Mariniers kunnen voortijdig hun biezen pakken in koud Noorwegen
Honderden Nederlandse mariniers kunnen voortijdig hun biezen pakken in de kou in Noorwegen, nu onverwacht een grote internationale oefening sneuvelt door corona.
Alles wijst erop dat de mariniers niet half maart, maar eind februari al terugkeren uit Noorwegen, melden bronnen binnen defensie aan het Reformatorisch Dagblad.
Het zit het Korps Mariniers niet mee. Pakweg 600 elite-militairen trainen op dit moment in Noord-Noorwegen op het opereren onder extreme, arctische omstandigheden. Aansluitend zouden mariniers deelnemen aan de internationale amfibische oefening Joint Viking (8–19 maart), samen met zo’n 2500 Amerikaanse, Britse en Duitse mariniers. Het aantal militairen zou oplopen tot 10.000.
Nederland wilde aanvankelijk afzien van Joint Viking, nadat Amerikaanse, Britse en Noorse mariniers positief waren getest op corona. Op dringend verzoek van de legertop en twee ministeries in Noorwegen heeft defensie alsnog mariniers gestuurd. Het Scandinavische land voelt de hete adem van buurland Rusland in de nek en wil met de oefening graag internationale spierballen laten zien.
Wrang genoeg heeft Noorwegen deze week onverwacht de stekker uit de amfibische oefening getrokken, uit vrees voor verdere uitbraak van de Britse coronavariant. Oslo wil niet het risico lopen dat buitenlandse troepen het virus verspreiden over de fjorden. Oefeningen met buitenlandse militairen staan op losse schroeven.
Het afblazen van Joint Viking is „een teleurstelling”, reageert woordvoerder kapitein Maurits Holle van het Korps Mariniers. „Wij zijn echter gewend met teleurstellingen om te gaan.” Een besluit over terugtrekking zou officieel nog niet zijn genomen.
Twee mariniers zijn in Noorwegen besmet geraakt met corona, ondanks strenge voorzorgsmaatregelen. Alle manschappen zijn thuis in quarantaine geweest en getest op de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn.
Met het afblazen van Joint Viking valt ook de deelname in het water van vier Nederlandse oorlogsschepen: de Karel Doorman, de Van Speijk, de Rotterdam en De Zeven Provinciën. „De consequenties hiervan zijn nog niet precies duidelijk”, zegt luitenant ter zee Carlo van Diggelen.
De marineschepen vertrekken maandag toch met 650 man naar Noorwegen, maar alleen voor een oefening op zee. Voor de afgeblazen amfibische landingen op de Noorse kust tijdens Joint Viking zoekt de marine een alternatief. Texel zou een optie zijn. Of een andere kust.
Of marine en mariniers de gemaakte kosten voor Joint Viking kunnen verhalen op de Noren, durven Holle en Van Diggele niet te zeggen.