Russische reacties op top: Koeltjes, maar niet koud
De gesprekken tussen de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Russische collega Vladimir Poetin zijn in rustige sfeer verlopen. Biden noemde de ontmoeting „goed en positief”, terwijl Poetin de term „constructief” gebruikte. Russische media reageren zuinigjes op de resultaten van de top.
„Koeltjes, maar niet koud”, becommentarieerde de Russische politicoloog prof. Aleksej Makarkin de top, „geen detente, maar ook geen mislukking.” Beide partijen zijn volgens Markarkin achterdochtig en hebben weinig vertrouwen in elkaar.
Het herstellen van communicatie is natuurlijk altijd positief, zegt de hoogleraar in de krant Moskovski Komsomolets. Zeker op gebieden als cyberveiligheid, strategische stabiliteit en de militaire aanwezigheid op de Noordpool is het belangrijk om met elkaar verder in gesprek te gaan. „Als dat wordt gerealiseerd, is dat het resultaat van de top in Genève.”
Tegelijkertijd is er weinig veranderd op de taaie dossiers. „Amerika zal Oekraïne blijven betuttelen, de Russische regering zal een harde koers blijven volgen richting de oppositie”, voorspelt Makarkin. Biden vroeg zijn Russische collega om te stoppen met cyberaanvallen, waarop Poetin die aantijgingen verwierp. Volgens hem hebben de Russische autoriteiten daar niets mee te maken.
Navalni
Smeuïger was de berichtgeving rondom het onbegrip tussen de twee leiders over Navalni. Met de mensenrechten is het volgens Biden in Rusland slecht gesteld. Hij moest dus wel zijn „zorgen uiten over zaken als die van Aleksej Navalni.” Biden maakte Poetin bovendien duidelijk dat als er iets ernstigs zou gebeuren met oppositieleider Navalni, „de gevolgen verwoestend zouden zijn voor Rusland.”
Poetin reageerde daarop met de opmerking dat Navalni „bewust naar Rusland ging, om gearresteerd te worden” en voegde daaraan toe dat Rusland geen zin heeft in taferelen als de bestorming van het Capitool van 6 januari dit jaar.
Biden noemde die vergelijking „belachelijk.” „Ik antwoordde dat het absurd was om deze dingen te vergelijken. Het waren criminelen die inbraken in het Capitool en de politieagent vermoordden.” Een verweer dat Russia Today vervolgens weer als fakenews bestempelde – de agent zou volgens het regeringsgezinde medium daags na de bestorming een natuurlijke dood zijn gestorven.
De Amerikaanse president bekritiseerde ook de zogenoemde ”buitenlandse agentenwet” van Rusland, waardoor onder meer de Amerikaanse zender Radio Liberty steeds moeilijker haar werk kan doen in Rusland. Poetin reageerde met onbegrip: „Wat we deden, was slechts een reactie op jullie.” Amerika trok de accreditatie van Russia Today en Sputnik in, omdat die als „buitenlandse agenten” zouden fungeren.
Mediaoorlog
Tot grote ergernis van veel Russische media mochten alleen enkele grote Amerikaanse media bij de persconferentie van Biden zijn. Russia Today insinueerde dat het te maken heeft met het aftakelende cognitieve vermogen van de 78-jarige Biden: hij zou de vragen met antwoorden van een briefje af hebben gelezen om blunders te voorkomen.
Poetin reageerde op zijn beurt tijdens een persconferentie onder meer op een vraag over Navalni. Diens naam sprak hij –zoals altijd– niet uit: hij refereerde aan de oppositieleider als „de burger die u noemde.” Poetin bekritiseerde de CNN-journalist om de verslaggeving van de omroep over Russisch nieuws. Hij beëindigde zijn reactie met de opmerking: „Als het je lukt om dit objectief over te brengen op je kijkers en luisteraars, ben ik je dankbaar.”