Nederland kan weer open, vindt Herstel-NL
Herstel-NL, een groep professionals onder wie artsen, economen en wetenschappers, is woensdag een campagne begonnen om de lockdown te beëindigen. In diverse steden zijn er posters opgehangen met de tekst: ”Er is een plan waarmee Nederland open kan”.
Met hun plan kan Nederland per 1 maart weer open, stellen de initiatiefnemers, onder wie de econoom Barbara Baarsma. Herstel-NL wil nu in actie komen „omdat de schade van de coronacrisis enorm is, dagelijks groeit en zeer ongelijk is verdeeld.”
De groep heeft een plan uitgewerkt dat het mogelijk maakt om Nederland met een beter coronabeleid uit de crisis te halen. „De aanpak is gebaseerd op de reële gevaren van het virus en gerichte bescherming van kwetsbaren”, aldus Herstel-NL.
Veilig genoeg
„Het beleid van lockdowns en dichte winkels, scholen, cultuur en horeca lijkt misschien veilig voor kwetsbaren op de korte termijn, maar het is onveilig voor kinderen, voor ondernemers, voor werknemers en voor de geestelijke gezondheid. 100 procent veiligheid bestaat niet. We moeten het nu dus veilig genoeg maken voor iedereen. Op korte en lange termijn”, aldus econoom Robin Fransman, voorzitter van Herstel-NL.
„Wij hebben het gevoel dat onze boodschap komt op het moment dat er een kentering in de samenleving zichtbaar wordt. We hopen dat velen zich zullen aansluiten en aan de regering zichtbaar willen maken dat het hoog tijd is voor ander beleid”, zegt Fransman.
Het plan moet de economie een impuls geven. „Faillissementen, leerachterstanden, uitgestelde zorg, depressie, werkloosheid. De schade van de maatregelen is groter dan de schade die we voorkomen. Nooit eerder offerden zo velen zo veel op voor zo weinig”, zegt Erik-Jan Vlieger, arts, ondernemer en eveneens mede-initiatiefnemer van Herstel-NL.
Anders inzetten
Wat Herstel-NL betreft gaan scholen, universiteiten en kinderopvang per direct open. „Dit versnelt het proces van het bereiken van immuniteit en voor kinderen en jongeren levert het virus weinig gevaar op.” Lege hotels, lege vakantiehuizen, chauffeurs, schoonmakers, koks, enzovoort kunnen anders worden ingezet. „Zo kunnen we twee vliegen in één klap slaan; kwetsbaren beschermen en tegelijkertijd de economie en de inkomens van deze huishoudens een impuls geven.”