NAVO-landen mikken op gezamenlijk vertrek uit Afghanistan
De NAVO-troepenmacht in Afghanistan moet zich gezamenlijk terugtrekken uit het land als het aan Duitsland ligt. Defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer zei woensdag dat het aannemelijk is dat dat in september gebeurt, nadat de VS hadden aangegeven dat alle Amerikaanse militairen Afghanistan op 11 september hebben verlaten.
„We hebben altijd gezegd: samen uit, samen thuis”, zei de Duitse bewindsvrouw tegen de omroep ARD. „Ik ben voor een ordelijk vertrek en neem aan dat we (de NAVO) daar vandaag mee instemmen.” Bewindslieden van de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland houden woensdag apart beraad, maar er wordt ook in NAVO-verband over gesproken.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel dat Washington in overleg met de NAVO-partners werkt aan een „gecoördineerd” vertrek. „We hebben onze doelen bereikt en nu is het tijd onze troepen thuis te brengen.”
De Britten hebben volgens de krant The Times aangegeven bijna al hun ongeveer 750 militairen op 11 september te hebben teruggetrokken. Nederland stuurt naar verwachting nog deze maand tachtig extra infanteristen naar Afghanistan voor de NAVO-missie Resolute Support vanwege de verslechterende toestand in het land.
De aftocht in september moet een einde maken aan de langste oorlog die de Verenigde Staten en hun bondgenoten voerden, in eerste instantie als vergelding voor de aanslagen van 11 september 2001 in de VS. Van belang is wel de opstelling van de Taliban. Die radicaalislamitische groep wil pas deelnemen aan een top over Afghanistan als alle buitenlandse troepen weg zijn.
Vanuit Afghaanse regeringskringen klinken teleurstellende geluiden. „Het is het meest onverantwoordelijke, egoïstische ding dat de VS kunnen doen met hun Afghaanse partners”, zei een deelnemer aan de vredesonderhandelingen in Doha in Qatar, die uiterst moeizaam verlopen. De Amerikaanse terugtrekking mag dan wel het einde van de oorlog zijn voor Washington, maar de Afghaanse partners zullen volgens hem de prijs betalen. De onderhandelaar stelt dat een terugtrekking „met iets meer geduld” een stuk verantwoorder zou zijn.
Het voormalige hoofd van de Afghaanse mensenrechtencommissie heeft de onvoorwaardelijke terugtrekking „ongelukkig” genoemd. Hij leek te verwijzen naar de terugtrekking van de Sovjet-troepen uit Afghanistan in 1989, waarop een verwoestende burgeroorlog volgde.
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het terugtrekkingsplan een schending van de voorwaarden van het akkoord met de Taliban, waarmee eerder de datum van 1 mei was afgesproken. Het Amerikaanse plan kan leiden tot escalatie, aldus het ministerie volgens persbureau Interfax.