Binnenland

Kamer wil af van bedenktermijn abortus

De verplichte bedenktermijn van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, moet worden geschrapt. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

ANP
25 February 2021 19:40Gewijzigd op 25 February 2021 22:27
Lilianne Ploumen. beeld ANP, Bart Maat
Lilianne Ploumen. beeld ANP, Bart Maat

Het voorstel is een initiatief van Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA). Zij stellen dat vrouwen „niet lichtzinnig” overgaan tot een abortus en dat een verplichte bedenktermijn „geen recht doet” aan het proces dat vrouwen tot zo’n beslissing brengt.

Een van de partijen die donderdag voor stemden is D66. De sociaal-liberalen steunden eerdere moties om de termijn te schrappen de afgelopen jaren niet, omdat er in de formatie met de christelijke coalitiepartijen was afgesproken niet aan de abortuswet te tornen.

D66 diende zelf eerder deze week een initiatiefwetsvoorstel in om de bedenktermijn af te schaffen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp riep Corinne Ellemeet van GroenLinks donderdag op het wetsvoorstel samen in te dienen. Ellemeet zei het wetsvoorstel van D66 goed te zullen bestuderen, maar wilde vooralsnog niet toezeggen het samen in te dienen.

Het is nog maar de vraag of de bedenktermijn ook werkelijk zal sneuvelen. Als een of meer christelijke partijen deel uitmaken van een volgend kabinet, dan zal het in de formatie opnieuw een heikel punt worden.

Rutgers, de organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de seksuele gezondheid van mensen in Nederland en daarbuiten noemt het voor nu in ieder geval „een fantastische uitkomst voor alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn en besluiten tot een abortus”.

„Een zwangerschap laten afbreken is geen lichtvaardig besluit. Verplicht vijf dagen bedenktijd bij een abortus is onnodig betuttelend en bevoogdend. Elke dag dat een vrouw langer ongewenst zwanger is nadat ze zelf al weloverwogen een besluit genomen heeft voor een abortus, betekent ook het onnodig langer wachten op een behandeling. En is daarmee extra emotioneel belastend”, zo stelt de organisatie.

Pil

Verder wil een meerderheid van de Kamer dat de pil en andere anticonceptiemiddelen weer in het basispakket van de zorgverzekering worden opgenomen.

De anticonceptiepil werd in 2011 uit de basisverzekering gehaald, omdat er geen medische noodzaak voor zou bestaan. Meisjes onder de 18 jaar krijgen de pil nog wel vergoed uit de basisverzekering. Tussen de 18 en 21 jaar is dat ook zo, maar gaan kosten van het eigen risico af. Vanaf 21 jaar moeten vrouwen zelf betalen of zich aanvullend verzekeren.

Eerder was de Kamer nog tegen de terugkeer van de pil in het basispakket. Verschillende belangenclubs zoals Rutgers en abortusartsen pleitten toen voor, vooral om het aantal abortussen tegen te gaan. Vorig jaar voerden belangenclubs nog actie om gratis anticonceptie af te dwingen voor iedereen. Tienduizenden mensen ondertekenden een petitie hiervoor, maar ook toen haalde een PvdA-motie het niet in de Kamer. De coalitiepartijen, PVV en SGP stemden tegen.

Meer over
Abortus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer