Kabinet kijkt nog eens goed naar deal met Van Lienden
Het kabinet gaat nog verder „uitzoeken” hoe alles rond de deal met Sywert van Lienden, die aan het leveren van mondkapjes uit China 9 miljoen euro verdiende, precies heeft plaatsgevonden, zei minister Van Ark (Medische Zorg) donderdag in het Kamerdebat over corona.
Allerlei zaken rondom die deal zijn nog onduidelijk, stelde de bewindsvrouw. Zo is nog niet helder of Van Lienden als CDA-lid misschien onterecht voordeel heeft gehad van zijn politieke contacten. Van Ark tegen de Kamer: „Ik wil helemaal niet insinueren, niet gissen. Ik wil het uitzoeken en u van een antwoord voorzien.”
Wat zij het parlement al wel kon melden, is dat het ministerie van Volksgezondheid vorig jaar veel vaker, zeker wel honderd keer, leveranties van beschermingsmiddelen heeft voorgefinancierd. Volgens Van Ark is voorfinanciering „eigenlijk een hele gebruikelijke gang van zaken in een pandemie.” Als „in een land als China” mondkapjes niet vooraf werden afgerekend „waren ze soms op het moment dat ze de fabriek verlieten al eigendom van iemand anders”, aldus Van Ark. Ze wees erop dat de nood toen zo hoog was dat een andere handelwijze niet mogelijk was.
Ook Van Lienden, die aan zijn deal met het kabinet 9 miljoen verdiende, kon de mondkapjes uit China betrekken doordat hij al van tevoren geld kreeg van het ministerie. Hij ligt onder vuur omdat hij lange tijd beweerde de hele operatie zonder winst te hebben uitgevoerd.
Overgang
Eind juni komt het kabinet met een plan van aanpak voor de overgang naar de periode na de corona-epidemie, zei minister De Jonge (VWS) donderdag in het debat. Begin juli moet een voorstel naar de Tweede Kamer gestuurd worden waarin die aanpak wordt geregeld in een wet.
Daarin moet onder meer geregeld worden hoe in de endemische fase, dus de fase waarin het virus nog wel her en der zal opduiken maar mensen elkaar niet meer op grote schaal aansteken, moet worden omgegaan met coronatesten. Of mensen bijvoorbeeld alleen nog getest worden als ze ziekteverschijnselen hebben, of dat er ook nog getest kan of moet worden voor grote evenementen.
De coronamaatregelen zijn vastgelegd in de Tijdelijke wet maatregelen Covid-19 die op 1 september afloopt. Als er een nieuwe wet moet komen, wil De Jonge die begin juli aan het parlement sturen.
Vaccinatie
Verschillende partijen in de Tweede Kamer willen dat het kabinet met nieuwe initiatieven komt om mensen die via het grote vaccinatieprogramma moeilijk bereikt worden, toch nog een prik aan te bieden, zo bleek in het debat.
PvdA en ChristenUnie pleitten voor mobiele priklocaties. D66 wil dat het kabinet meer vaart maakt met een besluit om kinderen die bijvoorbeeld astma of een spierziekte hebben te laten inenten als zij dat willen.