live
Binnenland

Kabinet kijkt naar maatregelen om hoge aantal besmettingen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en zijn de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie8 July 2021 06:29

Advertentie

Portugal neemt maatregelen na stijging coronagevallen

Portugal neemt maatregelen na een snelle stijging van het aantal coronagevallen. Vakantiegangers die in een hotel of andere accommodatie willen verblijven, hebben een negatieve coronatest nodig, een vaccinatiebewijs of een document dat ze zijn hersteld.

Eén prik beschermt nauwelijks tegen Delta-variant, 2 prikken wel

De besmettelijke Delta-variant van het coronavirus is heel moeilijk uit te schakelen. Mensen hebben twee prikken met een coronavaccin nodig om beschermd te zijn, maar ook dan is de afweer veel zwakker dan bij andere varianten. Mensen die één prik hebben gehad zijn nauwelijks beschermd, en hetzelfde geldt voor mensen die zijn genezen van corona.

Bron besmettingen Aspen Valley onbekend, aantal stijgt naar 195

Het aantal jongeren dat in de Enschedese nachtclub Aspen Valley het coronavirus heeft opgelopen, is opnieuw gestegen. Er zijn 195 coronabesmettingen bekend die zijn opgelopen in de nachtclub op 26 juni. Naar schatting waren er zo’n 600 jongeren aanwezig die zaterdagavond. GGD Twente heeft de bron van de uitbraak nog niet kunnen vinden, zegt een woordvoerder.

Zorgen in reisbranche over ‘beloofde mooie zomer’

De Nederlandse reisbranche maakt zich zorgen over het snel oplopende aantal coronabesmettingen van de laatste dagen. Die zouden kunnen leiden tot een ongunstigere kleurcode vanuit andere landen, waardoor Nederlanders te maken kunnen krijgen met extra maatregelen als verplichte quarantaines of inreisverboden voor hun vakantie. „Dan mogen we eindelijk weg en dan willen ze ons niet”, aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

Mensen met langdurige coronaklachten vaak niet aan het werk

Bijna iedereen die kampt met langdurige klachten na een coronabesmetting, ervaart daar grote gevolgen van. Een derde van de 1741 mensen met langdurige Covid (Long Covid) die meedoen aan onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zegt niet te kunnen werken door de klachten. Bijna de helft (46 procent) werkt minder dan gebruikelijk.

Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

Het kabinet overweegt om vanwege het snel stijgende aantal positieve coronatests meerdaagse evenementen af te blazen en clubs en discotheken te sluiten. Dat melden bronnen bij het kabinet. Een besluit daarover valt vrijdagochtend, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team. Het RIVM meldde donderdag 5475 nieuwe positieve tests en de snelste stijging tot nu toe.

Het kabinet kijkt nog welke maatregelen getroffen moeten en kunnen worden om de besmettingen terug te dringen. Daarbij is de vraag of er direct maatregelen getroffen worden, of pas als blijkt dat de stijging morgen doorzet. Ook is er nog geen overeenstemming over de vraag of gerichte maatregelen, zoals strengere controles op de handhaving van de toelatingsregels, zouden volstaan.

Oranje regio’s in trek bij reizigers Schiphol

Onder de populairste vliegbestemmingen vanaf Schiphol is een aantal bestemmingen waarvoor nog een oranje reisadvies geldt. Vooral naar Istanbul, Málaga, Londen en Barcelona wordt veel gevlogen, terwijl de overheid nog adviseert daar alleen heen te gaan als dat strikt noodzakelijk is.

1 procent van Afrikanen is volledig ingeënt tegen coronavirus

Slechts 1,19 procent van de Afrikaanse bevolking is volledig ingeënt tegen het coronavirus. Dat is flink minder dan in de rest van de wereld. Het aantal coronabesmettingen op het continent stijgt intussen snel.
Het percentage gevaccineerden „is veel te laag op dit punt van de pandemie”, zegt de directeur van de Afrikaanse gezondheidsautoriteit CDC. Afrika heeft 35 procent van de ontvangen 70,4 miljoen vaccins toegediend. Dit jaar worden in totaal 700 miljoen doses verwacht.

Bijna 5500 nieuwe coronagevallen in één dag

Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt sneller en sneller. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5475 positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal sinds 14 mei.

Op woensdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meer dan 3600 nieuwe gevallen en de dag ervoor waren ruim 2200 positieve tests geregistreerd.

Advertentie

Nederland nauwelijks veranderd op nieuwe coronakaart Europa

Voor Nederland verandert voorlopig weinig op de Europese coronakaart. Grote delen van het land staan op oranje, een paar provincies staan op groen. De enige verandering op de nieuwe kaart, die donderdag is gepubliceerd, is dat Groningen van groen naar oranje is gegaan.

Als het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, kunnen delen van Nederland op de kaart van volgende week wel een andere kleur krijgen. Landen kunnen de kaart gebruiken om maatregelen te nemen, zoals een inreisbeperking of een quarantaineplicht.

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, de evenknie van het Nederlandse RIVM, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests. De huidige stijging begon ongeveer een week geleden. De week ervoor houdt het niveau van Nederland in de Europese gegevens voorlopig nog laag.

Meerderheid: kabinet versoepelde coronamaatregelen te snel

Zes op de tien mensen vinden dat het kabinet de coronamaatregelen te snel heeft losgelaten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 20.000 leden van het Opiniepanel. Nu het aantal coronabesmettingen sterk stijgt, nemen voor het eerst dit jaar ook zorgen toe over het coronavirus.

Minder dan 200 coronapatiënten in ziekenhuis, minder dan 100 op ic

De snelle stijging van het aantal positieve coronatests is nog niet terug te zien in de ziekenhuizen. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten is gezakt tot onder de 200. Voor het eerst sinds 13 september, bijna tien maanden geleden, komt dat aantal onder die grens uit.

In totaal behandelen ziekenhuizen nu 196 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er tien minder dan op woensdag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg met vier naar 106. Op de intensive cares liggen nog 90 coronapatiënten, 14 minder dan de dag ervoor. Dat is het laagste aantal sinds 21 september.

Nog steeds onduidelijk wat er misgaat bij registratie vaccinaties

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog steeds niet precies wat er misgaat bij het vastleggen van de gezette coronavaccinaties in het centrale register. „Er wordt nog onderzoek gedaan”, aldus een woordvoerster. Op dit moment staat volgens het RIVM zo’n 22 procent van de gezette prikken door huisartsen of in zorginstellingen nog niet in het register.

Griekenland gaat over op vaccinatieplicht voor bepaalde beroepen
ANP-432143257.jpg
Vrijwilligers bij een coronaprikstraat. beeld EPA, Vangelis Papantonis

Griekenland gaat in de strijd tegen het coronavirus een vaccinatieplicht aankondigen voor een aantal beroepsgroepen. De details volgen volgende week, laat een woordvoerder van de regering weten.

Een commissie adviseerde vorige maand een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers en personeel van verzorgingstehuizen als een „laatste redmiddel”. In veel landen zijn discussies over het wel of niet verplicht stellen van coronaprikken, zo ook in Griekenland. Uit een peiling van een Griekse tv-zender bleek dat een meerderheid van de Grieken voor is in het geval van bepaalde beroepsgroepen.

De aankondiging over de vaccinatieplicht komt na een nieuwe stijging van het aantal coronabesmettingen in het land. Diverse coronamaatregelen zijn daarom donderdag opnieuw ingevoerd, nadat ze eerder werden opgeheven vanwege een flinke daling in het aantal infecties. Bezoekers van de horeca moeten nu bijvoorbeeld weer een zitplaats hebben.

Ongeveer 38 procent van de Griekse bevolking is volledig ingeënt tegen Covid-19. Dat percentage moet tegen de herfst zijn verdubbeld, aldus de overheid. Om dat doel te bereiken, proberen de autoriteiten jongeren te motiveren door ze na hun vaccinatie tegoedbonnen en gratis mobiel internet te geven.

Met corona besmette premier Luxemburg uit ziekenhuis
ANP-406970476.jpg
beeld ANP, Jonas Roosens

De met corona besmette Luxemburgse premier Xavier Bettel heeft het ziekenhuis kunnen verlaten. Hij was daar zondag kort opgenomen ter observatie, maar al snel bleek dat hij zieker was dan aangenomen. Toen is besloten de 48-jarige regeringsleider langer te laten blijven. Inmiddels is zijn toestand verbeterd.

Bettel zal zijn officiële taken vrijdag via telewerken hervatten, aldus de Luxemburgse regering. De eerste minister, die pas eenmaal was ingeënt tegen het coronavirus, moest naar het ziekenhuis toen het zuurstofgehalte van zijn bloed te laag bleek. Begin deze week gold zijn gezondheidstoestand nog als ernstig.

Bettel testte enkele dagen na een Europese top eind juni in Brussel positief. Hij zou op de bijeenkomst geen nauw contact hebben gehad met premier Rutte en de andere EU-leiders.

Wie positief test op corona, moet soms zelf vrienden informeren
ANP-429555172.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Mensen die te horen krijgen dat ze het coronavirus hebben opgelopen, moeten in sommige regio’s zelf de mensen waarschuwen met wie ze contact hebben gehad. De GGD heeft het daar te druk voor vanwege het oplopende aantal positieve tests. Alleen de positief geteste mensen zelf worden benaderd, en eventueel contactpersonen met grote risico’s.

Meerdere regio’s hebben deze week een stapje terug moeten doen, van volledig bron- en contactonderzoek naar ‘risicogestuurd bron- en contactonderzoek’. De landelijke koepel GGD GHOR Nederland kan niet aangeven om welke regio’s het gaat, omdat het per dag kan verschillen.

Ook bij de teststraten wordt het steeds drukker, het aantal afspraken stijgt volgens de GGD explosief. Iedereen kan zich nog wel binnen 24 uur laten testen, maar dat kan niet altijd op de gewenste locatie en op het gewenste tijdstip. „Dat betekent dat je misschien genoodzaakt bent om verder te reizen dan je zou willen, dat moet je helaas op de koop toe nemen. Maar het belangrijkste is dat je zo snel mogelijk getest wordt”, aldus GGD GHOR Nederland. Volgens de organisatie verschilt de drukte per regio en per dag, maar is er nog steeds genoeg capaciteit.

Zwitserland en EU erkennen elkaars coronareiscertificaat
ANP-433560519.jpg
Een paspoort, vaccinatiebewijs, coronazelftest en CoronaCheck app met een internationale QR-code op een wereldkaart. Door het toenemende aantal coronabesmettingen komen de vakantieplannen van Nederlanders mogelijk in gevaar. beeld ANP, Koen van Weel

Nederlanders en andere reizigers uit de Europese Unie kunnen vanaf vrijdag hun coronacertificaat ook in Zwitserland gebruiken. Zwitserland is het eerste nieuwe ‘buitenland’ dat het certificaat heeft erkend. De EU erkent op haar beurt het Zwitserse equivalent.

Sinds vorige week kunnen EU-burgers de ’pas’, die werkt met een QR-code, al in heel de EU gebruiken. Alleen Ierland is nog niet zover. De Europese Commissie overlegt nog met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over de erkenning van het certificaat.

Met het certificaat kunnen vakantiegangers en andere reizigers aantonen dat ze volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd, onlangs nog negatief zijn getest of beschermd zijn door het al eerder doormaken van de ziekte. Ze ontkomen zo aan bijvoorbeeld quarantaine. Alleen als in het EU-land van vertrek bijvoorbeeld een nieuwe virusvariant gevaarlijk om zich heen grijpt, kan het aankomstland nog terugvallen op zulke maatregelen.

Naast de EU-landen doen ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein al vanaf het begin mee. Zij maken deel uit van de gemeenschappelijke Europese ruimte voor personen en goederen.

Zorgen in reisbranche over ‘beloofde mooie zomer’
ANP-432725434.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

De Nederlandse reisbranche maakt zich zorgen over het snel oplopende aantal coronabesmettingen van de laatste dagen. Die zouden kunnen leiden tot een ongunstigere kleurcode vanuit andere landen, waardoor Nederlanders te maken kunnen krijgen met extra maatregelen als verplichte quarantaines of inreisverboden voor hun vakantie. „Dan mogen we eindelijk weg en dan willen ze ons niet”, aldus reisbrancheorganisatie ANVR.

„Dit kunnen we als reisbranche niet gebruiken na vijftien maanden stil te hebben gelegen”, zegt de vereniging. Volgens de ANVR dreigt „door het gedrag van enkelen het hele reisseizoen in het water te vallen”. „Triest dat heel Nederland daar dan de dupe van wordt”, aldus een zegsvrouw.

De ANVR zegt dat veel reizigers er de afgelopen tijd op hoopten binnenkort „lekker op vakantie” te kunnen. „En misschien kan dat ook. Laten we hopen dat dit een oproep is aan de Nederlanders om zich aan de laatste maatregelen te houden.”

De brancheorganisatie roept daarnaast het kabinet, gemeenten en andere instanties op te controleren op de nog geldende coronamaatregelen. „Zodat zowel de vakantieganger als de reissector kan genieten van de beloofde mooie zomer.”

Britse premier hield zich met vakantie aan gedragsregels
ANP-433516471.jpg
beeld AFP, Justin Tallis

De Britse premier Boris Johnson hield zich aan de parlementaire gedragscode met zijn verklaring over een vakantie op het eiland Mustique, dat behoort tot de eilandengroep Grenadines. Een parlementaire commissie concludeert dat na ophef over de luxe accommodatie die door een zakenman was betaald.

Johnson en zijn partner verbleven rond de jaarwisseling van 2020 anderhalve week in een villa. De premier gaf dat verblijf op als een gift met een waarde van ongeveer 15.000 pond (17.500 euro). Die was betaald door David Ross, een vriend van Johnson en een donateur van zijn Conservatieve Partij. Alle andere kosten, zoals vliegtickets, werden door Johnson en zijn partner zelf betaald.

Britse parlementariërs moeten het melden als ze grote donaties ontvangen. Het gaat dan ook om reizen die niet volledig door henzelf of de staat worden betaald. Die regels gelden ook voor Johnson, die naast premier ook nog parlementslid is.

Het onderzoek naar de vakantie van Johnson begon na onduidelijkheid over wie de vakantie had betaald. De premier diende een document in waarin stond dat Ross een accommodatie had betaald tijdens zijn privévakantie, maar de zakenman noemde die verklaring „een fout”. Later zei Ross dat hij de vakantie wel degelijk had „gefaciliteerd”.

De commissie meldt dat Johnson de juiste en volledige informatie heeft geleverd over zijn verblijf op Mustique, maar vindt het ook spijtig dat „de volledige beschrijving en uitleg” pas kwam nadat er een onderzoek werd gestart. „Als de commissaris in eerste instantie meer duidelijkheid had gekregen, had deze kwestie vele maanden geleden kunnen worden opgehelderd.”

Duizenden Duitsers ziek van corona ondanks prikken
ANP-426826635.jpg
beeld EPA, Sean Gallup

In Duitsland hebben bijna 4000 mensen na volledig te zijn ingeënt tegen het coronavirus toch last gekregen van ziekteverschijnselen. Dat becijferde gezondheidsinstituut RKI, dat benadrukt dat vaccins zeer effectief zijn. Het overgrote deel van de coronapatiënten was de afgelopen maanden niet ingeënt.

Het RKI, de Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM, registreerde tot dusver 3806 gevallen van ‘vaccindoorbraken’. Mensen kregen dan minstens twee weken nadat ze helemaal waren ingeënt toch klachten door een coronabesmetting. Het gaat om een fractie van de circa 975.000 ziektegevallen die waren gemeld in dezelfde periode.

In het circa 83 miljoen inwoners tellende Duitsland waren op 4 juli ongeveer 25 miljoen mensen volledig gevaccineerd. De snelheid waarmee mensen worden ingeënt neemt wel steeds verder af. Het ging afgelopen week om gemiddeld 710.000 prikken per dag. De week daarvoor lag dat gemiddelde op ruim 800.000, wat ook weer een afname was ten opzichte van de voorgaande periode.

Ondertussen groeit de bezorgdheid over de verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant. Die was in de week die eindigde op 27 juni goed voor 59 procent van de vastgestelde besmettingen, bijna een verdubbeling ten opzichte van een week eerder. Het RKI vermoedt dat inmiddels bij twee derde van de nieuwe coronagevallen sprake is van een besmetting met die mutant, die voor het eerst werd aangetroffen in India.

Jongeren geboren in 2007 kunnen prikafspraak maken

Tieners geboren in 2007 kunnen sinds donderdagochtend een afspraak maken voor een coronaprik, melden demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge en het RIVM. Het inplannen van een afspraak kan telefonisch of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl. De jongeren, die dit jaar 14 worden of zijn geworden, krijgen bij de GGD het vaccin van Pfizer/BioNTech.

De uitnodiging voor de prik valt vanaf vrijdag op de mat. Er zijn ruim 188.000 mensen geboren in 2007.

Tieners van 12 tot en met 15 jaar besluiten samen met hun ouders of verzorgers of ze willen worden gevaccineerd. Als ze er niet uit komen, geeft de mening van het kind de doorslag. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelf of ze zich laten vaccineren.

In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten inenten tegen corona. Het kabinet besloot vorige week dat ook gezonde tieners mogen worden gevaccineerd. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden. Eerder werd al besloten dat jongeren vanaf 12 jaar met een medisch risico een coronaprik kunnen krijgen.

Franse minister: ga niet op vakantie in Spanje of Portugal
ANP-432884707.jpg
beeld EPA, John Thys

De Franse minister van Europese Zaken adviseert zijn landgenoten om voorlopig geen vakanties te boeken naar Spanje of Portugal. Clement Beaune noemde de situatie rond de verspreiding van de Delta-variant in die landen bij zender France 2 „bijzonder zorgwekkend”.

Het onder toeristen populaire Portugal maakte woensdag voor het eerst sinds februari melding van meer dan 3000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd, een stijging van 40 procent ten opzichte van dezelfde dag vorige week. Er worden vooral veel nieuwe besmettingen gemeld onder jongeren die niet zijn gevaccineerd tegen het coronavirus.

In het Zuid-Europese land is het vakantieseizoen in volle gang. Dat betekent dat het druk is in horecazaken en op stranden. In Portugese media verschenen deze week beelden van honderden feestende jongeren in Albufeira, een populaire vakantiebestemming in de Algarve.
Spanje ziet het aantal coronabesmettingen ook oplopen en ook daar raken veel ongevaccineerde jongeren besmet. De Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina
Darias zei deze week dat veel nieuwe uitbraken zijn gelinkt aan feesten met jongeren. „Een op de honderd besmettingen bij mensen van 20 tot 24 jaar leidt tot een ziekenhuisopname”, waarschuwde Darias.

Honderdduizenden extra vaccins naar Sydney om Delta-uitbraak
ANP-422226255.jpg
beeld EPA, Dan Himbrechts

De Australische regering stuurt 300.000 extra coronavaccins naar de deelstaat New South Wales. Daar worstelen de autoriteiten met een uitbraak van de besmettelijke Delta-variant in Sydney, de grootste stad van het land. Premier Scott Morrison noemde de situatie volgens Australische media „zeer ernstig” en riep inwoners op zich aan de coronaregels te houden.

Sydney zit sinds eind juni in lockdown. Inwoners hebben een geldige reden nodig om hun huis te verlaten, maar daar houdt niet iedereen zich aan. „We hebben problemen met de naleving van de regels over contacten tussen huishoudens”, erkende de premier. Hij noemde verjaardagspartijen en familiefeesten als voorbeelden van bijeenkomsten die echt niet meer kunnen. „Dit is een kritieke periode.”

Australië doorstond de pandemie vorig jaar beter dan veel andere rijke landen. De grens ging grotendeels dicht. Reizigers die nog wel mochten komen, moesten na aankomst in quarantaine. Het lukte met dergelijke maatregelen om het dodental onder coronapatiënten onder de duizend te houden. Het aantal vastgestelde besmettingen bleef steken op bijna 31.000, meer dan de helft minder dan in Luxemburg.

Het lukt de autoriteiten tot dusver echter niet de Delta-uitbraak in Sydney onder controle te krijgen. De eerste besmetting in de miljoenenstad kwam ongeveer drie weken geleden aan het licht bij een limousinechauffeur. Die had medewerkers vervoerd van een luchtvaartmaatschappij. De autoriteiten hebben sindsdien bijna 400 coronagevallen vastgesteld.

In Australië heeft ondertussen ongeveer 8 procent van de bevolking beide doses van een coronavaccin gehad. Dat is in vergelijking met andere westerse landen een lage vaccinatiegraad. Een minister uit New South Wales vergeleek de run op de schaarse vaccins onlangs met scènes uit de serie The Hunger Games, waarin kinderen elkaar tot de dood moeten bevechten om te overleven.

Dat New South Wales nu 300.000 doses AstraZeneca en Pfizer/BioNTech extra krijgt, betekent volgens premier Morrison niet dat andere gebieden worden gekort.
Het gaat volgens hem om vaccins die pas net zijn bemachtigd door de regering.

‘Meeste kans op baan in techniek, zorg en onderwijs’
ANP-431034994.jpg
Studenten van de Hogeschool van Amsterdam. beeld ANP, Remko de Waal

De arbeidsmarkt komt redelijk goed door de coronapandemie. Tot 2026 komen er meer dan 2 miljoen banen bij, terwijl 1,6 miljoen mensen afstuderen en de banenmarkt op komen, onderzocht de Universiteit Maastricht. Wel verschillen de baankansen tussen richtingen. In techniek, zorg en onderwijs zijn de meeste kansen op een baan. De vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn wel minder gunstig dan voor de pandemie.

Voor hogeropgeleiden zijn de vooruitzichten op de arbeidsmarkt het best. Afgestudeerden van een opleiding economie en maatschappij komen minder makkelijk aan het werk, over alle niveaus van deze opleiding. Er worden wel veel banen verwacht in bedrijfseconomische en administratieve beroepen, net als in de dienstverlening, commerciële beroepen zoals verkopers, en de transport en logistiek. Daar staat echter ook veel aanbod tegenover.

Volgens Didier Fouarge, onderzoeksleider en directeur van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) dat het onderzoek uitvoerde, betekent dit dat afgestudeerden in deze richtingen langer moeten zoeken naar een baan, of minder gunstige arbeidsvoorwaarden krijgen, zoals een lager salaris of een tijdelijk contract. Fouarge pleit er vanwege de grote verschillen in baankansen tussen studierichtingen voor dat er al op school meer aandacht is voor arbeidsmarktkansen.

Hoewel er veel banen worden verwacht, zijn de prognoses voor de arbeidsmarkt de komende jaren minder gunstig dan voor de virusuitbraak. De vraag naar nieuw personeel komt vooral door mensen die stoppen met hun baan en niet direct door de werkgelegenheid die groeit, aldus het onderzoek. De meeste banen die vrijkomen zijn banen waarvoor een vervanger moet komen. De rest van de banen ontstaat door economische groei.

Ook blijft er in de sectoren waar de meeste kans is op een baan de komende jaren krapte, waardoor werkgevers tot 2026 problemen blijven houden met het werven van voldoende personeel. De boodschap dat techniek een goede baankeuze is, komt nog onvoldoende aan bij studiekiezers, zegt hij.

Daarnaast zorgt de pandemie voor onzekerheid, omdat de korte- en langetermijneffecten ervan nog onduidelijk zijn. Op de middellange termijn spelen behalve de economische groei van nu ook structurele trends in vraag en aanbod een rol, zoals automatisering, de flexibele schil, het bijleren van vaardigheden en de effecten van de pensioenleeftijd. Wat het effect van de pandemie is op deze trends, weten de onderzoekers nog niet.

‘Check reisverzekering in coronatijd extra goed op dekking’
ANP-433533028.jpg
Bezoekers bij een zandsculptuur van de Nederlandse kunstenaar Wilfred Stijger in Blokhus, Denemarken. beeld EPA, Claus Bjoern Larsen

Nederlandse vakantiegangers lopen onbewust het risico niet-verzekerd op reis te gaan. Vergelijkingssite Pricewise meldt op basis van een eigen peiling dat bijna de helft van de mensen niet weet dat er verzekeraars zijn die niets dekken bij code oranje.

Volgens de prijsvergelijker denken mensen dat in een land waar code oranje geldt alleen corona-gerelateerde schade niet wordt gedekt, zoals medische kosten of extra overnachtingen. Dat geldt inderdaad voor een aantal reisverzekeringen. Maar een kwart dekt helemaal niets bij code oranje. Je draait dan zelf op voor schade of kosten.

De vergelijkingssite wijst erop dat code oranje niet per se met corona te maken heeft, maar al veel langer bestaat, bijvoorbeeld om het risico aan te geven op natuurgeweld of criminaliteit in een land.

Pricewise raadt consumenten aan voor vertrek goed te kijken naar de voorwaarden van hun reis- en annuleringsverzekering. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten binnen hoeveel tijd je weg moet zijn als het vakantieland verandert van code geel naar code oranje. Verzekeraars hanteren daarvoor verschillende termijnen.

De peiling werd gehouden onder 500 mensen met een reisverzekering.

Quarantaine-advies vervalt voor gevaccineerden na nauw contact
ANP-431780904.jpg
VLNR Demissionair Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid CDA, demissionair Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat VVD em demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport CDA tijdens de plenaire vergadering in de Eerste Kamer over onder andere over testbewijzen en quarantaineplicht. beeld ANP, Bart Maat

Mensen die al langer dan twee weken volledig zijn gevaccineerd tegen het coronavirus hoeven zich vanaf donderdag niet meer te houden aan het quarantaine-advies als ze in nauw contact zijn geweest met iemand die besmet is geraakt. Tot dusver was het advies dat iedereen met bijvoorbeeld een positief getest gezinslid in quarantaine gaat, gevaccineerd of niet.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) „komt er steeds meer bewijs” dat gevaccineerden die toch corona hebben opgelopen minder besmettelijk zijn voor hun omgeving. Dit geldt ook voor mensen die minder dan zes maanden geleden een besmetting hebben doorgemaakt en mensen voor wie hun besmetting langer geleden was, maar die minimaal eenmaal zijn gevaccineerd. Al deze groepen hoeven niet meer in quarantaine nadat ze in contact zijn geweest met een besmet iemand.

Ze moeten wel alert blijven op klachten en zich bij klachten laten testen, aldus het OMT. Voor gevaccineerde huisgenoten van een besmet iemand blijft het advies om zich na vijf dagen te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. De GGD blijft bron- en contactonderzoek uitvoeren.

De Jonge: Europees reisadvies over Nederland kan tegenvallen
ANP-433535543.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Een Europees reisadvies over Nederland, dat binnenkort verwacht wordt, kan volgens demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog wel eens tegenvallen. Nu kleurt Nederland vooral geel en zelfs deels groen, waardoor er geen grote reisbeperkingen gelden voor Nederlanders. Maar vanwege de snel toenemende coronabesmettingen zou die kleurcode weleens naar ‘rood’ of zelfs ‘donkerrood’ kunnen gaan, waardoor Nederlandse reizigers mogelijk eerst in quarantaine moeten in het land van aankomst.

De Europese gezondheidsdienst ECDC baseert de kleurcodes van alle EU-lidstaten onder meer op het gemiddelde aantal positieve tests van de afgelopen veertien dagen. De kaart wordt iedere donderdag bijgewerkt. De Jonge verwacht nog niet dat de eerstvolgende update gevolgen heeft voor Nederland, maar die daarop waarschijnlijk wel.

Vanwege de sterke stijging in het aantal coronabesmettingen heeft De Jonge het Outbreak Management Team (OMT) om een spoedadvies gevraagd. D66 en PvdA willen dat De Jonge het OMT vraagt welke maatregelen Nederland moet nemen om de besmettingscijfers weer stabiel te krijgen. Anders kan het vrije verkeer van Nederlanders in Europa in gevaar komen, vrezen de partijen.

De Jonge wil niet zonder meer coronaregels aanscherpen
ANP-433535628.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is vooralsnog niet van plan zomaar nieuwe coronamaatregelen te treffen nu het aantal besmettingen de afgelopen week explosief is gestegen. Tijdens een debat zei hij tegen bezorgde Kamerleden dat hij trouw wil blijven aan de doelen van het coronabeleid. Voorop daarbij staat de bescherming van de zorgsector door het aantal coronapatiënten niet te ver te laten oplopen en de bescherming van kwetsbaren, zoals ouderen.

Omdat het aantal besmettingen opeens sneller toeneemt dan was verwacht, heeft De Jonge een spoedadvies gevraagd aan het Outbreak Management Team (OMT).
Veruit de meeste positieve tests komen van jongeren. Maar zij worden niet of amper ziek en komen zelden in het ziekenhuis terecht. Toch zijn er volgens De Jonge zeker honderd jongeren die wel werden opgenomen, van wie de helft onderliggend lijden had. Ook de effecten van chronische Covid onder (jonge) mensen zijn nog niet bekend.

De minister wil daarom weten wat de oplopende besmettingsgraad betekent voor de belangrijkste doelen en of en welke maatregelen passend zouden zijn om de toename tegen te gaan. Een politieke afweging is welke schade de maatregelen zouden veroorzaken. „Hebben we dat ervoor over?”, vroeg de minister. Vrijdag verwacht hij het spoedadvies en waarschijnlijk spreekt het kabinet er meteen over. Hij wilde niet vooruitlopen op uitkomsten van het OMT-advies.

Wat De Jonge wel wil, is dat automatisch wordt gestopt met het testen voor toegang als in een gelegenheid sprake is van een coronacluster. Dan mogen bezoekers niet meer de 1,5 meter afstand loslaten als ze een toegangsbewijs kunnen overleggen. Deze „hersteltermijn” zou voor twee weken moeten gelden, als het aan De Jonge ligt. Vrijdag wil hij het voorleggen aan de ministerraad zodat de maatregel al vanaf zaterdag kan ingaan.

In de Kamer zijn veel zorgen over het testen voor toegang, mede na berichten dat jongeren toegangsbewijzen van elkaar kopieerden en dat aan de deur slecht werd gecontroleerd. De minister vindt dat er „actie op alle fronten” nodig is: jongeren moeten zich aan de regels houden, uitbaters moeten controleren en gemeenten moeten handhaven.

De Jonge vindt niet dat de versoepelingen die per 26 juni zijn ingegaan, te snel zijn doorgevoerd. De SP vroeg zich af waarom het kabinet een „doelbewust risico” heeft genomen en niet voorzichtiger is geweest. „Waarom is daar niet voor gekozen en waarom doen we dat niet alsnog?” vroeg SP’er Maarten Hijink zich af. Maar de minister vindt niet dat er te snel is afgeschaald, omdat de situatie er twee weken geleden heel anders uitzag. Zo was de besmettingsgraad veel lager en het aantal nieuwe besmettingen daalde juist snel. Bovendien is de 1,5 meter maatregel juist gehandhaafd, evenals de andere basismaatregelen, om niet alles los te gooien, aldus De Jonge.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer