheepspassagiers, hoewel die volgens LeBlanc pas tegen eind oktober zal gelden.
Vrijdag had 71 procent van de 38 miljoen Canadezen minstens één dosis van een Covid-vaccin gekregen, terwijl bijna 62 procent volledig was gevaccineerd.
Op Aruba is vrijdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat het enige ziekenhuis op het eiland alleen nog open is voor noodgevallen. Vanwege het toenemende aantal coronapatiënten is er zeker op de intensive care gebrek aan personeel.
Daarom gaan per direct alle niet-urgente behandelingen niet meer door in het Dr. Horacio Oduber Hospital. De bevolking wordt opgeroepen hier rekening mee te houden en voorzichtig te zijn in het verkeer om ziekenhuisopnames door ongelukken te voorkomen.
Vrijdag kwamen er op het eiland bijna tweehonderd coronabesmettingen bij, het totaal aantal besmettingen is nu 1122. In het ziekenhuis liggen 54 coronapatiënten, dat zijn er twintig meer dan vier dagen eerder. Zeven daarvan liggen op de intensive care. Verreweg de meeste geïnfecteerden zijn niet gevaccineerd.
De CoronaCheck-app, de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of hersteld van corona, is tot 8 augustus 8,23 miljoen keer gedownload. Dat komt neer op ruim 47 procent van de Nederlandse bevolking, meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Er zijn pakweg 18 miljoen QR-codes mee aangemaakt.
De minister schrijft dat er de nodige problemen waren en zijn met de CoronaCheck. Met name in de eerste weken na de lancering op 24 juni bleek dat niet van iedereen die een coronabewijs wilde aanmaken de gegevens beschikbaar waren. Het ging om een deel van de gevaccineerden met het Janssenvaccin of mensen die corona hadden gehad en maar een prik nodig hadden. „Samen met alle organisaties die de gegevens aanleveren is in de afgelopen weken zeer hard gewerkt aan het oplossen van deze problemen”, aldus De Jonge.
Ook gaat het mis bij mensen wier gegevens, zoals opgeslagen bij de GGD of het RIVM, niet exact overeenkomen met de Basisregistratie Persoonsgegevens. Bijvoorbeeld omdat een geboortedatum onbekend is of tekens in de naam, zoals ë en é, niet goed zijn overgenomen. De CoronaCheck kan dan de gegevens van de persoon niet vinden. Aanpassing van gegevens bij de testaanbieder of de vaccintoediener (in veel gevallen de GGD) is dan de oplossing.
Het komt voor dat bij de GGD gegevens goed geregistreerd zijn, maar deze door technische fouten niet goed worden aangeleverd aan CoronaCheck. Hierdoor kan een aantal mensen geen herstelbewijs via de app krijgen. Zolang deze technische fouten nog niet zijn opgelost, is er een noodprocedure waarmee de GGD via een webportaal alsnog een coronabewijs kan aanmaken, schrijft de minister.
De CoronaMelder, de app die werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek, is sinds de landelijke introductie in oktober door 5,25 miljoen Nederlanders gedownload. Dat is ruim 30 procent van de bevolking. Ongeveer 50 procent van hen gebruikt de app actief.
Tot 8 augustus zijn 207.694 mensen gewaarschuwd dat ze in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Nagenoeg iedereen (206.233 mensen) heeft naar aanleiding van die notificatie een test aangevraagd. Van hen bleken 15.575 daadwerkelijk het coronavirus te hebben.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat het kabinet ondernemers meer duidelijkheid geeft over het afbouwen van de coronamaatregelen. Het voornemen van de overheid om in september versoepelingen door te voeren, geeft ondernemers perspectief, aldus de lobbyclubs voor het bedrijfsleven.
Verder werd in de coronapersconferentie van vrijdagavond aangekondigd dat vanaf 20 september als het goed is het thuiswerkadvies vervalt. De ondernemersorganisaties zeggen dat veel werkgevers en werknemers hier lang naar uit hebben gekeken.
Vakbond FNV stelt dat als straks alle maatregelen op kantoor zouden worden losgelaten, dat wel zorgvuldig moet gebeuren. „Hoe graag veel mensen ook weer op kantoor willen werken, de veiligheid en gezondheid van werknemers staan voorop”, laat een woordvoerder van de bond weten. Bedrijven zouden moeten blijven nadenken over voldoende ruimte om te werken, looprichtingen en ventilatie, als het aan FNV ligt. Ook vindt de bond dat werknemers in de toekomst zelf moeten kunnen bepalen of zij thuis of op kantoor werken.
VNO-NCW en MKB-Nederland zijn wel bezorgd dat bij oplopende besmettingsaantallen het kabinet zich verplicht voelt om alle in het vooruitzicht gestelde versoepelingen toch op te schuiven. „Dat zou niet moeten gebeuren, want op een gegeven moment moeten we toch een keer terug naar normaal”, schrijven ze in een reactie. Ze benadrukken dat het voor ondernemers noodzakelijk is om vooruit te kunnen plannen in verband met voorraden en personeel.
Ook uiten de belangenbehartigers hun zorgen over de verplichting, die waarschijnlijk vanaf 20 september geldt voor bijvoorbeeld de horeca, om voor groepen boven de 75 personen met coronatoegangsbewijzen te gaan werken. „Het moet voor ondernemers wel werkbaar blijven”, vinden ze.
Voor ondernemers in de nachthoreca verandert er op korte termijn nog niets, zij blijven tot 1 november gesloten. „Voor hen en andere gesloten sectoren, zoals de zakelijke evenementen, is het belangrijk dat de steunmaatregelen voorlopig van kracht blijven.” Zowel MKB-Nederland als VNO-NCW is blij dat het kabinet aangeeft de steun voor deze sectoren langer door te trekken.
Advertentie
Het kabinet zou mensen veel meer moeten wijzen op het belang van het naleven van de basismaatregelen, stelt Wim Schellekens, expert op het gebied van gezondheidsbeleid en lid van het Red Team dat het kabinet voorziet van ongevraagd advies over de coronapandemie. Het aantal besmettingen moet nog veel verder omlaag en daar zijn de maatregelen zoals afstand houden, mondkapjes in besloten ruimtes, ventileren, thuisblijven bij klachten en je laten testen hard voor nodig.
Schellekens reageert op de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge vrijdagavond. „Een persconferentie is bedoeld om mensen te motiveren zich aan de basismaatregelen te houden. Dat doe je door te wijzen op de gevolgen van een coronabesmetting, door inzicht te geven in wat het aantal dagelijkse besmettingen betekent en wat we van vaccinatie wel en niet kunnen verwachten. Dan weet de burger waar we nu staan en wat er nodig is om uit deze crisis te komen. Nu wordt er veel over de details van alle versoepelingen gesproken en bovendien wordt er teveel nadruk gelegd op het eventueel loslaten van alle regels. Dat is volgens mij wensdenken.”
Pas als het aantal besmettingen substantieel is afgenomen, tot minder dan 850 nieuwe gevallen per dag, kan de epidemie weer goed onder controle worden gehouden door middel van bron- en contactonderzoek en quarantaines, stelt Schellekens, tevens oud-hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Dat is het moment waarop basismaatregelen zoals onderlinge afstand en het dragen van mondkapjes losgelaten kunnen worden. „We zitten nu op ongeveer 2500 besmettingen per dag. Als zo de vakantie voorbij is, iedereen weer gaat werken, de scholen weer opengaan en het najaar begint, weten we dat de besmettingen alleen maar zullen toenemen. Ik heb er een hard hoofd in dat we medio september de anderhalve meter kunnen afschaffen.”
En daar zou het kabinet serieuzer mee moeten omgaan. „Op dit moment liggen er zo’n zeshonderd coronapatiënten in de ziekenhuizen, die verdringen nog steeds de reguliere zorg. Bovendien is er ook nog zoiets als langdurige Covid, waar heel veel mensen dagelijks erg onder lijden. Er is heel veel verborgen leed.”
Ook met dat leed zou het kabinet meer rekening moeten houden, meent Schellekens. „In andere landen zijn er speciale rouwdagen om de coronadoden te herdenken. In Nederland wordt er met geen woord over gerept door het kabinet. Terwijl ook daarbij stilstaan zou kunnen helpen om te onderstrepen dat de pandemie nog steeds heel erg gaande is en dat naleven van de basismaatregelen echt belangrijk blijft.”
Verder hoeven alleen nog niet-gevaccineerde leraren in het basis- en middelbaar onderwijs en niet-gevaccineerde leerlingen in het middelbaar onderwijs twee keer per week een zelftest af te nemen. Het ministerie meldt dat het versoepelen van de maatregelen op scholen volgens het Outbreak Management Team (OMT) verantwoord is.
Andere coronaregels zoals die nu gelden op middelbare scholen, zoals het 1,5 meter afstand houden tot leraren en het dragen van mondkapjes in gangen en kantines, blijven voorlopig nog van kracht. De VO-raad, de vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs, hoopt en verwacht dat er vanaf 20 september wel verdere versoepelingen voor middelbare scholen mogelijk zijn.
De raad zegt begrip te hebben „voor de voorzichtige start die het kabinet maakt” met de heropening van het voortgezet onderwijs na de zomervakantie. Maar met name het handhaven van de mondkapjesplicht is lastig, „zo bleek aan het einde van afgelopen schooljaar”.
Universiteiten, hogescholen en mbo’s gaan te snel weer open en dat kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen. Dat zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten.
De GGD’en hadden liever gezien dat de instellingen pas op 19 september zouden opengaan. „Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw”, aldus GGD GHOR Nederland.
Ongeveer 1,8 miljoen mensen in Nederland zijn nog niet gevaccineerd. „Daarbij komen de terugkerende vakantiegangers eind augustus, die ook besmettingen met zich mee kunnen brengen. Het risico van uitbraken binnen het onderwijs is reëel, en deze uitbraken kunnen vervolgens ook weer leiden tot het risico op besmettingen buiten het onderwijs”, voegt de GGD-koepel toe.
De gezondheidsdiensten bereiden zich daarom al voor op een nieuwe stijging van het aantal positieve tests, bijvoorbeeld door mensen in te zetten voor bron- en contactonderzoek.
De GGD’en zijn bang dat het loslaten van de 1,5 meterregel in het hoger onderwijs ertoe kan leiden dat mensen ook in de rest van de samenleving ook geen afstand van elkaar meer houden. „We hebben de ervaring van de te snelle versoepeling eind juni daarbij nog scherp op het netvlies”, zegt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet.
Een overzicht van de maatregelen van het kabinet voor de komende weken.
- De regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, hogescholen en mbo’s hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.
- Bij lessen en colleges mogen maximaal 75 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes dragen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.
- Restaurants en cafés moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht.
- Mensen die op reis gaan, kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.
- Op 17 september besluit het kabinet of de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving kan vervallen. Het streven is dat mensen vanaf 20 september geen afstand meer hoeven te houden. Dat geldt dan ook voor kerken.
- Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.
Het kabinet hoopt op 1 november de dan nog geldende coronamaatregelen te laten varen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdag bekendgemaakt.
Het kabinet hoopt op 20 september al een aantal versoepelingen door te voeren, bijvoorbeeld in de horeca. Ook wil het, als de situatie het dan toelaat, de 1,5-meterregel loslaten. Op 1 november zouden dan, als alles meezit, de resterende maatregelen er ook af kunnen.
Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hielden vrijdag op de persconferentie nog wel een flinke slag om de arm. „We hopen en verwachten dat het dit najaar zou kunnen zijn, november, maar zeker weten doen we het niet”, zei De Jonge.
Rutte noemde 1 november „echt nog een datum in de lucht, dat is echt nog onzeker”.
Ook áls op 1 november de regels worden losgelaten, blijft het dringende advies wel luiden om te hoesten en niezen in de elleboog en thuis te blijven en te testen bij klachten, benadrukt het kabinet.
Medewerkers van de GGD gaan over een paar weken huisartsen in de hele regio Rotterdam-Rijnmond helpen bij het geven van voorlichting over vaccineren tegen corona. Het project is een vervolg op een kleinschaliger pilot en is vooral bedoeld om kwetsbare groepen goede informatie te geven.
„Het is zeker niet zo dat we mensen willen overtuigen zich te laten vaccineren”, zegt de Rotterdamse huisarts Shakib Sana. Hij is mede-initiatiefnemer van het project, samen met Robin Peeters, hoogleraar en internist aan het Erasmus MC en GGD Rotterdam, „Het gaat erom dat we de mensen goede informatie geven over corona en het vaccineren en dat de mensen op basis van wat ze hebben gehoord zelf een afweging en keuze maken.”
Enkele maanden geleden besloten Sana en Peeters samen met andere zorgprofessionals de Rotterdamse wijken met de laagste vaccinatiegraad in te gaan om uitleg te geven over corona en vaccineren. Ze bezochten samen met medewerkers van de GGD, medisch studenten, huisartsen, specialisten en apothekers onder meer de markt in Delfshaven. De inspanningen waren niet voor niets, want duizenden Rotterdammers besloten zich alsnog te laten informeren en/of zich te laten inenten.
Het geven van voorlichting kreeg daarna een vervolg in twee gezondheidscentra in Rotterdam-West. Het is de planning het project over een paar weken uit te breiden naar de hele regio Rotterdam-Rijnmond. „Alle huisartsenpraktijken worden benaderd en krijgen de vraag voorgelegd of ze willen dat er medewerkers van de GGD naar de praktijk komen om te helpen met het geven van voorlichting over vaccineren tegen corona. De eigen huisarts en eventueel medisch studenten kunnen helpen met het geven van informatie en het houden van toezicht”, zegt Sana. „Hopelijk kan deze fijnmazige campagne binnenkort in de andere regio’s ook navolging vinden.”
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt nog wel, maar steeds langzamer. De lijn wordt vlakker en vlakker.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 2718 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is iets meer dan in de vorige dagen, maar het is gebruikelijk dat het aantal nieuwe gevallen in de loop van de week oploopt. Vorige week vrijdag waren er iets meer dan 2900 positieve tests.
De 2718 positieve tests komen omgerekend neer op 15,6 op elke 100.000 Nederlanders. Voor de veertigste dag op rij zit Nederland boven de zogeheten signaalwaarde. Bij meer dan 7 positieve tests bij 100.000 mensen gaan alarmbellen af en zijn mogelijk maatregelen nodig. Van september tot juni zat Nederland 272 dagen achter elkaar boven die grens.
In de afgelopen zeven dagen zijn 16.368 positieve tests geregistreerd, gemiddeld 2338 per dag. In de week tot en met donderdag waren er gemiddeld 2365 besmettingen per dag aan het licht gekomen. Het is wel het laagste niveau sinds 8 juli, ruim een maand geleden.
Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad kregen 202 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Rotterdam kwamen er 160 positieve tests bij en in Den Haag 105. Daarna volgen Utrecht (77) en Almere (46). In 31 gemeenten testte niemand positief.
De Koninklijke Marechaussee heeft sinds maandag drie boetes gegeven aan mensen die geen geldig coronabewijs bij zich hebben. Hoewel mensen al vanaf zondag gecontroleerd konden worden op zo’n bewijs, werd dit maandag voor het eerst gedaan. Sindsdien is alleen bij de Belgische grens op de bewijzen gecontroleerd. In totaal zijn er 255 mensen steekproefsgewijs aangehouden, zegt een woordvoerder.
„Het is eigenlijk heel erg weinig”, zegt de woordvoerder over de drie boetes. „De rest heeft alles gewoon op orde.” Of er sinds maandag elke dag bij de Belgische grens is gecontroleerd, kan de woordvoerder niet zeggen. Wel meldt hij dat op verschillende grensovergangen is gecontroleerd. De drie beboete reizigers waren allemaal niet Nederlands.
Reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, moeten per 8 augustus een coronabewijs kunnen laten zien. Dit is een vaccinatiebewijs, een herstelbewijs of een negatief testbewijs. Mensen die volledig gevaccineerd zijn of hersteld zijn van corona kunnen dit aantonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor hun terugreis laten testen in het land waar zij verblijven. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.
De marechaussee zei maandag dat in landen als België en Frankrijk strenge regels gelden, waardoor de meeste mensen goed voorbereid zijn. Die dag werden er helemaal geen boetes uitgedeeld.
Nog steeds is er een verhoogd sterftecijfer in de Europese Unie in deze coronatijd. Het aantal mensen dat overlijdt blijft boven het gemiddelde niveau van de jaren 2016 tot 2019, dus voor de coronapandemie uitbrak. In juni stierven bijna 6 procent meer mensen dan gebruikelijk. Wel is deze zogenoemde oversterfte nu geleidelijk aan het dalen. In april lag die nog bij ruim 20 procent, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.
De hoogste waarde sinds de corona-uitbraak werd in november 2020 opgetekend met 40 procent. Vervolgens zakte die tot net onder de 6 procent in februari, om in het voorjaar weer te stijgen. In Nederland piekte de oversterfte vorig jaar april met 53,8 procent, om daarna vrijwel steeds onder het Europese gemiddelde te blijven.
Uit de voorlopige cijfers blijkt niet hoeveel mensen zijn overleden door een coronabesmetting. Er blijkt echter dat de soms forse stijgingen van de oversterfte in bepaalde landen grotendeels samenvallen met Covid-19-uitbraken daar. De data maken geen onderscheid tussen doodsoorzaak, geslacht of leeftijd.
Voor het eerst in iets meer dan een week liggen er minder dan 200 coronapatiënten op de intensive cares. Op die ziekenhuiskamers liggen nu 196 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. In de afgelopen dag zijn veertien ic-bedden vrijgekomen. Het is de grootste daling sinds 8 juli.
Het aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg de afgelopen dag wel iets, van 439 naar 450, maar over het algemeen gaat de lijn nog steeds omlaag. Begin augustus lagen meer dan 500 mensen vanwege corona op die zalen.
In totaal liggen nu 646 mensen in het ziekenhuis vanwege Covid-19. Dat is het laagste aantal in meer dan twee weken. Het is de vierde achtereenvolgende dag waarop het totale aantal opgenomen patiënten daalt.
Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) daalt het aantal nieuwe opnames langzaam maar zeker. In de afgelopen 24 uur zijn 86 coronapatiënten op een verpleegafdeling of ic opgenomen. In de laatste zeven dagen belandden 565 mensen vanwege corona in het ziekenhuis, gemiddeld zo’n 81 per dag, en dat is het laagste peil in drie weken. Eind juli en begin augustus waren er gemiddeld meer dan 100 nieuwe opnames per dag.
Met een nieuwe persconferentie over het coronabeleid blikt het kabinet vrijdag vooruit op de komende maanden en hoe de geldende maatregelen verder kunnen worden afgebouwd. Maar afgezien van het hoger onderwijs zitten nieuwe versoepelingen er nog niet direct in.
Voor het nieuwe collegejaar op universiteiten en hogescholen is het kabinet van plan de 1,5 meter los te laten, meldden Haagse bronnen donderdag al. Daarbij wordt wel gedacht aan aanvullende maatregelen, zoals een maximum aan het aantal studenten in collegezalen. Dat moet ervoor zorgen dat als besmette mensen een college bijwonen, er niet direct een heel grote groep kans loopt besmet te raken met het coronavirus.
Verdere versoepelingen worden nu niet verwacht. Dat betekent dat de beperkingen die er bijvoorbeeld gelden voor de horeca, festivals en het nachtleven voorlopig nog van kracht blijven. Half september is er een nieuw beslismoment.
Academische ziekenhuizen maken zich zorgen over de toename van het aantal zwangere vrouwen dat ernstig ziek wordt door de Delta-variant van het coronavirus, schrijft de Volkskrant. Deze week zijn minstens vijf zwangere vrouwen met corona opgenomen op de ic’s. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis. In alle gevallen gaat het om vrouwen die niet zijn gevaccineerd.
De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA heeft donderdag (lokale tijd) een extra coronaprik voor kwetsbare patiënten goedgekeurd. Amerikanen met een verzwakt immuunsysteem komen in aanmerking voor een extra vaccindosis Pfizer of Moderna.
Volgens schattingen van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC heeft 2,7 procent van de Amerikaanse volwassenen een verlaagde immuniteit. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die behandeld worden voor kanker, patiënten met hiv of mensen die een orgaandonatie hebben ondergaan. De FDA meldt dat volledig gevaccineerden die geen verzwakt immuunsysteem hebben, voorlopig niet in aanmerking komen voor een boostervaccin.
Advertentie