Ruim zeventig melders bij meldpunt Apostolisch Genootschap
Bij het meldpunt dat het Apostolisch Genootschap op 1 december vorig jaar heeft geopend, hebben zich tot nu toe ruim zeventig leden en oud-leden gemeld.
Dat laat een woordvoerster van de religieus-humanistische groepering weten. De melders gaven aan dat ze miskenning, beknelling of emotionele pijn hebben ervaren door de destijds heersende organisatiecultuur binnen het Apostolisch Genootschap, of het daaruit voortvloeiend handelen van geestelijk verzorgers. Zo’n vijftig van hen deden een melding die is behandeld in een onafhankelijke adviescommissie, een kleiner deel wilde alleen een gesprek.
Vrijwel alle meldingen kwamen van mensen die in de jaren zeventig tot negentig als jongvolwassene lid waren van het Apostolisch Genootschap, dat in die tijd 25.000 leden telde. Binnen het genootschap heerste toen een strenge en hiërarchische cultuur en leden ervoeren grote groepsdruk. Wie van de groep afweek, werd uitgesloten of publiekelijk terechtgewezen. Leden in nood kregen van de geestelijk verzorgers niet genoeg hulp of verkeerde, onprofessionele hulp. Misstanden, bijvoorbeeld in het gezin, werden toegedekt. Vooral de toenmalige jongeren hebben daar erg onder geleden, erkende het Apostolisch Genootschap vorig jaar. Het bood daarvoor excuses aan.
Aanleiding voor de publieke boetedoening en het meldpunt was het boek ”Apostelkind” dat een jaar geleden verscheen. Schrijver Renske Doorenspleet deed daarin kritisch verslag van haar jeugd binnen het Apostolisch Genootschap. Dat riep veel reacties op van mensen die zich in haar relaas herkenden. Uit de tientallen gesprekken die het genootschap daarop organiseerde, kwamen veel pijnpunten naar voren: mensen ervoeren de groepering als dogmatisch, indoctrinerend, gesloten en dictatoriaal, met persoonsverheerlijking van de ‘apostel’ (bestuursvoorzitter). Ze zeiden dat ze niet zichzelf konden zijn en hekelden de zwijgcultuur en de controle die werd uitgeoefend op onder meer hun werk, partnerkeus en woonplaats. Van seksueel geweld bleek niets uit de gesprekken, ook is daar niets over gemeld bij het meldpunt.
Ongeveer dertig van de (oud-)leden die contact hebben gezocht met het meldpunt, hebben aangegeven graag met lotgenoten te willen praten. Daarvoor worden later in het jaar groepsgesprekken georganiseerd onder professionele externe begeleiding.
Het Apostolisch Genootschap is in 1951 opgericht door de eerste ‘apostel’, Lambertus Slok. In de hoogtijdagen had het 30.000 leden, tegenwoordig nog 14.000 leden en sympathisanten. Het genootschap noemt zich een „open, levensbeschouwelijke, vrijzinnige organisatie.”