live
Binnenland

Veiligheidsberaad positief over meer versoepelingen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie10 May 2021 08:00

Advertentie

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Lees het liveblog van dinsdag hier.

Niet iedere GGD registreert coronavaccinatie in het gele boekje
ANP-429061652.jpg
beeld ANP, Koen van Weel

Niet alle GGD’s werken mee aan het registreren van coronavaccinaties in het zogenoemde gele boekje. Het vaccinatieboekje is een officieel, meertalig vaccinatieregistratiesysteem van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat meldt Nieuwsuur.

Dit geelkleurige boekje wordt al jaren gebruikt voor het registreren van reisvaccinaties, zoals het hepatitisvaccin.

„Mensen gaan ermee naar de GGD’s als ze hun prik halen, maar sommige GGD’s willen het niet invullen. Vervolgens bellen mensen ons voor hulp, maar wij kunnen niets doen”, zegt Willeke de Groot, directeur overheid van de Staatsdrukkerij en -uitgeverij (SDU), die het boekje uitgeeft. Volgens SDU speelt dat met name in GGD-regio’s Haaglanden, Drenthe en Noord- en Oost-Gelderland.

Op de vaccinatie-uitnodigingen die het RIVM verstuurt, wordt niet vermeld dat de genodigde het boekje kan meenemen.

Veiligheidsberaad positief over meer versoepelingen
ANP-430990487.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

Het Veiligheidsberaad is positief over het voornemen van het kabinet om vanaf 19 mei meer coronamaatregelen te versoepelen, op voorwaarde dat de situatie dit toelaat. Dit meldde het Veiligheidsberaad, waarin de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s zijn vertegenwoordigd, maandagavond na digitaal overleg.

Ook demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Ferd Grapperhaus, was bij dit overleg aanwezig. Grapperhaus lichtte de voorgenomen besluitvorming over de coronamaatregelen vanaf 19 mei toe. Dinsdag besluit het kabinet aan welke voorwaarden voldaan moet worden om de versoepelingen te kunnen doorvoeren. Het gaat om de tweede stap, zoals het deels openen van dierenparken en sportscholen.

„Het openingsplan is een heldere route om uit de lockdown terug naar het ‘oude normaal’ te gaan en sluit aan op de oproep van het Veiligheidsberaad: versoepelen buiten voor binnen, kleine groepen voor groot en jong voor oud”, stelt voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsbereid in een verklaring. „Met de zomer in zicht is het sociaal-maatschappelijke gezien wenselijk om stap twee van het openingsplan te zetten. En zolang we de maatregelen zo goed mogelijk blijven naleven zoals nu ook grotendeels gebeurd met stap één van het openingsplan - onder andere het winkelen zonder afspraak en de opening van de terrassen - kunnen we samen ook stap twee ingaan.”

Frankrijk heropent terrasjes op 19 mei
ANP-431206253.jpg
beeld AFP, Ludovic Marin

In Frankrijk gaan op 19 mei de terrasjes weer open, als een van de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. Ook kunnen dan weer alle winkels de deuren openen, maar met een beperkt aantal klanten, maakte de Franse premier Jean Castex bekend. Volgens hem is
Frankrijk „eindelijk” bezig om op een duurzame manier uit de coronacrisis te komen.

De terrasjes van bars, cafés en restaurants mogen maar op halve capaciteit draaien. Vanaf 9 juni zijn gasten ook binnen welkom, maar ook daar met hooguit de helft van de mogelijke klandizie. De beperkingen voor winkels zouden op 30 juni moeten verdwijnen.

Brussel zet tweede juridische stap tegen vaccinmaker AstraZeneca
ANP-430076938.jpg
beeld ANP, Sander Koning

De Europese Commissie begint dinsdag een tweede juridische procedure tegen de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca. Er loopt al een kort geding waarin het dagelijks EU-bestuur snelle levering van de beloofde Covid-19-vaccins eist. Bij de langere bodemprocedure is de rechter niet gebonden aan de uitspraak van het kort geding en kan schadevergoeding worden toegewezen.

Volgens een woordvoerder van de commissie is het afdwingen van de levering van de coronavaccins die in het contract staan het hoofddoel van de rechtszaken. Het gaat om 300 miljoen doses die de commissie namens de lidstaten heeft aangekocht. Daarvan zijn er volgens de laatste cijfers van 7 mei nu 50 miljoen geleverd. Het kort geding dient op 26 mei voor een Belgische rechtbank.

Toestroom coronapatiënten leidt tot opnamestop in Rotterdam
ANP-426889892.jpg
Medewerkers op de speciale Covid-IC afdeling in het Leids Universitair Medisch Centrum LUMC. beeld ANP, Bart Maat

Ziekenhuis Franciscus Gasthuis & Vlietland in het noorden van Rotterdam kan geen patiënten meer opnemen als die zuurstof nodig hebben of naar de ic moeten. Door de toestroom van coronapatiënten zijn er geen bedden meer voor deze zieken beschikbaar.

Andere patiënten, ook Covid-patiënten die er iets minder ernstig aan toe zijn, kunnen nog wel terecht op de verpleegafdelingen van het ziekenhuis. aldus een woordvoerster.

Van de twintig ic-bedden zijn er maar zes bezet door patiënten die geen Covid hebben. Er zijn er in totaal 19 bezet. Het ziekenhuis houdt één ic-bed beschikbaar voor een patiënt in het ziekenhuis wiens toestand eventueel zo verslechtert, dat zij of hij ook naar de ic zou moeten.

Er zal zo snel mogelijk minstens één patiënt worden overgebracht naar een ander ziekenhuis, om weer wat ruimte te maken.

Johnson: versoepelingen aanzienlijke stap naar het normale leven
ANP-431107154.jpg
beeld AFP, Oli Scarff

De Britse premier Boris Johnson noemt de komende versoepelingen van de coronamaatregelen een „zeer aanzienlijke stap” op de weg naar een normaal leven. De regeringsleider bevestigde maandag dat de Engelsen het vanaf 17 mei weer wat makkelijker krijgen in de strijd tegen het coronavirus.

Familieleden en beste vrienden mogen elkaar dan weer knuffelen, maar wel voorzichtig en met „gezond verstand”, aldus Johnson. In huis mag je met zes personen of twee huishoudens samen zijn, buiten met maximaal dertig. Daarnaast kunnen restaurants, cafés en pubs hun klanten weer binnen bedienen. Ook bioscopen, musea en theaters heropenen de deuren en concerten kunnen weer, met een beperkt aantal toeschouwers.

De versoepelingen van 17 mei zijn de derde fase in het vierstappenplan dat Johnson eerder dit jaar presenteerde. De premier hield maandag vast aan de verwachting dat op 21 juni een einde kan komen aan de meeste coronabeperkingen, zoals de algemene regel om 1 meter afstand te houden. Maar hij benadrukte dat het belangrijk is voorzichtig verder te gaan.

Wereldgezondheidsorganisatie bezorgd over Indiase coronavariant
ANP-431206619.jpg
Een Indiase zorgmedewerker controleert de druk in zuurstoftanks. beeld EPA, Farooq Khan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de zogenoemde Indiase variant van het coronavirus. De mutatie, die besmettelijker lijkt, wordt vanaf nu als wereldwijd probleem gezien. Mogelijk is de variant ook iets resistenter tegen vaccins.

Twee weken geleden waarschuwde de WHO nog niet te snel conclusies te trekken. Maar de organisatie vindt de in december ontdekte variant inmiddels zorgwekkend, vergelijkbaar met de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse mutanten.

Veel landen, waaronder Nederland, weren al weken vluchten uit India. In België eiste de Indiase variant al een dode in een verpleeghuis. Het aantal besmettingen in India steeg de afgelopen weken in sneltreinvaart.

Onderzoek: Pfizer-vaccin voorkomt 97 procent sterfte door corona
ANP-426826635.jpg
beeld EPA, Sean Gallup

Het coronavaccin van Pfizer/BioNTech beschermt voor 97 procent tegen sterfte door corona. Dat is na twee doses. Bij een dosis is het ongeveer 80 procent.

Bij AstraZeneca resulteert een prik eveneens in 80 procent minder risico te sterven door het virus, meldt de Engelse gezondheidsdienst Public Health England (PHE) maandag. PHE gaf geen data over bescherming na twee doses AstraZeneca.

Verder blijkt dat twee doses van Pfizer bij 80-plussers de kans op een ziekenhuisopname lijken te verkleinen met 93 procent.

Advertentie

Viruswaarheid in beroep na vonnis rechtszaak coronamaatregelen
ANP-430971843.jpg
beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen

Viruswaarheid gaat in hoger beroep tegen de uitspraak in het kort geding waarin de actiegroep intrekking van de coronamaatregelen eiste. Voorman Willem Engel riep tijdens een persconferentie bovendien op maandagavond te komen demonstreren op het Plein in Den Haag.
De rechtbank in Den Haag wees de eis van Viruswaarheid maandagochtend volledig af. Engel noemde het „een bizar vonnis”.

Volgens de rechter is er voldoende wettelijke basis voor de coronamaatregelen van het kabinet. Maar Viruswaarheid zegt dat feitelijk sprake is van een noodtoestand, zonder dat die daadwerkelijk door het kabinet is uitgeroepen. Dat zou in strijd zijn met internationaal recht. De rechter bepaalde anders. De actiegroep denkt dat de uitspraak een poging is „om tijd te rekken”. „We hadden vanmorgen bovendien een andere rechter verwacht, maar die is kennelijk opzijgezet”, zei Engel.

Viruswaarheid procedeerde eerder tegen de Staat en won aanvankelijk een zaak rond afschaffing van de avondklok. Maar in hoger beroep hield de rechter de avondklok uiteindelijk overeind.

Ministerie VWS is niet te spreken over website voor vaccinrestjes
ANP-430076954.jpg
beeld ANP, Sander Koning

Het initiatief Prullenbakvaccin.nl waarmee mensen zich kunnen aanmelden voor een overgebleven inenting tegen corona lijkt sympathiek „maar is geen verstandig idee”. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport maandag desgevraagd. De vaccins zijn van het RIVM en het is „niet aan anderen” om de middelen te verdelen, aldus het ministerie. Of er stappen ondernomen worden tegen de website „wordt bekeken”.

Huisartsen die vaccins over hebben mogen „in heel speciale gevallen zelf bepalen of iemand een vaccin krijgt” volgens een protocol van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, zo benadrukt het ministerie. Verder moeten artsen zich melden als ze vaccins over hebben. Die worden dan via „vaccinmakelaars” van het RIVM verdeeld. Zij zorgen dat de inentingen eerst bij de kwetsbaren en ouderen terechtkomen.
Dat gebeurt bij dit initiatief niet, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Volgens het ministerie van VWS wordt weinig vaccin verspild, en is er nog altijd een tekort aan de middelen. Het RIVM gaat er op aanwijzing van de minister over hoe ze worden verspreid en verdeeld. Dat geldt ook voor het middel van AstraZeneca, dat in Zuid-Holland en Gelderland nog niet helemaal uitgeleverd is. „Er zijn dus geen vaccins over.”

Prullenbakvaccin.nl is een initiatief van drie artsen en een softwareontwikkelaar die vonden dat een deel van de verspilling van de vaccins (spillage, in vaktermen) voorkomen kan worden. Huisartsen kunnen er overgebleven vaccins aanmelden waarna mensen die een prik willen hem kunnen halen. Mede-initiatiefnemer Marlies Schijven werkt onder meer voor het ministerie. Haar steun voor dit initiatief is op persoonlijke titel, benadrukt zowel Prullenbakvaccin.nl als het ministerie.

Tientallen mogelijke coronadoden aangespoeld op oevers Ganges
ANP-431076318.jpg
beeld AFP, Archana Thiyagarajan

Tientallen lichamen van mogelijke coronaslachtoffers zijn aangespoeld op de oevers van de rivier Ganges in het noorden van India. De lokale bevolking denkt dat de lijken in de rivier werden gedumpt omdat crematieplaatsen overbelast zijn of omdat familieleden geen hout konden betalen voor de brandstapel. Sommige lichamen waren gedeeltelijk verbrand.

Een inwoner spreekt over een schokkende ervaring. De autoriteiten gaan de stoffelijke overschotten alsnog begraven of cremeren. Zij telden ongeveer veertig lijken, maar media hebben het over wellicht een honderdtal aangespoelde coronadoden.

De vondst van de lichamen is een nieuw voorbeeld van de rampzalige coronasituatie in India. Volgens officiële cijfers sterven dagelijks ongeveer 4000 mensen aan het coronavirus en het totale dodental is bijna 250.000. Veel experts zijn echter van mening dat het sterftecijfer veel hoger is.

Het coronavirus verspreidt zich in India vanuit de grote steden snel over de rest van het land. Met name op het platteland zijn er nauwelijks ziekenhuizen.

Ziekenhuisbaas Kuipers: bocht is gemaakt, maar ruimte is beperkt
ANP-430978491.jpg
beeld ANP, Jeroen Jumelet

De coronasituatie in de ziekenhuizen „gaat de goede kant uit”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
„We hebben duidelijk de bocht gemaakt en zien de curve afbuigen”, aldus de bestuurder van het Erasmus MC, die namens de hele acute zorgsector spreekt. De ruimte voor versoepelingen is wel nog altijd „beperkt”, voegt Kuipers eraan toe. Hij denkt dat het wel mogelijk zal zijn om volgende week een volgende stap te zetten, zoals het kabinet wil doen als de gunstige ontwikkelingen doorzetten.

In de afgelopen week daalde de instroom van nieuwe coronapatiënten met 12 procent. De totale bezetting van ziekenhuisbedden door mensen met Covid-19, die altijd wat achterligt op de instroom, is in een week tijd met 6 procent gedaald. „Dit is een goed teken”, stelt Kuipers tevreden vast. Hij vindt het een goede zaak dat het kabinet nog tot volgende week afwacht met een definitief besluit over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. „Je houdt dan een slag om de arm voor het geval dat de daling toch niet doorzet.”

Gemiddeld komen de laatste dagen zo’n 275 coronapatiënten het ziekenhuis binnen. Dat waren er eerst nog meer dan 300. Ondanks de daling liggen wel nog steeds bijna 2500 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. „Het is wel nog steeds op een hoog niveau”, beaamt Kuipers. „Die daling hebben we echt nodig, we moeten de capaciteit gebruiken voor het inhalen van alle non-Covidzorg. Die is nu als een boeggolf voor ons uitgeduwd.”

Nieuwe website voor overgebleven ‘prullenbakvaccins’
ANP-430662817.jpg
beeld ANP, Ramon van Flymen

Een groep artsen heeft een website in het leven geroepen om te voorkomen dat overgebleven coronavaccins aan het einde van de dag worden weggegooid. Via de website prullenbakvaccin.nl worden huisartsen en mensen die gevaccineerd willen worden samengebracht.

Op de site kunnen mensen kijken of er een huisarts of instelling in de buurt is die mogelijk nog vaccinaties over heeft. Dat is echter geen garantie dat er een vaccin klaarligt. „Het kan zijn dat de vaccins toch ’op’ zijn als u aankomt”, staat op de site.

„U hebt géén ‘recht’ op een vaccin door het gebruik van deze website. Wij proberen er slechts voor te zorgen dat er geen ongebruikte vaccins verloren gaan. Het principe is heel simpel: wie het eerst komt om de mogelijke vaccins, die het eerst maalt”, aldus de initiatiefnemers.

De nieuwe site is een initiatief van onder anderen Bernard Leenstra, huisarts in opleiding, Marlies Schijven, chirurg Amsterdam UMC en hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Chief Medical Information Officer van VWS en Marco Blanker, huisarts en universitair hoofddocent UMCG.

Kabinet besluit volgende week over versoepelingen per 19 mei
ANP-431174432.jpg
Demissionair Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport CDA komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen.

Het kabinet beslist naar alle waarschijnlijkheid pas volgende week of versoepelingen vanaf woensdag 19 mei kunnen doorgaan. Dat zeggen ingewijden naar aanleiding van berichtgeving door de NOS. Het gaat om de tweede fase zoals het deels openen van dierenparken en sportscholen.

Aanstaande dinsdag besluit het kabinet aan welke voorwaarden dan voldaan moet worden om de versoepelingen door te voeren.
Dinsdagavond maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge die op een persconferentie bekend. Vermoedelijk gaat het om dezelfde criteria die het Outbreak Management Team (OMT) hanteert, namelijk een daling van 20 procent van de opnames voor ziekenhuizen en ic’s.

Aantal coronapatiënten op ic’s daalt voor vijfde dag op rij

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is opnieuw gedaald, met 10 patiënten. Op dit moment liggen er 757 patiënten met corona op de ic’s, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Het is de vijfde dag op rij dat het aantal coronapatiënten op de ic’s afneemt.

Het aantal Covid-19-patiënten op de verpleegafdelingen nam wel toe, met 62. In totaal liggen nu 2487 mensen met corona in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er 52 meer dan een dag eerder. Het totale aantal opgenomen coronapatiënten blijft nu al wel voor de derde dag op rij onder de 2500. Ook vergeleken met vorige week maandag en de drie maandagen ervoor is het totale aantal opnames gedaald.

De Jonge: versoepelingen mogen niet leiden tot versloffing
ANP-431075995.jpg
beeld ANP, Remko de Waal

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge ziet in de coronacijfers dat de piek in het aantal ziekenhuisopnames achter de rug is. De grote vraag is of die daling „scherp genoeg” is voor versoepelingen. Dat zei hij maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. De Jonge zei erbij dat versoepelingen dan niet mogen leiden tot het „versloffen” van gedrag, zoals gebeurde rond Koningsdag en de feesten die voetbalsupporters vierden.

„De GGD heeft sinds Koningsdag aanzienlijk meer clusters te verwerken in het bron- en contactonderzoek dan daarvoor. Dus wat we moeten doen is met elkaar weliswaar heel voorzichtig stappen zetten in de versoepeling, maar wel echt oppassen dat die versoepelingen niet leiden tot versloffing van ons gedrag”, zei De Jonge. Momenteel draagt nog één op de honderd mensen het coronavirus bij zich, aldus de minister. „Dat is natuurlijk geen situatie waarin je veilig weer kunt staan hossen op een plein.”

Volgens De Jonge is het vooral van belang dat de druk op de zorg afneemt, zowel om het personeel zoveel mogelijk lucht te geven als om de uitgestelde operaties te kunnen hervatten. Dat zal er ook toe leiden dat de kans groter wordt dat Nederlanders deze zomer met vakantie kunnen naar het buitenland. Vergeleken met andere Europese landen staat Nederland er qua besmettingsgraad namelijk momenteel „niet goed op”. Als dat zo blijft, kan het zijn dat andere landen Nederlanders ook deze zomer zullen weren.

Grapperhaus: De piek in ziekenhuisopnames lijkt achter de rug

De cijfers van het aantal coronapatiënten dat opgenomen wordt in de ziekenhuizen „lijken toch wel een goede kant op te gaan”, maar of dat betekent dat er versoepelingen van de maatregelen mogelijk zijn is nog niet te zeggen. Dat zei demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus maandag na overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Het besluit wordt dinsdag pas definitief, aldus de bewindsman.

Alle Duitsers krijgen toegang tot Janssen-vaccin

Alle volwassen Duitsers krijgen toegang tot het coronavaccin van het Leidse Janssen. Dat betekent dat ook jongvolwassenen straks niet hoeven te wachten tot hun leeftijdsgroep aan de beurt is. Zij kunnen zich op vrijwillige basis laten inenten na overleg met een arts over de mogelijke risico’s.

RIVM krijgt nieuwe directeur coronavaccinaties

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft een nieuwe programmadirecteur aangesteld die binnenkort de leiding krijgt over de coronavaccinaties. Marcel van Raaij, die van het ministerie van Volksgezondheid komt, neemt het op 15 juni over van Jaap van Delden, meldt het instituut.

Het vertrek van Van Delden heeft volgens het RIVM niets te maken met het geruchtmakende interview dat hij eind april gaf in AD. Daarin zei Van Delden onder meer dat het vaccin van AstraZeneca binnenkort niet meer nodig zal zijn. Vooral vanuit huisartsen kwam daar veel kritiek op.

Noorwegen stopt waarschijnlijk met Janssen en met AstraZeneca

Het Noorse instituut voor volksgezondheid en een speciale commissie die de regering tijdens de pandemie heeft benoemd, hebben beide het advies gegeven de coronavaccins van Johnson&Johnson/Janssen en die van AstraZeneca niet te gebruiken in het vaccinatieprogramma. In het advies van de commissie staat wel dat het geen probleem zou zijn de vaccins toe te dienen aan mensen die dat graag willen.

‘Indiase coronavariant gaat in België rond’

De meer besmettelijke Indiase variant van het coronavirus heeft in België niet alleen een leven geëist in een verpleegtehuis, maar grijpt ook elders in het land om zich heen. De mutant is waarschijnlijk wijder verspreid dan gedacht, zegt de Belgische viroloog Johan Neyts.

Coronamaatregelen blijven gelden, eisen Viruswaarheid afgewezen

Het kabinet hoeft de coronamaatregelen niet in te trekken. Actiegroep Viruswaarheid had dat in een kort geding geëist, maar de rechtbank in Den Haag heeft die eis afgewezen.

Volgens de rechter zijn de maatregelen wettelijk goed geregeld, er is „sprake van een voldoende wettelijke basis”. Viruswaarheid zei dat er feitelijk sprake is van een noodtoestand zonder dat het kabinet een noodtoestand heeft uitgeroepen, en dat zou in strijd met internationaal recht zijn. Ook daar ging de rechtbank niet in mee.

RIVM doet onderzoek naar langetermijneffectiviteit coronavaccins

Het RIVM begint maandag met een groot onderzoek naar de effectiviteit op de lange termijn van de verschillende coronavaccins in Nederland. Het doel ervan is om in alle leeftijdsgroepen inzicht te krijgen in de mate waarin de vaccins bescherming bieden en hoe lang deze bescherming standhoudt.

Ook wordt gekeken of en in welke mate de vaccins bescherming bieden tegen nieuwe varianten van het virus. Iedereen die in Nederland woont en tussen de 18 tot 85 jaar oud is, kan aan het onderzoek deelnemen, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend.

Opnieuw iets minder coronapatiënten op intensive cares

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht afgenomen. Zondag lagen 767 coronapatiënten op de ic’s, 11 minder dan de 778 de dag ervoor, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Zaterdag bedroeg de afname ten opzichte van vrijdag 19.

Aantal nieuwe coronagevallen ruim onder gemiddelde

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal uitgekomen op 6704, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is ruim onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 7529 besmettingen per etmaal.

Rotterdam telde met een aantal van 430 veruit de meeste nieuwe besmettingen. In Amsterdam kwamen er 264 nieuwe coronagevallen bij, in Den Haag 180. Eindhoven en Utrecht kregen er respectievelijk 132 en 116 bij tussen zaterdagochtend en zondagochtend.

Britten mogen binnenkort weer knuffelen

Britse familieleden en vrienden mogen elkaar binnenkort weer knuffelen, als het aan de Britse regering ligt. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die premier Boris Johnson maandag zal aankondigen, aldus een minister zondag.

Bedrijfsartsen worstelen met aanpak coronaklachten werknemers

Bedrijfsartsen hebben grote moeite om werknemers met langdurige klachten na corona (Long Covid) goed te adviseren. Door een gebrek aan wetenschappelijke kennis over deze nieuwe ziekte weten bedrijfsartsen soms niet goed hoe ze gezondheidsklachten moeten interpreteren en welke behandeling kan helpen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) tegen onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV).

Middelen om leerachterstand door corona aan te pakken

Scholen krijgen een waslijst aan middelen om de leerachterstanden door corona weg te werken. Minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) geeft ze de mogelijkheid om het schooljaar te verlengen, de lesdagen langer te maken of zelfs privéleraren in te zetten. Dat meldt het AD, die de minister sprak.

Bedrijven wachten met terugbetalen NOW-geld

Bedrijven die een deel van het geld dat ze vanwege de NOW-regeling hebben ontvangen moeten terugbetalen, wachten daar veelal mee. Slechts een klein deel heeft het geld alweer overgemaakt, meldt radiozender BNR na een rondgang onder financieel adviseurs en specialisten.

‘Nederlandse vakantieparken moeten bedacht zijn op annuleringen’

Veel Nederlanders hebben voor deze zomer een vakantie in eigen land geboekt maar zouden liever naar het buitenland willen. Daarom moeten vakantieparken en hotels in Nederland rekening houden met annuleringen als andere landen de grenzen weer opengooien, stelt het Economisch Bureau van ABN AMRO.

De economen van de bank verwachten echter dat dergelijke ‘schaduwvakanties’ niet direct tot problemen hoeven te leiden. Veel vakantieparken hebben bijvoorbeeld de annuleringsvoorwaarden al aangescherpt de laatste tijd. Zo zijn aanbetalingen standaard en is corona geen geldige reden meer om de reis te annuleren.

Coronasteun voor vaste lasten ook opengesteld voor grote bedrijven

Coronasteunregeling TVL, oftewel de tegemoetkoming in vaste lasten voor ondernemers, wordt maandag voor het eerst ook opengesteld voor grote bedrijven. Tot nu toe konden alleen kleinere mkb-bedrijven gebruik maken van deze steun.

Het gaat bij grote bedrijven om ondernemingen met meer dan 250 voltijdswerknemers of meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar en een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro. Het maximale subsidiebedrag voor hen is 600.000 euro. Dat zou dan een tegemoetkoming zijn voor het eerste kwartaal van dit jaar. Voor grote bedrijven in de detailhandel kan hier een opslag van maximaal 300.000 euro bovenop komen.

Spanjaarden feesten op straat bij einde avondklok

In Spanje is in de nacht van zaterdag op zondag in meerdere delen van het land het einde van de avondklok gevierd. Om middernacht kwam de maatregel in dertien Spaanse regio’s ten einde. Alleen op de Canarische Eilanden, op de Balearen, in Navarra en in Valencia blijft de avondklok nog van kracht. In de gebieden waar de klok is afgeschaft werd op straten en stranden uitgebreid feestgevierd.

ANP-431175128.jpg
Volle straten in Valencia, afgelopen weekend. beeld AFP, JOSE JORDAN
Toestand New Delhi verbetert iets maar lockdown verlengd

De premier van de Indiase hoofdstad, Arvind Kejriwal, heeft de lockdown verder verscherpt en met een week verlengd. Deze week rijden er zelfs geen metro’s meer in de metropool Delhi waar rond de 17 miljoen mensen wonen, meldden plaatselijke media. De drie weken terug ingevoerde strenge beperkingen gelden nu tot de vroege morgen van 17 mei.

EU stopt met bestelling vaccins AstraZeneca

De Europese Unie, die farmaceut AstraZeneca ervan beschuldigt bestelde vaccins niet op tijd te leveren, heeft daar vanaf juni niks meer besteld. Dit bevestigde de Europese Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, die zei dat de contracten niet verlengd worden. De Europese Commissie heeft de farmaceut aangeklaagd omdat die leveringscontracten niet zou nakomen en ook geen redelijk plan zou hebben om überhaupt op tijd te kunnen leveren.

Tientallen boetes bij illegale feesten in Amsterdam en Zeeland

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee illegale feesten beëindigd in Zeeland en Amsterdam. Tientallen feestgangers zijn op de bon geslingerd voor het overtreden van de coronaregels.

In Zeeland ging het om een feest op een parkeerplaats aan het Veerse Meer. Er waren ongeveer vijftig jongeren aanwezig, laat de politie weten. De feestvierders maakten er een rotzooi van: aan het hele meer lagen glasscherven, bierkratten en ander afval. Ook werden er bierflessen in het water gegooid. De politie schreef hier twaalf bekeuringen uit. Ook moest een aantal jongeren onder toezicht van de politie de rommel opruimen.

Bij een bedrijfspand in Amsterdam kregen 43 illegale feestgangers een boete omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden. Hoeveel mensen hier bij elkaar waren, is niet duidelijk. „Tegen de organisator wordt bestuurlijk opgetreden”, stelt de politie.

Kabinet wacht op meer informatie voor besluit over versoepelingen

Het demissionaire kabinet beslist dinsdag of er ruimte is om vanaf 18 mei meer coronamaatregelen los te laten. Onder meer dierentuinen, pretparken en sportscholen mogen op basis van de huidige situatie hoop koesteren, maar een definitief besluit valt pas dinsdag. Dat melden ingewijden na afloop van het Catshuisoverleg.

ANP-431182651.jpg
Rutte komt aan voor het Catshuisoverleg. beeld ANP, PHIL NIJHUIS
Rechter oordeelt over voortbestaan coronamaatregelen

De rechter in Den Haag beslist maandag of de geldende coronamaatregelen van tafel moeten of niet. Actiegroep Viruswaarheid heeft dat vorige week geëist in een kort geding tegen de Staat. Volgens Viruswaarheid zijn de regels in strijd met grondrechten van burgers en internationale verdragen. Heel Nederland wordt door de maatregelen „in een detentieregime gehouden” betoogde Viruswaarheid tijdens de rechtszaak.

Longfonds: Veel mensen nog niet volledig aan het werk na corona

Driekwart van een groep van ruim 1800 mensen die corona heeft gehad, is na de besmetting nog niet volledig aan het werk. Het grootste deel van hen (95 procent) voelt zich drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds slecht, meldt het Longfonds na een peiling onder 1864 personen met langdurige klachten.

De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, concentratieverlies en kortademigheid. „De impact van corona op het dagelijks leven van deze groep mensen is enorm”, stelt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. „Long Covid heeft zo langzamerhand kenmerken van een nieuwe chronische ziekte.”

Vorig liveblog

Het liveblog van zaterdag is hier te vinden.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer