Buitenland

Eerste Hongkonger veroordeeld onder nieuwe veiligheidswet

Een Hongkonger is schuldig bevonden aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme (afscheiding). Het is de eerste veroordeling onder de nieuwe, omstreden veiligheidswet die het Chinese communistische regime vorig jaar aan de voormalige Britse kolonie Hongkong heeft opgelegd. De Hongkonger krijgt op een later tijdstip zijn straf te horen. Het kan levenslang zijn.

ANP
27 July 2021 10:06Gewijzigd op 27 July 2021 11:13
Een man kijkt naar een gebouw in Hongkong dat de honderdste verjaardag van de Chinese Communistische Partij herdenkt door middel van grote letters op de gevel. beeld AFP, Bertha Wang
Een man kijkt naar een gebouw in Hongkong dat de honderdste verjaardag van de Chinese Communistische Partij herdenkt door middel van grote letters op de gevel. beeld AFP, Bertha Wang

De veroordeelde Tong Ying-kit (24) reed een jaar geleden op zijn motor in op agenten van de oproerpolitie, van wie er drie gewond raakten. Hij had een protestvlag bij zich met daarop de leus om Hongkong te bevrijden Hij was ook aangeklaagd voor gevaarlijk rijgedrag. De rechters lieten dit buiten beschouwing. Tong betoogde op 1 juli, de dag dat de nieuwe wet inging.

Inmiddels zijn ruim 120 mensen onder de veiligheidswet gearresteerd, onder wie mediaondernemer Jimmy Lai en prodemocratische activisten. Ruim de helft is aangeklaagd. Beijing wil met de wet zijn greep op Hongkong versterken. De veiligheidswet verbiedt staatsondermijnende activiteiten, terrorisme, het streven naar onafhankelijkheid en buitenlandse inmenging.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) noemt de veroordeling van Tong een onheilspellend moment voor de mensenrechten in Hong Kong. Het vonnis onderstreept het „ontnuchterende” feit dat het uiten van bepaalde politieke meningen in de stad nu officieel een misdrijf is, mogelijk bestraft met levenslange gevangenisstraf, aldus AI in een verklaring: „Dit voelt als het begin van het einde voor de vrijheid van meningsuiting in Hongkong. Mensen moeten vrij zijn om tijdens protesten politieke slogans te gebruiken, en Tong Ying-kit mag niet worden gestraft voor het uitoefenen van zijn recht op vrije meningsuiting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer