België schrapt quarantaine en test voor wie volledig is ingeënt
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Het kabinet zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.
Advertentie
De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft de Verenigde Staten verwenst omdat zijn land niet op de Amerikaanse donorlijst staat voor coronavaccins. „Ze haten ons, ze hebben negatieve, miserabele gevoelens over ons”, zei de dictatoriale leider in een videoboodschap die via sociale media werd verspreid.
Maduro richtte zijn woede in het bijzonder tot James Story, de Amerikaanse ambassadeur in Caracas. „James Story, je bent meelijwekkend. Je hebt een hekel aan Venezuela en veracht het omdat wij rebellen zijn.”
De autoritaire communistische president reageerde op het bericht van de regering-Biden om 25 miljoen doses vaccin te schenken aan vooral landen in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, die dat volgens de WHO-organisatie Covax het hardst nodig hebben. Ongeveer zes miljoen doses gaan naar Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, maar Venezuela behoort niet tot de begunstigden.
Story liet via Twitter weten dat de VS de Venezolaanse bevolking best wil helpen in de strijd tegen Covid-19, maar dat daarvoor een „transparant systeem voor inenting noodzakelijk is”. Voor de prikpoli’s in de hoofdstad staan regelmatig lange rijen wachtenden, maar er is publiekelijk weinig bekend over de vorderingen van de vaccinatiecampagne en het kennelijke gebrek aan entstof.
Door de politieke en economische crisis zijn er in het olierijke Venezuela grote tekorten aan van alles, waaronder medicijnen, voedsel en zelfs benzine. Venezuela heeft officieel 238.000 coronabesmettingen geregistreerd en bijna 2700 sterfgevallen door Covid-19, maar aan de juistheid van die cijfers wordt getwijfeld. De werkelijke aantallen zijn vermoedelijk veel hoger, niet in de laatste plaats door de beperkte testcapaciteit.
Alleen reizigers die volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus ontsnappen komende zomer in België aan quarantaine en een coronatest. Wie pas één prik heeft gehad van een tweepriksvaccin, moet daarbovenop een test ondergaan, hebben de verantwoordelijke Belgische ministers afgesproken.
De regel geldt voor bijvoorbeeld Nederlanders die op vakantie willen in België, maar ook voor Belgische vakantiegangers die terugkeren uit het buitenland. Mensen op doorreis, bijvoorbeeld met de auto onderweg naar Frankrijk, hadden al niet te maken met quarantaine en tests. Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven niet te worden getest als ze terugkomen uit het buitenland.
Wie is ingeënt kan dat straks aantonen met het Europese coronacertificaat. België wil met dat reisbewijs, dat met een QR-code kan tonen dat de drager is gevaccineerd, negatief getest of genezen en daardoor beschermd, over nog geen twee weken van start gaan.
Mensen die terugkomen uit hoogrisicogebieden waar nieuwe en gevaarlijke coronamutaties rondgaan, moeten hoe dan ook tien dagen in quarantaine, zei premier Alexander de Croo tijdens de persconferentie. Dit geldt ook voor mensen die al volledig zijn ingeënt, omdat de effectiviteit van de vaccins niet altijd bewezen is voor alle mutaties.
Eerder kondigde de regering al aan dat Belgen die nog niet volledig zijn ingeënt komende zomer twee gratis coronatests kunnen krijgen. Dat is een meer dan Nederland van plan is.
Van de meeste coronavaccins zijn twee doses nodig. Alleen het Janssen-vaccin beschermt al na één prik afdoende. Veel Nederlanders en Belgen verwachten pas later in de zomer hun tweede prik te krijgen.
Ook buurlanden als Frankrijk en hoogstwaarschijnlijk Nederland vragen van reizigers volledige vaccinatie om aan quarantaine en test te ontkomen.
Zestigplussers die nog niet zijn gevaccineerd, ontvangen opnieuw een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Mensen tussen de 60 en 64 jaar die nog niet zijn geprikt, kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken bij de GGD voor een vaccinatie met BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Mensen die geboren zijn tussen 1956 en 1960 en nog geen prik hebben gehad van hun huisarts kunnen vanaf zaterdag eveneens een afspraak maken voor een vaccinatie via coronavaccinatie-afspraak.nl. Ze kunnen terecht op een van de 140 priklocaties van de GGD, meldt GGD GHOR Nederland.
Daarnaast stuurt GGD GHOR ook herhaaloproepen naar mensen boven de 65 jaar. Zij krijgen opnieuw de kans om een afspraak te maken. Zaterdag ontvangen de eerste 90-plussers deze uitnodigingsbrief, aldus de GGD GHOR.
De ic-capaciteit in Nederlandse ziekenhuizen kan verder worden afgeschaald, zo heeft het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) besloten. Per maandag 7 juni kan de landelijke capaciteit worden teruggebracht naar minimaal 1150 bedden, het niveau van voor de coronapandemie.
„Het aantal Covid-patiënten in de ziekenhuizen is afgelopen tijd fors gedaald en deze daling zet door”, aldus het LNAZ. Tussen de ziekenhuizen en regio’s zijn steeds minder overplaatsingen van coronapatiënten. Daarom is besloten dat de ic-capaciteit kan worden teruggebracht tot minimaal 1150 bedden. Regio’s kunnen er zelf voor kiezen om voor de intensive cares een hoger aantal bedden te hanteren.
Half april moest de capaciteit juist nog omhoog tot 1550, vanwege een tekort aan bedden. Per 14 mei kon dat aantal terug naar 1450 en vanaf 25 mei was de minimale capaciteit 1350 bedden. Het afschalen van de ic-capaciteit betekent dat er meer ruimte komt voor de reguliere ziekenhuiszorg.
Het aantal nieuwe coronagevallen is in het afgelopen etmaal met 2440 toegenomen, meldt het RIVM. Een dag eerder was dat aantal na aanpassing 2785. Aanvankelijk werden er 18 meer vermeld.
Het gemiddelde niveau over de afgelopen zeven dagen is nu 2616, bijna 200 minder per dag het gemiddelde van donderdag.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 8, tegen 14 een dag eerder. Dat wil niet zeggen dat al die mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is geregistreerd.
Mensen die al een corona-infectie hebben doorgemaakt, hoeven maar één prik te krijgen van een zogeheten mRNA-vaccin zoals Pfizer/BioNTech of Moderna. Het maakt niet meer uit of die besmetting langer dan een halfjaar geleden was en ook niet of iemand ernstige, amper of geen klachten heeft gehad.
Demissionair zorgminister Hugo de Jonge meldde vrijdag dat hij een advies hierover van het Outbreak Management Team (OMT) overneemt. De nieuwe richtlijn geldt vanaf nu en alleen voor mensen die bij de GGD zijn geregistreerd met een positieve testuitslag.
Mensen die hieraan voldoen en al een afspraak hebben staan voor een tweede prik, kunnen die afzeggen. Volgens de minister is het wel van belang dat zij dat echt doen bij de GGD en laten registreren, want anders kunnen zij straks geen compleet vaccinatiebewijs krijgen.
Volgens De Jonge hebben ongeveer 1 miljoen mensen al corona gehad. Jonge denkt dat door de afzeggingen van de tweede afspraak het priktempo voor anderen iets kan versnellen. Maar hoeveel is niet precies bekend, want het is niet te zeggen hoeveel mensen na een infectie toch al een tweede prik hebben gehad. „Het zou om honderdduizenden prikken kunnen gaan, maar dat moeten we even afwachten.”
Degenen die na een infectie toch nog een tweede prik willen, mogen dat wel. „Het is altijd een vrije keuze. Maar er wordt gezegd dat zij daarna iets meer bijwerkingen zouden krijgen”, stelt De Jonge.
Volgens de deskundigen is na een infectie maar één dosis nodig van de mRNA-vaccins om voldoende beschermd te zijn tegen het virus, ongeacht hoelang de infectie geleden is. Tot nu toe gingen de experts ervan uit dat alleen na een recente besmetting, van maximaal zes maanden eerder, één prik volstond. Nieuw onderzoek leidde tot de aanpassing.
Mensen uit alle leeftijdsgroepen tot tachtig jaar kunnen na een eerdere infectie volstaan met één zogeheten mRNA-vaccin. Alleen wie een verzwakt immuunsysteem heeft, kan beter de gebruikelijke twee prikken krijgen, aldus het OMT.
De 10 miljoenste coronaprik is gezet, meldt het coronadashboard van de overheid vrijdag. Het gaat om eerste en tweede prikken bij elkaar. In totaal zijn tot dusver 10.109.509 doses coronavaccin een bovenarm ingegaan.
De meeste prikken zijn gezet door de GGD’en, een kleine 7,3 miljoen in totaal. Voor het aantal vaccinaties dat in ziekenhuizen, zorginstellingen en huisartspraktijken is gezet maakt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een inschatting op basis van het aantal geleverde doses. Volgens die berekening zetten instellingen zo’n 1,2 miljoen inentingen en huisartsen iets minder dan 1,6 miljoen.
Volgens het RIVM werd de 10 miljoenste prik donderdag al gezet, zoals vaccinatiebaas bij het instituut Jaap van Delden eerder deze week voorspelde. Het RIVM geeft wekelijks op dinsdag een update van de vaccinatiecijfers, het coronadashboard van de overheid wordt vaker bijgewerkt.
Advertentie
De helft van alle volwassen Nederlanders die tegen corona willen worden gevaccineerd, heeft inmiddels een eerste prik gehad. Dat maakte demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag bekend. Hij kreeg zelf eerder op de dag zijn eerste prik met het Pfizer-vaccin.
Op dit moment zijn er ongeveer tien miljoen prikken gezet. Bijna een kwart van de mensen heeft al een tweede prik gehad. De Jonge hoopt dat medio juli alle volwassen Nederlanders die dat willen een eerste prik hebben gehad. Het vaccineren begon op 6 januari.
Inmiddels worden mensen geboren in 1983 uitgenodigd om een afspraak te maken om te vaccineren. De jaargang 2003 is de laatste groep die een oproep krijgt.
Booking.com gaat de coronasteun die het bedrijf kreeg, terugbetalen aan de Nederlandse overheid. Vorige week ontstond grote ophef nadat duidelijk werd dat Booking.com miljoenen aan bonussen uitkeert aan de top, terwijl het terwijl het vorig jaar een beroep deed op de NOW-coronaregeling. Die is bedoeld om bij groot omzetverlies toch de loonkosten te kunnen doorbetalen.
Nadat bekend werd dat nu alle GGD’en coronastempels in de gele vaccinatieboekjes gaan zetten, is het bij uitgever SDU ontzettend druk. Daar kan zo’n boekje worden besteld. Alleen donderdag gebeurde dat al 50.000 keer, aldus een woordvoerster van de SDU.
Het was al maanden drukker; er werden 1000 tot 2000 exemplaren per dag besteld door particulieren die er hun coronastempel in wilden laten zetten. Normaal verkoopt de SDU 300.000 boekjes per jaar via bedrijven als de KLM Health Services en natuurlijk de GGD. Leveren aan particulieren is vrij nieuw voor de SDU.
Het vereiste een grote omschakeling en opschaling. Er wordt nog steeds met man en macht gewerkt en nog verder opgeschaald en aangepast, maar de woordvoerster noemt het eigen bedrijf wendbaar. Toch ligt de bestelsite af en toe plat. „Door grote drukte op onze website is het mogelijk dat de bestelpagina tijdelijk niet bereikbaar is. Probeer het op een later moment graag nog een keer”, staat daar dan ook.
Wie belt moet soms ook een lange tot zeer lange adem hebben: „Belt u om het gele vaccinatieboekje te bestellen, door de enorme drukte is de wachttijd veel langer dan u van ons gewend bent”, klinkt een bandje. Verwezen wordt naar de webshop.
Sportscholen blijven voorlopig gebonden aan lockdownmaatregelen en mogen niet weer volledig open. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in twee verschillende kort gedingen tegen de Nederlandse staat. De rechter is het met de Staat eens dat de coronamaatregelen die van toepassing zijn op de sportscholen „noodzakelijk en proportioneel zijn” en een „legitiem doel dienen”.
Stichting Fitness Is Medicijn en een groep van zestig sportscholen eisten vorige week volledige heropening. De groep sportscholen wilde daarnaast in een hierop volgende procedure compensatie claimen voor alle geleden schade.
De sportscholen zijn sinds 19 mei wel weer onder voorwaarden open. Bij binnensportlocaties mogen maximaal dertig mensen aanwezig zijn en er mogen nog geen groepslessen worden gegeven. Die beperkende maatregelen worden vanaf zaterdag versoepeld. Dan zijn onder meer groepslessen onder voorwaarden wel weer toegestaan.
Stichting Fitness Is Medicijn noemde het onverantwoordelijk om fitnesscentra niet volledig te laten heropenen. Volgens de stichting is sporten een primaire levensbehoefte die belangrijk is om een betere weerstand op te bouwen in coronatijd.
Het RIVM roept nogmaals op de handen met water en zeep te wassen en alleen als het niet anders kan handgel te gebruiken. Naarmate iemand namelijk meer handgel met ethanol gebruikt, neemt de kans op borstkanker „zeer licht” toe, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Het gebruik van het spul nam een flinke vlucht door de coronacrisis. Ethanol ofwel alcohol is een chemische stof die bacteriën en virussen kan doden en in principe ernstige ziekten kan veroorzaken.
Vrouwen die geen handgel met ethanol gebruiken, hebben een kans van ongeveer 143.000 op 1.000.000 mensen om tijdens hun leven borstkanker te ontwikkelen. Vrouwen die een jaar elke dag tien keer handgel gebruiken, hebben een kans van 143.006 op 1.000.000 om tijdens hun leven borstkanker te ontwikkelen, becijferde het instituut.
Ook is gekeken naar de risico’s voor mensen die beroepsmatig veel in aanraking komen met handgels, zoals in de zorg. Bij hen is de kans op borstkanker iets groter dan bij consumenten, aldus het RIVM. Als zij een jaar lang 25 keer per werkdag handgel met ethanol gebruiken is er een kans van 143.015 op 1.000.000 om borstkanker te krijgen
Nu er zaterdag een einde komt aan de maandenlange lockdown, worden de versoepelingen ook in kerken met vreugde begroet. Maar vooruitkijken naar de toekomst levert vooral nog onzekerheid op.
Frankrijk laat reizigers uit andere landen van de Europese Unie en enkele andere Europese landen vanaf 9 juni toe als ze zijn ingeënt met een van de vier in Europa goedgekeurde coronavaccins. Dit heeft de staatssecretaris voor Toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, tegenover de nieuwszender BFMTV bevestigd.
Het is niet nodig ook een negatieve coronatest te tonen als men volledig gevaccineerd is met middelen van AstraZeneca, Janssen (Johnson&Johnson), Moderna of Pfizer. Maar andere reizigers, zoals die vanuit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, moeten hoe dan ook een negatieve test laten zien.
Frankrijk gaat 9 juni de grenzen verder openen en daarvoor wordt net als in andere landen een beoordelingssysteem ingevoerd waar landen kleuren van een stoplicht krijgen. Die moeten aangeven in welke mate ze nog door het coronavirus geplaagd worden. De beperkingen voor het inreizen zijn dan net als in ons land afhankelijk van de groene, oranje of rode kleur waarmee het land van herkomst is aangemerkt.
Voor de ‘groene’ landen geldt dat reizigers geen dringende noodzaak hoeven te hebben om naar Frankrijk te gaan. Ze moeten wel een negatieve coronatest hebben die niet ouder dan 72 uur is als ze niet zijn ingeënt. Ingeënte reizigers moeten op de dag van aankomst in Frankrijk minstens veertien dagen eerder volledig zijn gevaccineerd. Bij het vaccin van Janssen is dat minstens een maand eerder.
In de ziekenhuizen zijn meer operatiekamers beschikbaar en mensen die binnen zes weken zorg nodig hebben, kunnen die ook weer vaker op tijd en zoals gepland krijgen. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit komt door het dalende aantal coronabesmettingen. Van de operatiekamers is nu 76 procent weer in gebruik, een aanmerkelijke stijging ten opzichte van vorige week, toen het nog maar 66 procent was.
Zeven ziekenhuizen kunnen zorg die binnen zes weken moet worden gegeven echter nog steeds niet allemaal op tijd verlenen. „Dit wil niet zeggen dat patiënten gezondheidsschade oplopen. Het kan zijn dat andere zorginstellingen de zorg overnemen”, benadrukt de autoriteit.
Twintig ziekenhuizen melden dergelijke ‘kritiek planbare zorg’ (zoals kankerbehandelingen) niet volledig volgens planning te kunnen leveren. Vorige week waren dit er 25.
Planbare zorg (zoals een knie-, heup- of staaroperatie) wordt in 22 procent van de ziekenhuizen niet gegeven. Ook hier gaat de situatie erop vooruit, want vorige week kon 29 procent dit nog niet. Het aantal ziekenhuizen dat deze zorg weer wel helemaal kan geven steeg van 2 naar 5 procent.
„In de langdurige zorg zien we dat er weer steeds meer bedden bezet zijn en dat het aantal mensen dat overlijdt daalt. Daarnaast vertonen de wachtlijsten in de langdurige zorg een dalende lijn”, aldus NZa verder. Het gaat hier bijvoorbeeld om gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg.
De meeste mkb-bedrijven hebben tot nu toe wat betreft financiële gezondheid beperkt last gehad van de coronacrisis, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Met name de sectoren die direct last hadden van de coronamaatregelen hadden het moeilijk, maar andere ondernemingen laten een ander beeld zien. De bank onderzocht de positie van bedrijven in het mkb een jaar na de uitbraak van het Covid-19-virus.
Veel bedrijven hebben door de pandemie hun omzet terug zien vallen. De steunpakketten van de overheid hebben deze terugval deels gecompenseerd. Naar schatting zijn in 2020 ongeveer 9300 mkb-bedrijven door de pandemie in liquiditeitsproblemen gekomen. Zonder steun van de overheid was dit aantal waarschijnlijk maar beperkt hoger uitgekomen, zegt de centrale bank.
De toename van het aantal mkb-bedrijven met een tekort aan financiële middelen zat met name in sectoren die direct werden geraakt door de coronamaatregelen, zoals de horeca, de reisbranche, hotelketens, sport en recreatie en de kunstsector. Omdat hun aandeel in de rest van de economie beperkt is, dempt dit volgens de bank het totale effect.
Twee keer per week testen op corona. Preventief. Dat is de oproep aan middelbare scholieren en hun docenten. Groot enthousiasme over de zelftestmogelijkheid blijft echter uit, merken de zes reformatorische scholengemeenschappen.
Diederik Gommers en Ernst Kuipers hebben geen goed woord over voor de mondkapjesdeal met de overheid waar ondernemer Sywert van Lienden ruim 9 miljoen euro aan heeft overgehouden. „Ik snap niet dat hij het geld niet terugstort”, zei Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care in het programma Beau op RTL 4.
„Dit was een crisissituatie”, aldus Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij zegt niet te snappen dat „iemand daar op zo’n manier misbruik van maakt”. Presentator Beau van Erven Dorens liet zich in de talkshow vaccineren tegen het coronavirus. De 50-jarige presentator kreeg de prik van Kuipers.
Van Lienden ligt onder vuur omdat hij eerder had gezegd dat hij zonder winstoogmerk mondkapjes zou regelen. Naar nu blijkt heeft hij er 9 miljoen euro winst op gemaakt en zijn twee compagnons ieder 5 miljoen. Het ministerie van Volksgezondheid meldde donderdag dat het de mondkapjesdeal met Van Lienden heeft voorgefinancierd, net als ruim honderd leveranties van beschermingsmiddelen tegen corona door andere bedrijven.
De Tweede Kamer laakt zijn handelwijze. Maar volgens Tamara van Ark (Medische Zorg) is alles volgens de regels gegaan.
De Verenigde Staten willen voor juli klaar zijn met het sturen van de toegezegde 80 miljoen coronavaccins aan andere landen. Het proces voor het verzenden van de eerste 25 miljoen doses is al in gang gezet, aldus een verklaring van het Witte Huis.
Van die 25 miljoen doses worden er 19 miljoen verstuurd via Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen en dat wordt gesteund door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die doses gaan naar Aziatische landen als Nepal, Afghanistan en Vietnam, landen in Zuid- en Centraal-Amerika en het Caribisch gebied en naar een aantal Afrikaanse landen.
De overige 6 miljoen vaccins sturen de VS buiten het Covax-programma om rechtstreeks naar onder meer Mexico, Canada, Irak en Zuid-Korea. „We delen deze doses niet om gunsten of concessies te krijgen”, stelde president Joe Biden in een verklaring. „We delen deze vaccins om levens te redden.”
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft luchtvaartmaatschappijen gewaarschuwd om attent te zijn bij vliegtuigen die geruime tijd aan de grond stonden vanwege het coronavirus, en nu weer in gebruik worden genomen.
Reden voor de waarschuwing zijn twee incidenten waarbij verkeersvliegtuigen direct na de start problemen ondervonden met de hoogte- en snelheidsindicaties. De toestellen van Transavia en TUI fly waren voorafgaand aan het voorval een tijd buiten gebruik vanwege de coronapandemie.
Bij één van de genoemde voorvallen werd een afdekking niet verwijderd, bij het andere voorval waren enkele leidingen niet correct aangesloten. In beide gevallen leidde dit ertoe dat de piloten onjuiste hoogte- en snelheidsinformatie gepresenteerd kregen.
Het aantal sterfgevallen is in alle leeftijdsgroepen weer teruggekeerd naar een normaal niveau. Dat was al zo bij de 80-plussers, maar vorige week ook bij mensen die jonger zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Eerder dit jaar overleden wekenlang ongebruikelijk veel mensen van onder de 80. Dat kwam waarschijnlijk door het coronavirus.
Bij mensen van 65 tot 80 jaar was sinds eind maart sprake van oversterfte. Zo heet het als meer mensen overlijden dan te verwachten valt op basis van sterftecijfers van eerdere jaren en demografische trends. Vorige week was dat voor het eerst niet meer zo in de genoemde leeftijdsgroep en overleden zelfs iets minder mensen dan gebruikelijk.
Bij mensen van onder de 65 jaar was tussen begin april en begin mei sprake van oversterfte. Daarna daalde het aantal overlijdens weer. Vorige week lag het sterftecijfer in lijn met de verwachtingen.
Het is al sinds half februari zo dat het aantal 80-plussers dat overlijdt lager is dan normaal. Tijdens de uitbraak van het coronavirus overleden opvallend veel mensen van deze leeftijden. Daarom waren ze ook snel aan de beurt met vaccineren.
De onderzoekers weten op dit moment nog niet waaraan mensen recentelijk zijn overleden. Wel is bekend dat Covid-19 tijdens eerdere coronagolven oversterfte veroorzaakte.
Dat winkels weer volledig open mochten heeft ertoe geleid dat consumenten daar veel meer geld uitgaven. Vanaf 28 april mochten winkels weer klanten ontvangen zonder afspraak na een versoepeling van de coronamaatregelen. Sportwinkels en elektronicazaken verdubbelden hun omzet in mei ten opzichte van de maand voor de heropening. Dat meldt ABN AMRO op basis van de transactiedata van pinbetalingen tot eind mei.
Elektronicazaken profiteerden met een plus van 121 procent het meest van de volledige heropening. Ook de omzet van sportwinkels (plus 114 procent), meubelzaken (plus 85 procent), kledingwinkels (plus 71 procent) en doe-het-zelfzaken (plus 70 procent) steeg enorm. Dat ging deels ten koste van de verkoop via internet.
Volgens de bank laat vooral kledingverkoop een duidelijke verschuiving zien van online terug naar de winkel. De verkoop van kleding online daalde met 8 procent. „Er lijkt dus een duidelijke groep consumenten te zijn die liever kleding in de winkel ziet en past dan dat zij deze online kopen”, aldus ABN AMRO.
De supermarkten en voedingsspeciaalzaken zagen hun omzet stijgen tijdens de coronacrisis. Toch daalde hun verkoop nog niet hard doordat winkels weer volledig open mochten en de horeca gedeeltelijk. Supermarkten verloren 2 procent omzet en speciaalzaken 5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 zetten voedingsspeciaalzaken nog steeds 51 procent meer om. Voor de supermarkten was dat 21 procent meer.
Het aantal startende bedrijven in de horeca kwam de afgelopen drie maanden terug op het niveau van voor de coronacrisis. Vooral in maart was een piek te zien, meldt de Kamer van Koophandel (KVK).
Het aantal starters in de sector daalde aan het begin van de crisis stevig om vervolgens weer op te krabbelen. „De horeca heeft een extreem lastige tijd achter de rug. Dat het aantal starters desondanks relatief hoog is gebleven zit hem vooral in de enorme groei van afhalen en bezorgen”, zegt Joris Knoben, hoogleraar Bedrijfseconomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij verwacht dat ook de rest van de horeca een comeback zal maken als de versoepelingen van de coronamaatregelen worden doorgezet.
Een medisch team en voormalig directeur-generaal van het RIVM, Marc Sprenger, vertrekken vrijdag naar Suriname. Zij gaan daar kijken wat er nodig is om de noodsituatie rond de corona-epidemie in het land onder controle te krijgen. Ze vertrekken naar verwachting om 11.00 uur vanaf Schiphol naar Paramaribo. Het team bestaat uit 23 zorgmedewerkers.
Suriname gaat gebukt onder een enorme coronagolf. Door de grote toename coronagevallen zijn de hoogste risiconiveaus er van kracht. Ook is er een lockdown afgekondigd. Er zijn overal tekorten aan in het land, zoals medicijnen en mondkapjes.
De Nederlandse banken hebben sinds het begin van de coronacrisis voor 53,5 miljard euro aan leningen verstrekt aan ondernemingen. Daarmee werden ruim 59.000 ondernemers geholpen, maakte de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekend. Van het totaalbedrag werd 2,4 miljard euro in de afgelopen maand geleend.
„De meeste kredieten worden verstrekt aan kleinere bedrijven. Van de kredieten die in de monitor naar voren komen, betreft 60 procent een bedrag onder de 250.000 euro. We zien nu geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen. De aangekondigde verlenging van de overheidssteun en de uitbreiding van de terugbetaalregeling voor uitgestelde belastingen dragen daaraan bij”, zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.
Ook bij consumenten zien banken op dit moment geen grote aantallen klanten met betalingsproblemen, mede dankzij de steunmaatregelen en betaalpauzes vanuit de overheid en het bedrijfsleven. Bij de groep die wordt geraakt door de crisis nemen banken vooralsnog geen gevolgen voor de betalingen voor hypotheken en consumptieve leningen waar. Daarnaast zien banken dat bepaalde groepen klanten flink hebben gespaard, mogelijk omdat er minder kon worden uitgegeven door de beperkende maatregelen. Hieruit komt naar voren dat de coronacrisis zeer verschillend uitpakt voor Nederlanders, aldus de NVB.
Het overgrote deel van de middelbare scholen is vanaf maandag weer volledig open. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS onder scholen in het voortgezet onderwijs. Zo’n 9 op de 10 scholen zijn al volledig open, of zullen maandag opengaan.
7 procent van de ondervraagde scholen gaat niet helemaal open. Een deel daarvan zet het huidige lesrooster door; een ander deel schroeft het aantal fysieke lessen wel op, maar gaat niet helemaal terug naar de oude situatie. Enkele scholen twijfelen nog over wat ze gaan doen, meldt de NOS.
Het kabinet besloot bij het teruglopen van het aantal coronabesmettingen, dat ook het voortgezet onderwijs weer volledig open moet. Deze week mochten scholen weer iedere dag al hun leerlingen ontvangen. Vanaf komende maandag is dat verplicht. Maar niet alle scholen zien dat zitten omdat pas 10 procent van de medewerkers is gevaccineerd, en er zijn nog maar zeven tot negen volledige lesdagen, verklaart een school uit Bussum. Een school uit Alkmaar zegt dat ze vanwege gezondheidsrisico’s voor hun personeel nog niet 100 procent open kunnen gaan.
Hoewel veel scholen wel volledig opengaan, hebben zij hun bedenkingen. „Gemengde gevoelens”, „dubbel” en „een spagaat” zijn formuleringen die veel terugkomen. Ze zien aan de ene kant dat het goed is voor hun leerlingen om elke dag naar school te gaan, maar maken zich zorgen over de veiligheid van het personeel.
Advertentie