live
Binnenland

Aantal coronapatiënten op intensive cares stijgt

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 28 april in lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie 27 April 2021 08:30

Advertentie

Veiligheidsberaad: straks rustiger in de openbare ruimte

Op sommige stedelijke plekken in Nederland is het dinsdag veel te druk geweest, maar omdat de avondklok nog van kracht is verwachten burgemeesters en veiligheidsregio’s dat het straks rustiger wordt. Dat heeft het Veiligheidsberaad dinsdagavond bekendgemaakt in een verklaring.

Gevaccineerden VS mogen zonder mondkapje naar buiten

Tegen corona gevaccineerde mensen in de Verenigde Staten hoeven in het openbaar geen mondkapje meer te dragen, als ze grote menigtes maar mijden. De Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC maakte deze nieuwe richtlijn dinsdag bekend. Zonder neus- en mondbedekking kunnen gevaccineerden voortaan weer wat eten, wandelen of zich ophouden in kleine groepjes.

Belgische burgemeesters: Weersta lokroep Nederlandse terrassen

Burgemeesters van Belgisch Limburg roepen hun inwoners op de verleiding van de Nederlandse terrassen te weerstaan. Die gaan woensdag beperkt open terwijl de heropening in België pas voor zaterdag 8 mei staat gepland. De grensgemeenten maken zich vanwege de coronacijfers zorgen dat hun inwoners vanaf woensdag de grens oversteken voor een terrasbezoekje in bijvoorbeeld Maastricht.

RIVM: 5373 nieuwe besmettingen, mogelijk vertekend door storing

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dinsdag 5373 nieuwe coronabesmettingen, flink lager dan een dag eerder. Het aantal is mogelijk lager door een technische storing bij de GGD’en, aldus het RIVM. Dat betekent dat er mogelijk meer coronabesmettingen zijn vastgesteld dan het RIVM nu meldt.

Hoeveel hoger het daadwerkelijke aantal besmettingen uitvalt, is niet te zeggen, aldus een woordvoerder van het instituut. Komende dagen worden de niet gemelde besmettingen bij de cijfers opgeteld.

Tijdens laatste weken met avondklok werd het al drukker op straat

De avondklok geldt in de nacht van dinsdag op woensdag voor het laatst en lijkt Nederlanders effectief van straat te hebben gehouden in de late uren. Maar de laatste weken wordt het buiten langzaamaan drukker als het donker is. Ook na 22.00 uur - de nu nog geldende begintijd van de avondklok - zijn er meer mensen in de weer. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

Aantal coronapatiënten op intensive cares stijgt licht

Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is gestegen met 7, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag. In totaal liggen nu 820 mensen met corona op de ic’s.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares schommelt de laatste dagen. Maandag nam het aantal met 28 af, zondag nam het juist toe met 25. Die schommelingen kunnen te maken hebben met het aantal mensen dat de ic’s verlaat. Dat kunnen er de ene dag meer zijn dan de andere dag, doordat sommige mensen korter op de ic liggen dan andere mensen. Daarnaast is de uitstroom ook afhankelijk van de capaciteit op de verpleegafdelingen. Als die voller liggen, kunnen minder mensen van de ic terug naar de afdeling.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten ook toe, met 18 tot in totaal 1777 patiënten. In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2597 mensen met Covid-19, 25 meer dan een dag eerder.

Gemeente roept op: kom niet naar Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft opgeroepen niet meer naar de hoofdstad te komen. Het is te druk in de stad. „Kom hier niet naartoe!”, meldt de gemeente op Twitter.

Eerder dinsdag sloot Amsterdam het veel te drukke Vondelpark al af.

Gezondheidsraad wacht op info EMA voor nieuw advies AstraZeneca

De Gezondheidsraad is in afwachting van informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA en hoopt zich daarna „zo snel mogelijk” te kunnen buigen over een nieuw advies over het AstraZeneca-vacccin. Zorgminister Hugo de Jonge had daar om gevraagd. Hij wil weten of nieuwe informatie van het EMA aanleiding geeft „om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen”.

„Als het rapport met de onderliggende data van het EMA wordt gepubliceerd, kunnen wij aan de slag”, laat een woordvoerder van de Gezondheidsraad weten. Hij verwacht die informatie „een dezer dagen” te ontvangen. Hoe lang het daarna nog duurt, is lastig te voorspellen. „Zo snel als mogelijk uiteraard.”

Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Anders gezegd: het vaccin zal veel meer coronabesmettingen voorkomen dan bijwerkingen opleveren.
Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen.

Advertentie

Noodverordening Arnhem uit vrees ernstige verstoring openbare orde

Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft een noodverordening uitgevaardigd voor dinsdag, vanwege de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde op verschillende plekken in de stad. De gemeente heeft aanwijzingen dat voetbalsupporters van de harde kern van FC Twente en NEC naar Arnhem willen komen voor een treffen met de harde kern van Vitesse.

Ook blijkt uit berichten op social media dat een groot aantal van zogenoemde Defend-groepen naar Arnhem wil komen. Deze groepen zijn eerder betrokken geweest bij ernstig uit de hand gelopen coronademonstraties, zo meldt de gemeente.

Ook is in de stad een demonstratie aangemeld door een groep die zich Weg met dit kabinet noemt. Deze mag doorgaan, met maximaal vijfhonderd deelnemers, op de Markt in het centrum. De gemeente heeft afspraken gemaakt met de organisatie over hoe die zelf de orde bewaakt en de coronamaatregelen naleeft.

De noodverordening geldt van 10.00 tot 22.00 uur en geeft de politie onder meer de mogelijkheid bij de invalswegen van de stad te controleren en/of voertuigen te beletten de stad binnen te gaan zonder redelijk doel, zoals de gemeente het omschrijft. „Zo kan een confrontatie tussen supportersgroepen of moedwillige verstoring van de openbare orde, bijvoorbeeld rond de eerdergenoemde demonstratie, worden voorkomen.”

Marcouch zegt dat demonstreren een grondrecht is. „En het is onze plicht om dat op een veilige manier te faciliteren door een geschikte plek aan te wijzen en afspraken te maken met de organisatie. Signalen van risico’s op rellen op verschillende plekken in de stad, brengen dat demonstratierecht in gevaar. Bovendien zullen veel mensen op deze zonnige Koningsdag de parken opzoeken. Ik laat het niet toe dat gezinnen met jonge kinderen, of nietsvermoedende parkbezoekers, terechtkomen in een groep relschoppers. Deze noodverordening is daarom nodig.”

Ook mensen uit 1961 krijgen vaccinatie-invitatie

Donderdag krijgen de eerste mensen die zijn geboren in 1961 een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Het gaat om mensen die dit jaar 60 jaar worden. Zij kunnen vanaf dinsdag al online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD.

Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Het gaat om bijna 250.000 mensen.

De uitnodigingen voor mensen geboren in 1961 ploffen van donderdag 29 april tot en met zaterdag 1 mei op de mat. De GGD heeft inmiddels ruim 100 vaccinatielocaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Leidraad hiervoor zijn de adviezen die de Gezondheidsraad hierover heeft uitgebracht.

OMT adviseert noodrem voor versoepelingen coronaregels

Mocht het aantal ziekenhuisopnames de komende tijd toch weer fors toenemen, dan moet er ook een stokje worden gestoken voor de geplande versoepelingen van de coronaregels. Dat zegt het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de bestrijding van het coronavirus. De deskundigen adviseren „steeds de mogelijkheid van een noodstop op de versoepelingen aan te houden”.

Het OMT raadt het kabinet aan heel voorzichtig om te gaan met de volgende stap, na het openen van de terrassen op woensdag. Het gaat dan om het openen van locaties als dierentuinen en pretparken en het toestaan van binnen sporten. Die stap staat onder voorbehoud voor 11 mei gepland. De versoepelingen mogen echt alleen doorgaan als het weekgemiddelde van het aantal nieuwe opnames in het ziekenhuis en op de intensive care zeker met 10 procent is gedaald. Het liefst ziet het OMT zelfs een afname van 15 procent voordat er versoepeld wordt.

In het verslag van het OMT-overleg van afgelopen vrijdag, zeggen de deskundigen verder dat de corona-stituatie wordt gezien als „kwetsbaar op de korte termijn”. De voorspellingen voor de ziekenhuisopnames en dagelijkse besmettingscijfers zijn nog steeds hetzelfde als afgelopen weken, „maar de verwachting kent een grote onzekerheidsmarges”. Het OMT benadrukt daarnaast dat de modellen van het RIVM uitgaan van „gunstige voorwaarden” en „gunstige aannames”.

In een debat met de Tweede Kamer verdedigde demissionair premier Mark Rutte juist de plannen van het kabinet om te versoepelen door te wijzen naar de modellen van het RIVM, die een daling van het aantal ic-opnames voorspellen. Het OMT adviseerde het kabinet eerder al „met klem” te wachten met het loslaten van de coronaregels.

Winkeliers vrezen massale leegstand na de zomer

Winkels dreigen na de zomer massaal te verdwijnen en er gaan tienduizenden banen verloren door de structurele schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Daarvoor waarschuwt brancheorganisatie INretail dinsdag in De Telegraaf.

„Corona heeft de kwetsbaarheid van onze binnensteden aan het licht gebracht”, zegt voorzitter Jan Meerman. „Als de steunmaatregelen aflopen, begint het echte werk pas.”

ANP-430478039.jpg
beeld ANP

Meerman stelt dat de druk op de retail, die al hoog was, door de coronacrisis alleen maar is toegenomen. „Alles is nu zo enorm versneld. Vooral het online shoppen, maar juist ook het aantal winkelmeters dat veel te veel is. Die nadelige effecten komen nu allemaal naar boven.”

Volgens INretail zal de winkelleegstand dit jaar naar verwachting met 20 procent oplopen en de openstaande belastingschuld van ondernemers zal naar 2,4 miljard euro stijgen.

De winkeliers roepen het kabinet in een brandbrief op een nationaal plan te maken om in dorpen en steden te investeren. De branche pleit voor een landelijk herstelfonds van rond de 2,5 miljard euro. „Daarmee kunnen ondernemers ook banen behouden. Eén op de tien werkende Nederlanders heeft een baan in de retail en daarmee is het ook een belangrijke lokale werkgever”, zegt Meerman in De Telegraaf.

Volgens de voorzitter is de retail belangrijk voor het maatschappelijk en economisch herstel na de coronapandemie. „Winkels hebben een sleutelfunctie in de maatschappij en leveren een essentiële bijdrage aan de directe leefomgeving van mensen. Het gaat niet alleen om honderdduizenden banen, maar ook om de vitaliteit en leefbaarheid in onze dorpen en steden.”

Weekcijfers RIVM: stijgende lijn in besmettingen nog niet voorbij

Ook in de afgelopen week zijn hoogstwaarschijnlijk weer meer coronabesmettingen aan het licht gekomen dan de week ervoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maakt dinsdag het exacte aantal bekend en beschrijft de coronasituatie in het land in een wekelijks rapport.

In de zes dagen sinds de vorige rapportage zijn 49.750 positieve testresultaten geregistreerd. Met een gemiddelde van meer dan 8000 gevallen per dag is de kans groot dat het totale aantal dat van een week eerder zal overstijgen. Toen noteerde het RIVM 53.981 positieve coronatesten. Dat was een stijging van 5,3 procent ten opzichte van de week daarvoor. Weer een week eerder bedroeg de toename 6 procent. Rond de paasdagen lieten minder mensen zich testen, wat resulteerde in een afname van 7 procent.

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel mensen in de afgelopen week met Covid-19 zijn opgenomen in ziekenhuizen en hoeveel mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun coronabesmetting. Ook komt het instituut met cijfers over de vaccinatiecampagne. Volgens de berekeningen op het coronadashboard van de overheid zijn ruim 5 miljoen prikken gezet in de strijd tegen het virus.

Het reproductiegetal wordt ook weer opnieuw berekend. Dat gebeurt twee keer per week. Vorige week vrijdag stond het op 1,03. Dat betekent dat 100 mensen die het virus bij zich dragen gemiddeld 103 anderen besmetten. Het RIVM kijkt standaard twee weken terug in de tijd, omdat het anders geen betrouwbaar cijfer kan geven. Het reproductiecijfer van 1,03 slaat dus op de situatie zoals die op 8 april was.

Dinsdagavond geldt voor de laatste keer de avondklok

In de nacht van dinsdag op woensdag geldt voor de laatste keer de avondklok. Het kabinet stelde de regel in om feesten en bezoekjes tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Woensdagochtend 04.30 uur is Nederland van deze maatregel af.

Vanaf zaterdag 23 januari mochten Nederlanders tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen met een geldige verklaring, om bijvoorbeeld de hond uit te laten of te werken, op straat zijn. Mensen die zonder verklaring op straat zijn riskeren een boete van 95 euro. Op 31 maart verruimde het kabinet vanwege de zomertijd de regel met een uur. De avondklok gold vanaf toen tussen 22.00 uur en 04.30 uur.

Demissionair minister-president Mark Rutte zei eerder dat de besmettingscijfers en druk op de zorg nog altijd buitengewoon hoog zijn. Toch schaft hij de maatregel af. Rutte zei dat hij de versoepeling ongelofelijk spannend vindt, maar het is volgens hem niet mogelijk om met nul risico uit de coronacrisis te komen.

De politie heeft sinds de invoering van de maatregel ongeveer 6000 avondklokboetes per week uitgedeeld.

Planning schoolvakanties speelt geen rol in vaccinatieplanning

Bij het versturen van uitnodigingen voor vaccinaties wordt er niet specifiek rekening gehouden met schoolvakanties en de spreiding daarvan. De prikvolgorde is gebaseerd op leeftijd en niet op regionale verschillen in vakantiedata, laat een woordvoerder van het RIVM aan NU.nl weten.

De meeste mensen ontvangen op basis van hun geboortejaar een uitnodiging. Ouders komen dus eerder aan de beurt dan bijvoorbeeld eventuele meerderjarige kinderen. Van die volgorde wordt alleen afgeweken als er een medische reden is om iemand eerder te vaccineren.

Eventuele hoop dat noorderlingen (die als eerste schoolvakantie krijgen) als eerste gevaccineerd worden en deze zomer ingeënt op reis kunnen, is dus niet terecht. Die twee zaken staan los van elkaar.

Mensen hoeven overigens niet te vrezen hun afspraak in de zomer te missen omdat ze op vakantie zijn. Ze kunnen na het ontvangen van hun uitnodiging zelf aangeven op welke dag ze geprikt willen worden.

India zet leger in om te helpen bij bestrijding coronavirus

Voor de zesde dag op rij zijn er meer dan 300.000 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd in India. De strijdkrachten van het land hebben toegezegd medische hulp te verlenen om de enorme piek in het aantal besmettingen te bestrijden.

In de afgelopen 24 uur kwamen er 323.144 nieuwe gevallen bij, iets minder dan het wereldwijde recordaantal van 352.991 dat maandag werd vastgesteld. Ziekenhuizen kunnen de enorme toeloop van nieuwe patiënten niet aan en sturen mensen noodgedwongen weg vanwege een tekort aan bedden en zuurstof. Het afgelopen etmaal zijn 2771 sterfgevallen gerapporteerd, al denken gezondheidsdeskundigen dat het werkelijke aantal een stuk hoger ligt.

Verschillende landen, waaronder Nederland, Thailand, Bangladesh en Groot-Brittannië, hebben maatregelen genomen om reizen vanuit India aan banden te leggen om te voorkomen dat nieuwe virusvarianten hun grenzen binnenkomen. Australië zal een voorstel overwegen om vluchten vanuit India later op de dag op te schorten.

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog begonnen. Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer