”Bezint eer ge begint” geldt ook voor Kies Leven
Het kostte zorgminister Hugo de Jonge in februari 2019 weinig moeite de namen op te sommen van de bij zijn ministerie bekende organisaties die toentertijd geregeld wakes hielden bij een abortuskliniek. Stichting Recht zonder Onderscheid, stichting Schreeuw om Leven, Jezus redt en abortusinformatie.nl, zo schreef hij in antwoord op vragen van PvdA en GroenLinks.
Het verzoek van de twee fracties om die lijst op te sommen, was geboren uit argwaan. Wat organisaties zoals deze vier bij abortusklinieken deden, kwam volgens PvdA en GroenLinks niet neer op alleen maar betogen. De bezoekers van deze centra zouden ronduit worden geïntimideerd.
Inmiddels is het juridische gevecht over de manoeuvreerruimte van de wakers in volle gang. Een van de hete hangijzers betreft de vraag of het hen, naast het uitdelen van flyers, ook vrij staat om bezoekers aan te spreken. Rechters komen vooralsnog tot wisselende vonnissen. Er is reden de uitkomst van de nu lopende bodemprocedures met zorg tegemoet te zien.
Het is in deze nogal benauwende context dat een groepje ex-vrijwilligers van Schreeuw om Leven er eind vorige week definitief voor koos zich af te splitsen en naar buiten te treden met een nieuw initiatief. Kies Leven, is de naam.
Er is maar weinig verbeeldingskracht nodig om je voor te stellen dat het horen van dit nieuws op De Jonges ministerie tot gefronste wenkbrauwen leidt. In het overzicht dat de bewindsman begin 2019 naar de Kamer stuurde, ontbrak nog de FIRE kerk. Moet daar nu nog een zesde organisatie bij?
Niet uit te sluiten is dat een bezorgde ambtenaar een dezer dagen eens de vraag opwerpt of constructief overleg tussen de overheid en een sector die zo verbrokkeld is nog wel mogelijk is.
De drijvende krachten achter Kies Beter splitsten zich niet af omdat ze reden hadden om aan te nemen dat het prolifegeluid met een eigen initiatief beter voor het voetlicht kon worden gebracht. Tot dusver vinden zij elkaar vooral in hun aversie tegen het Schreeuw om Levenbestuur, dat begin januari een vertrekregeling overeenkwam met directeur Kees van Helden. Of een dergelijk intern conflict een solide basis biedt om iets nieuws te beginnen, is de vraag. In een tijd waarin seculiere politieke partijen prolife-organisaties meer en meer onder het vergrootglas leggen, is bedachtzaamheid hoe dan ook op zijn plaats.
Wie een telefonische hulplijn begint en pretendeert 24 uur per dag beschikbaar te zijn, schept verwachtingen. Over de vraag of die vervolgens kunnen worden waargemaakt, zou vooraf eigenlijk geen onduidelijkheid mogen bestaan.
Opkomen voor het ongeboren leven en kwetsbare vrouwen hulp willen bieden, vergt behalve passie ook professionaliteit en een zekere schaalgrootte. Het is dan ook goed de initiatiefnemers van Kies Leven zegen en voorspoed toe te wensen, en voor te houden: Bezint eer ge begint.