Den Haan splitst zich af van 50PLUS, neemt zetel mee
Fractievoorzitter Liane den Haan van 50PLUS verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee.
Met haar vertrek is 50PLUS niet langer vertegenwoordigd in de Tweede Kamer. De toekomst van de partij is daarmee uitermate ongewis. In de Eerste Kamer heeft de partij nog twee vertegenwoordigers: Martin van Rooijen en Martine Baay-Timmerman. Zaterdag houdt de partij een algemene ledenvergadering.
Acht maanden geleden werd Den Haan door 50PLUS-voorzitter Jan Nagel verrassend geparachuteerd als het nieuwe boegbeeld van de ouderenpartij. Hoewel zittende Kamerleden zoals Corrie van Brenk en Léonie Sazias ook interesse toonden in het lijsttrekkerschap meende Nagel met het voormalige boegbeeld van de ouderenorganisatie ANBO een sterkere troef in handen te hebben. Hij noemde haar „een sterke kandidaat”, maar de nieuwe lijsttrekker en het bestuur lagen al snel met elkaar in de clinch.
Vooral tijdens de verkiezingscampagne liepen de spanningen hoog op. In de peilingen bleef Den Haan schommelen rond één zetel, waarna Nagel Maurice de Hond inschakelde om te achterhalen wat er loos was. De conclusie luidde dat Den Haan de verkeerde thema’s aansneed. Zo was de komst van het nieuwe pensioenstelsel voor haar bespreekbaar, terwijl koopkrachtbehoud voor de oudere wat haar betreft niet langer hét allesbepalende 50PLUS-thema was. Den Haan streed ook voor een hoger minimumloon en voor gelijke lonen voor mannen en vrouwen.
Woensdag werd duidelijk dat de boel op springen stond. In een interne evaluatie van de verkiezingscampagne van Den Haan en haar team regende het verwijten aan het adres van het partijbestuur. „We zijn gesaboteerd, gepest en geïntimideerd”, zo luidde een van de conclusies. Nagel noemde het rapport „bijna beledigend en vol van onjuistheden.” Hij sloeg terug met een eigen onderzoek waarin de eerdere verwijten aan het adres van Den Haan worden herhaald.
In de media zei Nagel dat Den Haan met het grootste campagnebudget ooit had mogen werken. Ondanks hun gebrek aan politieke ervaring had ze van het bestuur twee voormalige ANBO-medewerkers een centrale plek mogen geven in het campagneteam, tekende hij aan. Den Haans besluit om met zetel en al op te stappen deed Nagel donderdagavond af als „onfatsoenlijk” en als „de ultieme zetelroof.”
Op de algemene ledenvergadering van zaterdag zal onder meer worden gesproken over een nieuw hoofdbestuur, maar volgens oud-partijvoorzitter Geert Dales kunnen de lampen uit. „Het hoofdpodium, de Tweede Kamer is weg. Het belangrijkste programmapunt, een goed pensioen, regel je niet in de gemeenteraad van Appelscha maar op het Binnenhof”, analyseerde hij donderdag.