live
Binnenland

Burgemeesters: Besmettingen nog te hoog om te versoepelen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

1 March 2021 08:24

Advertentie

Einde liveblog

De redactie sluit dit liveblog.

Twitter hangt waarschuwingslabel aan misleidende vaccinberichten

Twitter voorziet misleidende berichten over coronavaccins voortaan van een waarschuwing. Gebruikers die dergelijke tweets plaatsen worden bij herhaling tijdelijk geblokkeerd en na vijf keer permanent verbannen van het sociale netwerk.

Het Amerikaanse bedrijf verwijderde al berichten die verkeerde of misleidende informatie over het virus bevatten als die schade kunnen aanrichten. Van dergelijke tweets zijn er inmiddels meer dan 8400 geschrapt.

Nu steeds meer landen verschillende vaccins gebruiken zijn mensen nog vaker op zoek naar gezaghebbende informatie over de pandemie, verklaart Twitter het aangescherpte beleid. Het brengt berichten die daarnaar verwijzen daarom extra onder de aandacht.

De Jonge kritisch over proef rond theatershow

Na de proefvoorstelling van Guido Weijers vorige maand heeft circa een op de vijf bezoekers zich na afloop niet op corona laten testen. Coronaminister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) noemt het voor de „effectiviteit van dit FieldLab-evenement” niet goed dat een flinke groep niet testte. Hierdoor zijn de conclusies van de proef niet zeker te trekken, vindt de minister. Zo’n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog wel een test gedaan. Voor zover bekend zijn zij niet besmet geraakt met het coronavirus.

De minister is niet voor een testplicht. „Wij moeten erop vertrouwen dat deelnemers zich laten testen.” Binnenkort zijn er nieuwe Fieldlab-evenementen.

Burgemeesters willen geen avondklok tijdens verkiezingen

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok niet geldt tijdens de verkiezingen over twee weken. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio’s die samen het beraad vormen, is de maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren.

428771346.jpg
Bruls. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Tienduizenden mensen werken op stembureaus, er gaan mensen stemmen en er zijn anderen die graag willen toekijken hoe het stemmen gaat. Voor al die mensen zou een uitzondering moeten gaan gelden. „Dat is niet te controleren”, concludeert voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij stelt dan ook voor om op deze dagen niet te handhaven.

Volgens minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, die maandag tijdens beraad in Utrecht de ‘coronaveilige’ verkiezingen kwam toelichten aan de burgemeesters, mag een persoon na het ingaan van de avondklok mondeling aangeven dat hij of zij is wezen stemmen. Dan zou een handhaver iemand niet mogen bekeuren. Het is overigens nog de vraag of de avondklok dan nog in werking is. Mogelijk loopt de maatregel op 15 maart af.

De burgemeesters zijn verder voor versoepelingen van de coronaregels. Bruls: „Het is ook mogelijk om mensen in kleine stapjes langzaam meer ruimte te geven. Het is niet zwart-wit. Een terras kun je ook eerst in bepaalde delen van de week open doen en dat langzaam uitbouwen.”

In Sliedrecht

Bij schoenenverkoper Jeffrey van Mourik (40) in Sliedrecht loopt de agenda vol. Hij vertelt dat zijn klanten liever schoenen in de winkel kopen dan via internet. „Op het beeldscherm ziet het schoeisel er vaak net wat anders uit. De kleur kan iets afwijken of een glanzend laagje op de schoen is niet goed te zien.”

Overvolle agenda’s bij kappers, schoonheidssalons en rijscholen

Kappers, schoonheidssalons, masseurs, nagelstudio’s en rijscholen zijn druk met de planning, want woensdag mogen ze na bijna drie maanden weer open.

Bij kappers kan de wachttijd tot een knipbeurt al oplopen tot enkele weken. „De telefoon staat roodgloeiend”, zegt de woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO. De sluiting van de kappers heeft langer geduurd dan de eerste lockdown en anders dan de vorige keer kunnen kappers ‘s avonds niet langer openblijven vanwege de avondklok.

De keten Kinki kappers zegt uit te kijken naar de drukte. „Het wordt hard werken, er staan al tienduizenden afspraken gepland”, vertelt de woordvoerster. Een deel van de kappers zal ook op zondag open gaan, „maar dat hangt van de gemeente af, dat is niet overal toegestaan”.

De ANBOS Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging hoort van leden dat zij „blij en opgelucht” zijn dat ze weer open mogen. „Het was ook hard nodig, alle reserves en spaargelden zijn aangesproken om de boel overeind te houden”, verklaart de woordvoerster. De agenda’s stromen vol. Bij gezichtsbehandelingen kan de klant het mondkapje afdoen als hij of zij eenmaal in de stoel zit.

Alle jongeren die net achttien jaar zijn geworden en staan te popelen om hun rijbewijs te halen, moeten nog even geduld hebben. De wachttijden kunnen oplopen tot wel vijftien tot twintig weken, vertelt de woordvoerder van de Vereniging Rijschool Belang (VRB). „Wie op korte termijn gaat afrijden, heeft voorrang bij het inplannen van rijlessen. En wie zijn theorie-examen al heeft gehaald, krijgt ook voorrang.”

Dat is tegelijkertijd een zorg van de VRB, want het is „voorlopig nog niet mogelijk om theorie-examen te doen, dus dat gaat ophopen”, aldus de woordvoerder. Dit geldt ook voor de theoretische nascholing voor beroepschauffeurs die bijvoorbeeld een bus of vrachtwagen besturen. „In september moeten velen de nascholing afgerond hebben, maar het is de vraag of dat gaat lukken.”

Amsterdam gaat jongeren met een coronadip helpen

Jongeren uit Amsterdam tussen de 16 en 24 jaar oud die tijdens de coronacrisis worstelen met problemen thuis, op het werk of op financieel gebied, kunnen vanaf maandag terecht op het online platform Young Originals. Op de site kunnen ze een coach toegewezen krijgen die ze helpt om hun leven weer, of beter, op de rit te krijgen.

Wethouder Simone Kukenheim van Jeugdzaken maakt zich zorgen over de mentale, sociale en financiële gevolgen die de coronamaatregelen op jongeren hebben. „De maatregelen vallen jongeren erg zwaar, zeker omdat ze al zo lang gelden. Gelukkig is er nu voor alle Amsterdamse jongeren het platform Young Originals. Hier kunnen ze met jongerenwerkers praten over hun problemen en kunnen ze terecht voor hulp en coaching via de kanalen die ze zelf vaak gebruiken, zoals WhatsApp,” aldus Kukenheim.

Engels onderzoek: Ook AstraZeneca beschermt veel ouderen

Een eerste prik met het vaccin van Pfizer/BioNTech beschermt 70-plussers voor 57 tot 61 procent tegen het coronavirus, het middel van AstraZeneca tussen de 60 en 73 procent. Dat is vier weken na de vaccinatie gebleken, aldus de Engelse gezondheidsautoriteiten.

Bij 80-plussers heeft een injectie met een van de vaccins bij ruim 80 procent een ziekenhuisopname voorkomen. AstraZeneca leek eerst minder goed te werken dan andere goedgekeurde vaccins. Sommige landen besloten het daarom niet te gebruiken bij ouderen.

Frankrijk is daarvan teruggekomen. Ook 50-plussers, inclusief mensen tussen de 65 en 75 jaar die al bepaalde medische aandoeningen hebben, komen voortaan in aanmerking voor het vaccin van de Brits-Zweedse farmaceut, maakte de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran bekend.

Burgemeesters: Besmettingen nog te hoog om te versoepelen

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad temperen de roep om versoepelingen. De besmettingscijfers moeten eerst gaan dalen. „Ik roep iedereen op om vol te houden. Hoe zwaar het ook is”, zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij denkt dat er richting mei, juni meer ruimte is om bijvoorbeeld de horeca weer open te gooien.

Hij wijst ook de ludieke acties in de horeca af, omdat ze mogelijk besmettingen in de hand werken. Horecabedrijven hebben aangegeven dinsdag de terrassen te heropenen als protest. „Die acties kunnen wij er niet bij hebben. Ik vind ze heel erg onverstandig. Ze creëren gelegenheid voor mensen om te gaan zitten.”

Andere burgemeesters staan hier anders in. Zij vertrouwen erop dat de horecazaken zich netjes aan de gemaakte afspraken gaan houden. Als er toch gasten op het terras gaan zitten, dan gaan de burgemeesters handhaven. „Dat weten zij”, benadrukt Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer.

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praat maandag in Utrecht met enkele ministers over het coronabeleid.

Advertentie

„Onderwijskwaliteit mbo’s omhoog door fysieke les”

Mbo’ers zijn blij met de heropening van hun scholen. Volgens Noah Hajji, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), is de eerste fysieke lesdag sinds de tweede lockdown „soepel” verlopen. De MBO Raad noemt de heropening „goed voor de studenten”.

Vooral de onderwijskwaliteit is fysiek hoger dan online, meldden studenten aan de JOB. Dat komt doordat fysieke lessen beter zouden werken dan onlinelessen, maar ook doordat leerlingen elkaar in het echt kunnen ontmoeten, aldus Hajji. Veel studenten zeiden de afgelopen tijd dat hun prestaties lijden onder mentale klachten die werden veroorzaakt door het gebrek aan contact. „Het is daarom belangrijk dat studenten niet alleen in de banken zitten, maar veldwerk doen en interactief onderwijs krijgen.”

Mbo-scholen waren sinds de tweede lockdown van 14 december grotendeels gesloten. Alleen voor praktijkonderwijs, toetsen en kwetsbare studenten waren de deuren geopend. Sinds maandag kunnen alle mbo-studenten weer een dag per week naar school. Daar blijven wel alle coronaregels van toepassing.

Kuipers: Geen ruimte voor verdere versoepeling coronamaatregelen

Vanuit het oogpunt van de ziekenhuizen is er momenteel geen ruimte voor verdere versoepeling van coronamaatregelen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij vindt dat politici er verstandig aan doen zich terughoudend op te stellen in de verkiezingscampagne. „Je kunt van alles beloven, maar de ruimte is zeer beperkt”, aldus Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC.

De voorman van de acute zorgsector vindt het „niet logisch” om meer maatregelen terug te draaien, terwijl het effect van de versoepelingen die net zijn ingegaan nog niet duidelijk is. Pas over enkele weken kan worden bepaald of daar ruimte voor is, stelt Kuipers. „Als het te snel gaat, moet je versoepelingen weer terugdraaien en zijn we uiteindelijk veel langer bezig”, waarschuwt hij.

Kuipers toont begrip voor het besluit om enkele versoepelingen door te voeren, zoals de heropening van middelbare scholen. „Ik snap ook het pleidooi om te kijken of je met versoepelingen meer draagvlak kunt creëren. Draagvlak en naleving zijn ontzettend belangrijk”, zegt hij. Tegelijkertijd zitten we „met een variant die niet onder de duim is”, verwijst hij naar de Britse variant van het coronavirus.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) becijfert het zogeheten reproductiegetal van de Britse variant op 1,14. Dat wil zeggen dat 100 besmette mensen het virus gemiddeld aan 114 anderen doorgeven.

Kuipers denkt dat de combinatie van lenteweer en het oplopende aantal vaccinaties de situatie er wel beter op kunnen maken. „Als we 9 weken verder gaan, ziet de wereld er anders uit.”

Kort geding zonnestudiobranche om opening af te dwingen

De branchevereniging van zonnestudio’s spant een kort geding aan tegen de overheid om het openen van de studio’s af te dwingen. De branche kreeg vorige week tot zijn verbazing te horen dat de studio’s dicht moeten blijven, terwijl de contactberoepen woensdag hun deuren mogen openen. De overheid beschouwt zonnestudio’s als „publieke plaats”, zoals musea en zwembaden, die ook gesloten blijven. De branchevereniging noemt het beleid „pure willekeur”.

Werk en corona

Videobellen, bezoek aan huis of een wandelgesprek in de natuur. Hulpverlener Janike Blitterswijk bedenkt heel wat manieren om haar cliënten toch zo goed mogelijk te helpen in deze tijd.

Pannenkoekenrestaurants zetten dinsdag terrassen buiten

Pannenkoekenrestaurants sluiten zich aan bij de landelijke actie om dinsdag 2 maart de terrassen buiten te zetten, maar gaan niet bedienen. Daarmee geven ze gehoor aan de landelijke actie van een groep van 65 actievoerende horecaondernemers. Dat laat Ewout Mampaey, voorzitter van de Vereniging Erkende Pannenkoekenrestaurants weten.

„Het wordt afhalen en een plekje zoeken op het terras”, zegt Mampaey, die wijst op de discussie die nu gevoerd wordt over wel of niet open gaan van de horeca. Johan de Vos, vicevoorzitter van de horeca-afdeling van Koninklijke Horeca Nederland in Breda en bedenker van de actie, stelde maandag zijn eerdere oproep tot ook het bedienen op de terrassen bij naar alleen de terrassen buiten zetten. Mampaey snapt dat wel: „Nu ben je de discussie voor over of je nou wel of niet open bent. Je voorkomt dat je gegarandeerd een boete krijgt.”

RIVM meldt 3826 nieuwe coronagevallen, minder dan gemiddeld

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3826 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4545 positieve tests bij. Dat gemiddelde loopt de laatste weken weer wat op.

webgraphic1.jpg
beeld RD

Op zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 4700 bevestigde besmettingen en op zaterdag bijna 5000.

Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met 22. Dat is voor een maandag een redelijk normaal aantal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Op dinsdagen ligt het aantal gemelde sterfgevallen hoger.

Amsterdam telde afgelopen etmaal 205 positieve tests. In Rotterdam kwamen 162 besmettingen aan het licht en in Den Haag 99. Daarna volgen Groningen (62), Haarlem (54) en Utrecht (49).

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 1,1 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 15.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.

Geen coronabesmettingen tijdens tweede Fieldlabexperiment

Er zijn geen mensen met het coronavirus besmet tijdens een theatervoorstelling in Utrecht. De show in het Beatrix Theater, op zaterdag 20 februari, was georganiseerd door Fieldlab Evenementen.

Zo’n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog een test gedaan. Daar werd op aangedrongen door de organisatie. In de aanloop naar de voorstelling werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.

De voorstelling is het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom zijn.

Het publiek van 500 mensen werd opgedeeld in groepen van 250, 200 en 50. Elke ‘bubbel’ had een eigen ingang en toiletruimte en eigen regels: zo moesten sommigen mondkapjes dragen en zaten anderen achter een spatscherm. Alle bezoekers werden van tevoren getest en droegen tijdens het evenement een bewegingssensor zodat achteraf te zien is hoe veel contact ze onderling hebben gehad en waar ze allemaal zijn geweest. Een paar dagen later worden ze opnieuw getest.

Von der Leyen: Tijd dringt voor vaccinatiebewijs

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie waarschuwde donderdag dat het alleen al drie maanden vergt om een inentingsbewijs technisch mogelijk te maken. Dat betekent dat de tijd dringt, met het zomervakantieseizoen in aantocht. De EU-landen moeten aan de bak om ervoor te zorgen dat ze dan bijvoorbeeld informatie over gevaccineerden kunnen uitwisselen, peperde Von der Leyen hun eerder al in.

428734874.jpg
Een zonnige voorjaarsdag in de Italiaanse hoofdstad Rome. beeld EPA, Massimo Percossi

Tegen die tijd moet dan wel ook het inenten echt op stoom zijn gekomen. Heel wat EU-regeringsleiders vinden het niet te verkopen om gevaccineerde mensen al meer rechten te geven als veel anderen nog niet eens de kans hebben gehad een prik te halen.

Voor ingeënte mensen weer onbekommerd kunnen reizen moet wel zeker zijn dat gevaccineerden het virus niet kunnen doorgeven. „Maar daarover komen we steeds meer te weten en dat vraagstuk lost zichzelf dus hopelijk op”, zegt Von der Leyens woordvoerder.

Zorgmedewerkers klappen nu voor ‘opletten en niet-besmetten’

Medewerkers van het Isala ziekenhuis in Zwolle klappen nu, op hun beurt, voor iedereen die zich aan de coronaregels houdt. Voor mensen „die opletten en niet besmetten”, zegt een van hen op een speciaal gemaakte video. De medewerkers hopen dat hun actie Dóórzetters bedankt! navolging krijgt.

„Na het applaus vanuit de samenleving voor de zorg, tijdens de eerste golf, vindt Isala het belangrijk óók waardering en respect te tonen voor alle mensen die al zo lang bereid zijn zich aan de maatregelen te houden”, aldus een woordvoerster van het hospitaal. „Maar de boodschap is ook: houd vol!”, vult Isala-voorzitter Rob Dillmann aan.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt weer

Voor de tweede dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan op zondag en 102 meer dan op zaterdag.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1375 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 536 mensen met Covid-19, tien meer dan op zondag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn afgelopen etmaal 175 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is onder het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen belandden gemiddeld 201 coronapatiënten per dag op een intensive care of verpleegafdeling.

‘Winkelpersoneel bezorgd over veiligheid bij heropenen winkels’

Winkelmedewerkers uit de achterban van vakbond FNV roepen werkgevers en het kabinet op om hun veiligheid centraal te stellen bij een heropening van de winkels. Zelfs bij een minimale openstelling, zoals het winkelen op afspraak dat vanaf woensdag mogelijk is bij veel winkels, vrezen de medewerkers dat de agressie tegen hen weer zal toenemen, net als eerder tijdens de coronacrisis.

Peiling: Duitsers keren zich massaal tegen strenge lockdown

De Duitse regering heeft de steun van bevolking voor langere lockdowns volgens een opiniepeiling verloren. Slechts 26 procent van de ondervraagden in een peiling van YouGov in opdracht van persbureau dpa steunt verlenging van de strenge coronamaatregelen. De rest wil snel versoepeling (43 procent) of totale opheffing van de 2,5 maand geleden ingestelde beperkingen (17 procent).

Coronavirus: Duitse leiders waarschuwen voor ‘openingsroes’

Duitse leiders waarschuwen voor een ‘openingsroes’, want het coronavirus is nog lang niet bestreden. Het weer opengooien van de samenleving is vrijwel uitgesloten, het kan alleen stapje voor stapje uit de lockdown, stellen ze.

De premiers van de Duitse deelstaten Beieren en Saksen, Söder en Kretschmer, temperen eensgezind de hoop op grote versoepelingen. „We moeten nu heel verstandig afwegen wat we doen”, aldus Söder na overleg met Kretschmer tegen Duitse media. Hij verwacht geen forse stappen woensdag, als alle zestien deelstaten coronaberaad houden met bondskanselier Merkel over al dan niet verlenging van de lockdown na 7 maart.

Heropenen terrassen ‘ludieke’ actie, er wordt niet geserveerd

Het heropenen van terrassen door boze horeca-ondernemers krijgt dinsdag een ‘ludiek’ karakter. Dat zegt Johan de Vos maandag namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd.

Afgelopen week 6966 boetes voor niet naleven avondklok

De politie heeft afgelopen week 6966 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. Bovendien beëindigde de politie afgelopen weekend tachtig illegale feesten.

Ook zijn er 343 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 280 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.

Europese Commissie komt nog deze maand met plan inentingsbewijs

De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat moet vrij reizen binnen de Europese Unie, voor werk en voor het plezier, weer mogelijk maken, zegt de commissie.

Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een ‘vaccinatiepaspoort’ waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo’n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega’s elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie ziet een Europese „digitale groene pas” voor zich. Die moet bewijzen dat de drager is ingeënt of is genezen van het coronavirus. Wie nog niet is geprikt of een besmetting heeft doorgemaakt, zou met de pas kunnen laten zien dat hij of zij is getest.

„We zullen in maart een wetsvoorstel indienen”, zei de commissievoorzitter maandagochtend in een video-overleg met Europarlementariërs van haar eigen partij, de Duitse CDU. Dan wordt volgens haar duidelijk hoe het certificaat er concreet uit moet zien. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen.

Grote studie naar mentale gezondheid en middelengebruik studenten

Vijftien instellingen op het gebied van hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs werken met ingang van maandag mee aan een groot onderzoek naar de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten. Daar zijn zorgen over, meldt het Trimbos-instituut, dat medeverantwoordelijk is voor het vragenlijstonderzoek. Verder willen de onderzoekers onder meer weten welke invloed de coronacrisis heeft op hoe studenten zich voelen en gedragen.

RIVM meldt 4729 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4729 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen zaterdag- en zondagochtend. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen iets toegenomen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen op dit moment 1848 coronapatiënten, 39 meer dan een dag eerder. Van hen liggen er 526 op de intensive care, acht meer dan zaterdag, en 1322 in de kliniek. Dat zijn er 31 meer dan de dag ervoor. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Israël gaat Palestijnse arbeiders inenten

Israël gaat Palestijnen die in het land of in zijn nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever werken vaccineren, heeft het Israëlische bureau Cogat bekendgemaakt. Het inentingsprogramma gaat volgens het bureau, dat de contacten onderhoudt met de Palestijnse gebieden, binnen enkele dagen beginnen en geldt voor ongeveer 130.000 Palestijnen.

Israël koopt of maakt volgend jaar 36 miljoen doses coronavaccin

Israël is van plan volgend jaar ten minste 36 miljoen doses coronavaccin te kopen of te maken. Dat heeft premier Benjamin Netanyahu zondag gezegd in onder meer The Jerusalem Post. De regering gaat ook alle moeite doen genoeg vaccin te verkrijgen om de burgers die de komende zes tot twaalf maanden een herhalingsinjectie nodig hebben te kunnen bedienen.

Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen

De omzet in de Nederlandse horeca is vorig jaar door de coronacrisis met ruim een derde gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het voor de branche om de sterkste krimp ooit. De terugval was zeven keer groter dan de omzetdaling van 2009 bij de vorige crisis.

Duizenden Argentijnen demonstreren tegen vaccinatievoorrang vip’s

Duizenden Argentijnen zijn in Buenos Aires de straat opgegaan vanwege een schandaal over prominenten die voorrang kregen bij het vaccineren. Betogers hadden borden meegenomen met opschriften als „geef me mijn vaccin” en „stop met het verspillen van ons geld”.

Gratis sneltesten voor Britse gezinnen met schoolkinderen

De Britse autoriteiten gaan gratis snelle coronatesten verstrekken aan gezinnen met schoolgaande kinderen in Engeland. Het gaat om twee testkits per week. Britten kunnen die online bestellen en vervolgens ophalen op een testlocatie, ook als niemand klachten heeft die kunnen wijzen op een coronabesmetting.

Meer dan 20 miljoen Britten gevaccineerd tegen coronavirus

Ruim 20 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben nu een coronavaccin gekregen, heeft de Brits minister van Volksgezondheid Matt Hancock zondag bekendgemaakt. „Een geweldige prestatie voor het land”, zei hij op Twitter. „Het vaccin is onze route naar buiten. Als je de oproep krijgt, haal dan een prik.”

Fauci over Leids vaccin: zou het zeker nemen

Anthony Fauci heeft geen enkele twijfel over de effectiviteit van het coronavaccin dat is ontwikkeld door het Leidse farmaceutische bedrijf Janssen, eigendom van Johnson & Johnson. De Amerikaanse autoriteit op het gebied van infectieziekten raadde zijn landgenoten het middel, het derde dat is toegelaten in de VS, aan op tv bij NBC en absoluut niet te wachten.

Eerste Janssen-vaccins komen dinsdag aan in de VS

De eerste coronavaccins van van de Leidse farmaceut Janssen komen dinsdag aan in de Verenigde Staten, dat hebben hoge functionarissen van de Amerikaanse regering laten weten. Janssen kan direct 4 miljoen doses leveren aan de Amerikanen. Eind maart moeten er volgens Johnson & Johnson (J&J), de Amerikaanse eigenaar van Janssen, 20 miljoen doses over heel de Verenigde Staten zijn toegediend. J&J wil voor voor eind juni van dit jaar het streefgetal van 100 miljoen toegediende vaccins hebben bereikt.

Politie verricht aanhouding bij druk terras in Gelderse Laren

Bij een terras van restaurant Witkamp ter hoogte van de Dorpsstraat in Laren (Gelderland) is zaterdagavond een groep van zo’n 150 tot 200 mensen bijeengekomen. De groep hield geen afstand en er werd op straat alcohol gedronken, meldt de politie. Er is één aanhouding verricht.

ME ontruimt Museumplein Amsterdam

De Mobiele Eenheid heeft zondag het Museumplein in Amsterdam ontruimd. Verschillende mensen zijn gearresteerd.

De ontruiming vond plaats nadat de Amsterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester een demonstratie op het plein heeft ontbonden. Volgens de gemeente negeerde de groep demonstranten de waarschuwingen en bevelen van de politie.

Amsterdam sluit Vondelpark voor vierde dag op rij

De gemeente Amsterdam sluit opnieuw tijdelijk de toegang tot het Vondelpark. Bezoekers kunnen het park alleen nog verlaten via de hoofdingangen aan de Amstelveenseweg en de Stadhouderskade, twittert de gemeente.

Het is de vierde dag op rij dat de gemeente het park sluit. Voorgaande dagen was het er ook te druk. De gemeente geeft nu op Twitter aan dat mensen drukke plekken moeten mijden en 1,5 meter afstand moeten houden.

RIVM meldt 4729 coronabesmettingen, meer dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4729 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen zaterdag- en zondagochtend. Dat is boven het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4605 positieve coronatesten per dag.

Zaterdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 4966 nieuwe coronabesmettingen gemeld.

Scholen voortgezet onderwijs en mbo weer open

De scholen in het voortgezet onderwijs en mbo gaan weer open. Alle leerlingen kunnen minimaal één dag per week weer fysiek naar school.

Het kabinet heeft dit vorige week besloten. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de maatregel veilig en verantwoord, op voorwaarde dat iedereen in de scholen 1,5 meter afstand houdt.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer