Zaagsel blijkt goed voor schimmels die gewassen beschermen
Zaagsel blijkt een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan de groei van gunstige schimmels in de bodem. Op die manier kan het helpen gewassen op een natuurlijke manier te beschermen, ontdekte bodemecologe Anna Clocchiatti van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW).
„Schimmels kunnen de landbouw verduurzamen”, zegt de onderzoeker, die woensdag op het onderwerp promoveert. Houtrestjes zoals zaagsel kunnen in de bodem dienen als voedingsstof voor „een groep good guys” onder de bodemschimmels, zoals NIOO ze omschrijft. Deze schimmels onderdrukken ziekteverwekkers op de wortels van gewassen op een natuurlijke manier. „Dat is een belangrijke vondst voor verduurzaming van ook de intensieve landbouw.”
De ontdekking kan ook van belang zijn in de discussie over biomassacentrales. In die centrales wordt immers houtafval verstookt. Wat Clochiatti betreft kan dat hout nuttiger worden gebruikt in de landbouw. „Houtresten zijn te goed om te verbranden.”
In de intensieve landbouw doen bepaalde nuttige schimmels het niet best. „De belangrijkste oorzaken zijn intensieve grondbewerking wat de schimmeldraden verstoort, gebruik van bestrijdingsmiddelen en een tekort aan afbreekbare organische stoffen om op te eten. Dat laatste blijkt de meeste impact te hebben,” legt onderzoeker Wietse de Boer uit. Hij was begeleider van het promotieonderzoek. Door zaagsel toe te voegen, kan de aanwas van goede schimmels herstellen.
Uit het onderzoek blijkt dat kleine houtdeeltjes van zaagsel of houtmeel veel beter de groei van wenselijke schimmels bevorderen dan houtsnippers. Ook de houtsoort is van belang. „Loofhout werkt over het algemeen goed, naaldhout maar heel beperkt.”