Kerk & religie

Kerken Wijk bij Duurstede en Cothen plaatsen coronaklaagmuren

Op voorstel van burgemeester Iris Meerts hebben de gezamenlijke kerken in Wijk bij Duurstede en Cothen „coronaklaagmuren” geplaatst waar plaatsgenoten hun hart kunnen luchten.

Jan Kas
19 January 2021 14:56
De coronamuur in Cothen. beeld Beraad van Kerken Wijk bij Duurstede
De coronamuur in Cothen. beeld Beraad van Kerken Wijk bij Duurstede

Wat zouden de kerken in deze coronatijd voor de samenleving kunnen betekenen? Die vraag legde burgemeester Meerts op tafel in een online-ontmoeting met het Beraad van Kerken, een overlegplatform waarin de meeste kerken in Wijk bij Duurstede, Cothen, Nederlangbroek en Overlangbroek deelnemen.

„Het is mooi als de burgerlijke gemeente zoiets aan de kerken vraagt”, zegt mede-initiatiefnemer Kees Slijkerman. „De burgemeester noemde zelf de Klaagmuur in Jeruzalem, waar mensen een briefje in kunnen stoppen met een klacht, een gebed of een wens. Dat idee is overgenomen.

In Wijk staat de coronamuur naast de rooms-katholieke kerk, bij een muur van het voormalige klooster „uit de tijd dat de christenen in Wijk kerkelijk nog één waren.”

In Cothen kreeg de muur een opvallende plaats midden in het dorp. „Er zijn heel wat briefjes in gestopt. Enkele tientallen”, meldt Patrick van Echtelt, die de rooms-katholieken in Cothen in het beraad vertegenwoordigt. In Wijk is er minder respons.

„Klagen mag, zeker in coronatijd”, licht burgemeester Meerts haar suggestie toe. „Als kleindochter van een Joodse grootmoeder leerde ik hoe heerlijk het kan zijn om af en toe te klagen. Dan bedoel ik niet zacht zeuren en zaniken, maar luidkeels klagen. Dat lucht soms enorm op. Daarna kun je weer verder. Je wilt met je geklaag alleen niet steeds je huisgenoten, familie of vrienden lastig vallen. Een klaagmuur kan dan uitkomst bieden.”

Slijkerman erkent dat het woord klaagmuur negatieve associaties heeft. „Daarom is in Wijk bij de coronamuur bewust een toelichting geplaatst met enkele verzen uit Psalm 13: „Hoe lang nog, Heer? Vergeet U mij voorgoed? Hoe lang nog verbergt U Uw gelaat voor mij? Hoe lang nog, dag na dag, moet mijn hart tobben en klagen?” Klagen is een Bijbelse notie. Als je bij God klaagt, spreekt daar ook groot vertrouwen uit, in ieder geval in Zijn aanwezigheid, dat je met je klacht bij Hem terecht kunt.”

De briefjes worden niet gelezen, ze worden vernietigd. Voor de indieners is er woensdag aandacht tijdens een internetmoment van gebed en evangelielezing in het kader van de jaarlijkse, wereldwijde Week van gebed voor eenheid. Dat vervangt wegens corona een voorbereide viering in de Grote Kerk in Wijk. In een video reageren leden van de hervormde gemeente, de baptistengemeente, de protestantse gemeente en de rooms-katholieke geloofsgemeenschap alvast op het thema van de gebedsweek, ”Blijf in Mijn liefde, en je zult veel vrucht dragen.” Ook burgemeester Meerts komt in het filmpje aan het woord.

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer