De Vraag: Slaapangst – wat als ik niet meer wakker word?
Onze dochter (11) durft ’s avonds bijna niet te gaan slapen omdat ze bang is dat ze die nacht overlijdt. Hoe gaan wij hier als ouders mee om?
Bid samen
Op straat leer je goed opletten, bij het oversteken kijk je links en rechts. Om in het water te overleven, leer je zwemmen, waardoor je blijft drijven en niet wegzakt in de diepte. Slapen hoeven we echter niet te leren. Dat doen we als vanzelf. Kleine kinderen geven zich als ze moe zijn over aan de slaap. Sommigen protesteren even, maar na verloop van tijd verdwijnen ze naar dromenland. Gaan slapen vormt een dagelijks terugkerend ritueel van overgave, ontspanning en het opdoen van nieuwe energie.
Voor sommige kinderen valt slapen echter niet mee. Bij het opgroeien dringt het besef door dat je ’s nachts niet verdwijnt, maar nog steeds bestaat. Gaan slapen betekent dus controleverlies. Je geeft je over, maar weet niet wat er verder met je gebeurt. Een kind dat ’s nachts wakker schrikt in een donkere kamer en enge geluiden hoort, kan overweldigd raken door angst. Wat gebeurt er en ben ik werkelijk veilig?
’s Avonds voor het slapengaan bidden veel kinderen het volgende gebed: Ik ga slapen, ik ben moe, ’k sluit mijn beide oogjes toe; Heere houd ook deze nacht, over mij getrouw de wacht. Door middel van dit gebed leren zij al heel jong dat er Eén is Die wakker blijft. Hij slaapt of sluimert nooit. De Heere houdt de wacht. Hij is erbij.
Sommige kinderen ontwikkelen angst om te gaan slapen. Zo’n kind durft zich ’s avonds niet over te geven. Wat als ik sterf? Waar blijf ik dan? Geregeld vermengt deze angst zich met geestelijke vragen: Ben ik dan bij de Heere? Kinderen kunnen al jong onder de indruk raken van het besef van tijdelijkheid ten opzichte van de eeuwigheid. Via onderwijs vanuit Bijbelvertellingen wordt hun duidelijk dat zij dan de Heere ontmoeten. Als je merkt dat een kind daar wakker van ligt, is het goed om hier erkenning voor te geven. Ga op de rand van het bed zitten en neem de rust om samen tot de Heere te bidden. Vertel Hem van de onrust; en vraag om vergeving van zonden om Christus’ wil. Als het kind woorden kan geven aan deze dingen, laat het dan zelf hardop bidden. Om vervolgens samen de Heere te vragen om deze nacht trouw de wacht te houden.
Een angstig kind heeft erkenning nodig, maar vraagt eveneens om leiding. Toon begrip voor de gevoelens, vragen en eventuele worsteling. Breng die biddend bij de Heere. Bied je dochter tegelijkertijd duidelijkheid door rustig te wijzen op Gods zorg voor alles wat leeft. Ons leven is in Gods hand. Hij houdt de wacht. Zoals een herder bij de schapen. Hij is wakker, terwijl jij slaapt.
Nieuwe vraag
Onlangs vond ik een zakje met wiet in de slaapkamer van mijn zoon (15). Ik ben hier erg van geschrokken. Hoe ga ik het gesprek hierover met hem aan?Reageren kan via sociale media (Facebook en Instagram), of mail naar vrijdag@rd.nl.
Zelf een vraag insturen? Graag!