Economie

„Positie schuldeisers krijgt te weinig aandacht en waardering”

Door de maatschappelijke aandacht voor schulden en armoede komt de positie van schuldeisers in het gedrang.

11 March 2021 20:35
Platzak: geen geld om te betalen. beeld ANP, Lex van Lieshout
Platzak: geen geld om te betalen. beeld ANP, Lex van Lieshout

Dat stelde Michael Brouwer, voorzitter van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders, woensdag tijdens een webinar over de positie van schuldeisers. „De basis van de economie is dat er betaald wordt voor geleverde diensten en producten. Dat stelsel moet betrouwbaar blijven. Mede door de coronacrisis slaat de balans door naar het schuldenaarsperspectief.”

De digitale bijeenkomst is een initiatief van brancheorganisaties voor incassobedrijven, organisaties voor kredietmanagement en deurwaarders. Ze willen meer aandacht voor leveranciers wier rekeningen onbetaald blijven.

Het webinar moet de dialoog op gang brengen met Tweede Kamerleden en verantwoordelijke ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken en Milieu.

De positie van schuldeisers en leveranciers die niet betaald krijgen voor geleverde producten of diensten, krijgt te weinig aandacht en waardering, vinden de initiatiefnemers. Dat leidden ze bijvoorbeeld af uit de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen, waarin verschillende paragrafen voorkomen die gaan over de aanpak van schulden.

Goedkoper

Conny Maathuis van de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen (NVI) vindt dat de gang naar de rechter goedkoper en sneller gemaakt moet worden voor schuldeisers. „Ik kan het niet verkopen aan onze leden dat voor een vordering van 550 euro alleen al de griffierechten 500 euro bedragen. Het is mij iets te makkelijk om te zeggen: dan boek je het bedrag toch af? In Den Haag is te weinig zicht op wat daar de effecten van zijn.”

Niet alleen van de zzp’er en het midden- en kleinbedrijf, ook van grote organisaties hoeft niet zomaar verwacht te worden dat zij een openstaande rekening doorstrepen, vond Brouwer. Hij wijst erop dat als bijvoorbeeld een verzekeraar een openstaande rekening kwijtscheldt en van „de grote hoop” afhaalt, Nederland in de herfst „stuitert” als de tarieven voor verzekeringen verhoogd worden.

Dat grote bedrijven het verlies wel kunnen lijden, moet volgens hem niet de afweging zijn. „Het siert organisaties als ze willen helpen. Maar nu proeven we in de maatschappij dat als een schuldeiser niet ruimhartig schulden kwijtscheldt, hij dan ‘fout’ is.”

Uitkleden

Het „uitkleden” van de positie van schuldeisers lost niets op, vindt Casper Sonnega van de Vereniging Voor Credit Management. „Het zal je maar gebeuren dat je zzp’er bent en van boven tot onder het huis van je opdrachtgever in de verf hebt gezet. En dan een betalingsregeling van 24 termijnen voorgeschoteld krijgen. Er zou meer gebruik gemaakt moeten worden van de kennis van onze brancheorganisaties over oplossing voor schulden en het herkennen van mogelijke problemen met betaling.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer