Cyberaanval op UvA en Hogeschool van Amsterdam
De Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) zijn getroffen door een cyberaanval. De onderwijsinstellingen, die computersystemen delen, zeggen „in het belang van het onderzoek” niet om wat voor aanval het gaat. Het is dus niet duidelijk of de aanvallers gijzelsoftware hebben geplaatst, en zo ja, hoeveel losgeld ze eisen. De colleges en onderzoeken gaan voorlopig gewoon door.
De aanval is volgens de universiteit en de hogeschool uitgevoerd door „onbekende derden”. Onderzoek moet duidelijk maken „welke delen van onze ICT-omgeving geraakt zijn”. In de komende tijd worden systemen tijdelijk uitgezet om de schade te beperken.
Volgens de UvA zijn er geen aanwijzingen dat persoonlijke gegevens van mensen zijn gelekt. De aanval „lijkt niet te zijn gericht op (persoonlijke) data”, aldus de universiteit, die mensen vraagt alert te zijn op verdachte mails en links.
Een paar dagen geleden werd bekend dat de servers van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn gehackt. Er is „geen verband” tussen die hack en de aanval op de UvA en de HvA.
Eind 2019 werd de Universiteit Maastricht getroffen door een aanval met gijzelsoftware. De aanvallers versleutelden toen alle bestanden op 267 servers en eisten losgeld. De Limburgse universiteit betaalde het geëiste bedrag van 30 bitcoin. Dat was destijds zo’n 197.000 euro waard. De UvA zegt na die ransomware-aanval alle maatregelen te hebben genomen „om aanvallen als deze zo goed mogelijk tegen te gaan”.