Kerk & religie

CU en SGP: Onderzoek naar geweld tegen religieuze minderheden India

ChristenUnie en SGP in de Tweede Kamer willen dat er een internationaal onderzoek komt naar geweld en mensenrechtenschendingen tegen religieuze minderheden in India.

Redactie politiek
6 July 2021 10:46
ChristenUnieleider Gert-Jan Segers. beeld ANP, Lex van Lieshout
ChristenUnieleider Gert-Jan Segers. beeld ANP, Lex van Lieshout

De partijen vragen minister Kaag (Buitenlandse Zaken) of zij zich wil inzetten voor de komst van een internationale commissie die met de Indiase overheid onderzoek doet naar geweld en mensenrechtenschendingen in het Aziatische land. De fracties doen dat in maandag ingediende Kamervragen.

CU en SGP vragen verder of de bewindsvrouw mogelijkheden ziet om (sociale) mediabedrijven op te roepen tot betere monitoring en tot training in „religieuze geletterdheid.” Op die manier moet „misleidende informatie die oproept tot geweld en discriminatie tegen religieuze minderheden” worden uitgebannen.

De voormannen van CU en SGP, Segers en Van der Staaij, stellen hun vragen naar aanleiding van een vorige week verschenen rapport over de situatie van religieuze minderheden in India. Open Doors liet dat opstellen door de London School of Economics (LSE).

Pogroms

De politici vragen Kaag of zij op Europees of VN-niveau een halt kan toeroepen „aan de schijnbare onschendbaarheid en straffeloosheid van leden van politie, de rechterlijke macht en politici die zich schuldig maken aan pogroms tegen religieuze minderheden, en betrokken zijn bij het ophitsen tot geweld of het goedpraten van geweld.”

„De gewelddadige intimidaties, verkrachtingen en pogingen tot moord waar christenen en andere religieuze minderheden in India mee te maken krijgen, zijn ongekend”, aldus Segers. „Terwijl zij lijden, gaan politici, religieuze leiders, media en ambtenaren van politie en justitie die hieraan meewerken vrijuit – een hemeltergend onrecht.”

Nederland en de internationale gemeenschap mogen niet wegkijken, stelt Van der Staaij. „De systematische en gewelddadige vervolging neemt ongekende proporties aan. Soms is de staat regelrecht medeplichtig. Dan wordt de schuldigen, vaak hindoes, de hand boven het hoofd gehouden. Nederland moet op het hoogste diplomatieke niveau het gesprek hierover aangaan met de Indiase autoriteiten.”

Segers: „Nu kwetsbare groepen in feite vogelvrij verklaard zijn, moeten we schouder aan schouder staan om op te komen voor vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid in India.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer