Buitenland

Verste rots in ons zonnestelsel ontdekt

Aan de rand van ons zonnestelsel draait een rots rond de zon. Het is het verste object in ons stelsel dat tot nu toe bekend is. Het object heeft de bijnaam Farfarout gekregen, oftewel ver, ver weg.

ANP
11 February 2021 11:46

Farfarout is in januari 2018 voor het eerst waargenomen met een telescoop op Hawaï. Daarna is het object gevolgd om zijn baan rond de zon te berekenen. Volgens het Amerikaanse sterrenkundige centrum NOIRlab doet de rots ongeveer duizend jaar over een rondje rond de zon. Soms komt hij dichter bij dan de planeet Neptunus, maar op het verste punt is de afstand tot de zon 26,2 miljard kilometer. Dat is 175 keer de afstand van de aarde tot de zon. Momenteel staat hij op 19,75 miljard kilometer van de zon, 132 keer zo ver als de aarde van de zon staat.

Het rotsblok is moeilijk te zien. De ontdekkers denken dat hij ongeveer 400 kilometer in doorsnee is. Dat betekent dat het misschien net een dwergplaneet is, zoals bijvoorbeeld Pluto.

De ontdekkers verwachten dat het record van Farfarout niet lang in stand blijft, omdat er in zijn omgeving waarschijnlijk meer van zulke rotsen te vinden zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer