Vijfheerenlanden likt de wonden na Niemansclaim
De rechtszaak rond de Niemansaffaire is definitief afgesloten. Eind vorige week werd bekend dat de gemeente Vijfheerenlanden niet in cassatie gaat.
Volgens burgemeester Fröhlich was de gemeente niet kansloos als er tot cassatie was besloten. Maar de kans bestond ook dat het schadebedrag bij een herzien vonnis nog veel hoger zou uitpakken dan de 92 miljoen euro die de fusiegemeente nu aan schadevergoeding plus kosten kwijt is. „Wij wilden onze burgers niet blootstellen aan dat risico”, aldus Fröhlich.
Daarmee is de langstlopende rechtszaak van Nederland na 45 jaar ten einde. Tijdens een raadsvergadering boog de gemeenteraad zich direct over een dekkingsplan om de 92 miljoen bij elkaar te schrapen.
De voormalige gemeente Vianen had al 41 miljoen gereserveerd. Het college stelde voor de ontbrekende 51 miljoen te halen uit reserves waarvoor nog geen verplichtingen zijn aangegaan.
B en W kozen voor de 33 miljoen van de Enecoaandelen –die bestemd waren voor ”leuke dingen” voor de inwoners–, 14 miljoen uit de reserve grondexploitatie en 4 miljoen uit de algemene reserve.
De raad ging hiermee akkoord. Met pijn in de buik, omdat veel projecten nu niet kunnen doorgaan. Dan gaat het om verkeersinfrastructuur, duurzaamheid, sport, woningbouw, dorpshuizen en de ontsluiting van de Leerdamse nieuwbouwwijk Broekgraaf. „Ingrijpend: we moeten meer dan 90 miljoen weggeven. Plannen worden herbezien, dat blijft nog heel lang pijn doen”, voorspelde SGP’er Evert Geluk.
Anderzijds constateerde de raad dat het dekkingsplan goed in elkaar steekt, omdat anders posten onder druk komen te staan waar al geld voor is gereserveerd. Bovendien ‘bevrijdt’ de gemeente zich door het dekkingsplan van het verscherpt toezicht van de provincie, die anders elke uitgave goed zou moeten keuren.
College en raad benadrukken dat het op termijn toch de bedoeling is om in de nieuwe gemeente te investeren en de voorgenomen plannen uit te voeren. Vandaar dat een onderzoeksbureau kijkt of Rijk en provincie hierbij de helpende hand kunnen bieden. Mogelijk doet de gemeente ook een beroep op Europese subsidies.
D66-voorman De Zwaan: „Een jonge, ambitieuze gemeente verdient dit lot niet. We hopen dat Rijk en provincie bijspringen om deze last te verlichten.” CU-leider Baars: „We moeten het goede zoeken voor de inwoners en kijken wat nodig is. Daarvoor zijn gesprekken met andere overheden nodig.”
Op verzoek van SGP’er Geluk komt er een denktank uit de raad die het college daarbij gaat adviseren. „We voelen ons medeverantwoordelijk”, aldus Geluk.