live

Aantal nieuwe coronabesmettingen vrijwel gelijk

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie24 December 2020 08:36

Advertentie

‘Negatieve uitslag bij sneltest Abbott zegt niet zoveel’

De coronasneltest van de Amerikaanse fabrikant Abbott is veel minder betrouwbaar dan gedacht, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op basis van eigen onderzoek. Een negatieve uitslag blijkt in veel gevallen onjuist te zijn, zegt LUMC-epidemioloog Frits Rosendaal vrijdag tegen de NOS.

„De resultaten die we nu hebben, wijzen erop dat een negatieve test niet zoveel zegt”, aldus Rosendaal. Hij meldt dat in ongeveer de helft van de gevallen de test een negatief resultaat geeft, terwijl iemand wel degelijk besmet is.

Dat leidt volgens het LUMC tot schijnveiligheid. Rosendaal spreekt zelfs van een ernstige vorm van onveiligheid. „Je denkt: ik ben niet besmettelijk en je gaat vervolgens toch opa en oma uitnodigen. Of toch wat meer mensen zien dan je anders zou doen. Terwijl de regel is: bij klachten geen mensen zien. Dan is het gevaarlijk.”

Volgens de NOS worden de sneltesten aangeboden op verscheidene GGD-locaties. Ze zouden alleen donderdag al 4000 keer zijn gebruikt om mensen met klachten te testen. Ook veel commerciële teststraten maken gebruik van deze sneltests.

In een reactie aan de NOS zegt Abbott dat het bij deze sneltests gaat om een bewezen en nauwkeurige test met een gevoeligheid van 90 procent. „Wij zijn niet op de hoogte van dit onderzoek en de onderzoekers hebben geen contact met ons opgenomen.” Het LUMC zegt onafhankelijk onderzoek te verrichten en daarover nooit contact op te nemen met producenten.

Medici Pools leger helpen met massaal testen chauffeurs in Dover

Een medisch team van het Poolse leger helpt op eerste kerstdag in Dover met het massale testen van vrachtwagenchauffeurs op het coronavirus. De truckers mogen hun weg naar Frankrijk pas vervolgen na een negatief testresultaat. Onder de duizenden gestrande chauffeurs zijn veel Polen.

AFP_8XQ9UP.jpg
beeld Niklas HALLE'N / AFP

Zo’n 1100 Britse militairen zijn ingezet om in een zo hoog mogelijk tempo sneltesten af te nemen. Ze krijgen sinds vrijdag hulp van zo’n zestig Polen. Zij hadden volgens een woordvoerder van de Poolse regering op vrijdagochtend al 1260 truckers getest. Het testen van chauffeurs is nodig, omdat in het Verenigd Koninkrijk een variant van het coronavirus rondgaat die volgens Britse wetenschappers een stuk besmettelijker is dan eerdere varianten. Frankrijk en andere landen hopen die zoveel mogelijk buiten de deur te houden.
„We zijn vastbesloten om alle Poolse chauffeurs naar huis te laten rijden”, zei de woordvoerder van de Poolse regering.

Nederland eist van mensen die per vliegtuig, boot, trein of bus het land binnenkomen vanuit risicogebieden een testverklaring waarin staat dat ze het virus niet hebben. Voor vrachtwagenchauffeurs is een uitzondering gemaakt.

Om Nederland in te mogen, is voor de meeste reizigers een PCR-test vereist. Een testresultaat duurt daarmee een stuk langer dan met sneltesten, maar PCR-testen zijn betrouwbaarder dan sneltesten. De test mag niet langer dan 72 uur geleden zijn uitgevoerd.

Nieuwe variant coronavirus gevonden bij persoon in regio Rijnmond

De nieuwe variant van het coronavirus is bij ten minste één persoon in de regio Rotterdam-Rijnmond vastgesteld. Dat bevestigt een woordvoerder van de GGD Rotterdam-Rijnmond na berichtgeving in het AD. Het is, voor zover bekend, de derde Nederlander die besmet is met de gemuteerde en daardoor besmettelijkere variant van het coronavirus.

De GGD doet nog onderzoek en kon geen verdere informatie geven over hoe de patiënt besmet is geraakt. Dinsdag werd bekend dat twee mensen uit de regio Amsterdam de nieuwe coronavariant hadden opgelopen. De besmettingen waren al van de eerste helft van december en hebben niets met elkaar te maken. Uit bron- en contactonderzoek naar die twee Nederlanders bleek dat er geen enkel verband is met het Verenigd Koninkrijk.

De mutatie van het virus gaat momenteel rond in het Verenigd Koninkrijk en lijkt niet gevaarlijker, maar wel een stuk besmettelijker. Ook in Zuid-Afrika waart een nieuwe variant van het coronavirus rond, die gelijkenissen met de ‘Britse mutatie’ toont.

Ongeacht de variant van het virus gelden de gebruikelijke afspraken voor thuisisolatie van de besmette persoon en zijn of haar nauwe contacten. Het RIVM doet wekelijks een steekproef en houdt op die manier de verspreiding van de nieuwe variant in de gaten. Marc Kaptein, medisch directeur van Pfizer Nederland, zei deze week er vrijwel zeker van te zijn dat het coronavaccin ook gaat werken tegen het gemuteerde virus.

"Kritiek op kerkbezoek minister Bijleveld"

Minister Ank Bijleveld van Defensie heeft gisteravond een fysieke kerkdienst bezocht in haar woonplaats Goor. Vakbond AFMP vindt het kerkbezoek van de defensieminister in coronatijd niet handig, meldt RTV Oost. “Als minister heeft ze een voorbeeldfunctie.”

Waar de rooms-katholieke kerken in Nederland alle vieringen op kerstavond schrapten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, waren de deuren van de Hofkerk in Goor donderdagavond geopend. Voor hen die geen internet hebben of echt eenzaam zijn, aldus de kerk.

Minister Bijleveld beaamde de constatering van een verslaggever dat ze ‘niet echt voldeed aan het stereotype eenzame oudere’, maar ging verder niet in op haar bezoek. “Ze was daar als privépersoon”, laat haar woordvoerder weten. “Er waren in totaal maar zestien personen bij de bijeenkomst aanwezig en omdat haar man veel doet voor de kerk, is ze daarnaartoe gegaan.”

De AFMP, de vakbond van defensiepersoneel, is kritisch op het fysieke kerkbezoek van Bijleveld. “Ik ben van mening dat iedereen zoveel mogelijk de regels moet volgen en een minister ook een voorbeeldfunctie heeft”, zegt voorzitter Anne-Marie Snels.

Besmettelijkere Britse coronavariant rukt verder op

Een besmettelijkere Britse variant van het coronavirus rukt verder op. Nu meldt ook Ierland dat de mutatie in het land is opgedoken. De Ierse autoriteiten hopen binnenkort meer duidelijkheid te hebben over de verspreiding van het gemuteerde virus in het land.

In Europa was het eerder al aangetroffen in onder meer Nederland en Duitsland. De uiterst besmettelijke mutatie was onlangs in Engeland voor het eerst geconstateerd. Volgens Britse wetenschappers lijkt het er niet op dat deze variant zieker maakt of dodelijker is.

Japan meldde eerder vrijdag zeker vijf gevallen van de Britse mutant. Daarna volgde Libanon met de ontdekking van de gemuteerde versie bij een Libanees die op 21 december uit Londen naar Beiroet was gevlogen. Diens toestand zou stabiel zijn.

Veel landen kondigden een ban af op reizen naar het Verenigd Koninkrijk uit vrees voor de nieuwe variant.

Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het totaal aantal coronapatiënten dat is opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, is licht afgenomen. Vrijdag gaat het om 2297 patiënten, vijf minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

426320910.jpg
Een wachtkamer in een portakabin bij de spoedeisende hulp van het Groene Hart Ziekenhuis, waarin coronaverdachte patiënten worden opgevangen. ANP SEM VAN DER WAL

Op de verpleegafdelingen, buiten de intensive care, liggen nu 1704 coronapatiënten, acht minder dan een dag eerder. Op de intensive cares liggen 593 coronapatiënten, drie meer dan donderdag. Zeven van hen liggen op een ic in Duitsland, een meer dan de dag ervoor.

Donderdag was sprake van een lichte toename van het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen, woensdag bleef het aantal juist gelijk. De afgelopen weken nam het aantal coronabesmettingen flink toe. Daarna steeg het aantal ziekenhuisopnames. De verwachting is dat de drukte in de ziekenhuizen nog verder zal toenemen, ook als door de lockdown het aantal nieuwe besmettingen binnenkort zal gaan afnemen, zoals het kabinet hoopt. Een lager aantal besmettingen heeft pas na enige tijd effect op de ziekenhuisopnames.

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft vrijwel gelijk

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.550 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ongeveer even veel als het instituut er donderdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 11.529 positieve testresultaten gemeld.

Tussen donderdag- en vrijdagochtend zijn 97 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 89. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Rotterdam was vrijdag de gemeente met de meeste nieuwe besmettingen: 307. Daarna volgen Amsterdam (303 positieve tests) en Almere (181 gevallen). Op regionaal niveau spant Utrecht nog steeds de kroon, met 1051 gemelde besmettingen tussen donderdag- en vrijdagochtend. Twente volgt met 793 gevallen. In de afgelopen zeven dagen kregen bijna 80.000 mensen in Nederland een positief testresultaat.

Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen. De maatregelen gingen in op 15 december, tien dagen geleden. Een effect is nog niet te zien in de dagelijkse besmettingscijfers.

Van alle mensen die coronaklachten krijgen, ontwikkelt 99 procent die binnen tien dagen na de besmetting. Gemiddeld is de incubatietijd van het virus volgens het RIVM vijf tot zes dagen. Niet iedereen laat zich bij de allereerste klachten direct testen. Tussen het afspreken van een test en de uitslag zit gemiddeld ook nog 41 uur. Het is dus mogelijk dat mensen die nu positief zijn getest, het virus nog net voor het ingaan van de lockdown hebben opgelopen.

Extra besmettelijke Britse coronavariant nu ook in Japan

In Japan zijn zeker vijf mensen besmet met de gemuteerde variant van het coronavirus die rondgaat in het Verenigd Koninkrijk. De Japanners testten positief na terugkeer uit het Verenigd Koninkrijk, meldde de Japanse minister van Volksgezondheid vrijdag.

Britse wetenschappers denken dat de nieuwe variant een stuk besmettelijker is dan de vorige mutaties van het virus. Dat zou verklaren hoe deze mutatie in korte tijd de meest voorkomende in Londen kon worden. De Japanse autoriteiten hopen de verspreiding van de extra besmettelijke coronavariant in te dammen met uitgebreid bron- en contactonderzoek.
In Japan is het aantal besmettingen de laatste tijd opgelopen. Vrijdag werden volgens Japanse media 3748 nieuwe besmettingen geregistreerd.

‘Ruim 25 miljoen coronabesmettingen in Europa geregistreerd’

Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn in Europa ruim 25 miljoen besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat komt naar voren uit een telling van het Franse persbureau AFP.

426568463.jpg
Lockdown in Rome. beeld EPA/ANGELO CARCONI

AFP meldt dat het zich bij de telling heeft gebaseerd op de officiële statistieken van Europese gezondheidsinstituten.
Wat betreft het aantal besmettingen is Europa de zwaarst getroffen zone in de wereld, voor de VS en Canada met samen ruim 19 miljoen besmettingen. Volgens AFP zijn in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied ruim 15 miljoen mensen besmet geraakt en in Azië ruim 13 miljoen.

Advertentie

Paus pleit in kerstboodschap voor eerlijk delen vaccins

Paus Franciscus heeft landen in zijn kerstboodschap opgeroepen hun coronavaccins te delen. Hij zei dat geen “muren van nationalisme” gebouwd moeten worden tegen een viruspandemie “die geen grenzen kent”.

“Moge de zoon van God een geest van internationale samenwerking hernieuwen onder politieke leiders, te beginnen met de gezondheidszorg, zodat iedereen toegang zal krijgen tot vaccins en behandelingen”, zei de paus. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

De paus hield zijn traditionele Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) niet zoals gebruikelijk vanaf het pauselijke balkon voor een vol Sint-Pietersplein. In Italië is een strenge lockdown van kracht vanwege de coronasituatie. Ditmaal zat de paus binnen en gaf zijn kerstzegen virtueel.

De sociale en economische gevolgen van de pandemie vormden het belangrijkste thema van de kerstgroet van de katholieke kerkleider. Hij zei dat de uitbraak de economische en sociale ongelijkheid heeft vergroot. Ook stond hij stil bij “de ecologische crisis” en bij de diverse humanitaire crises op de wereld.

Iran weet ondanks sancties VS aan coronavaccins te komen

Iran heeft een manier gevonden om toch de beschikking te krijgen over miljoenen coronavaccins, ondanks de sancties die de Verenigde Staten tegen het land hebben ingesteld. Het land heeft bijna 17 miljoen doses ingekocht via het COVAX-initiatief, dat wordt gesteund door de Wereldhandelsorganisatie WHO.

De 200 miljoen euro die nodig was om de vaccins te betalen werden via twee banken, een Turkse en een Europese, geregeld. De Amerikaanse autoriteiten zouden volgens de gouverneur van de Iraanse centrale bank „onder druk van de publieke opinie” akkoord hebben gegeven voor de transactie.

Iran is een van de landen die het zwaarste is getroffen door het coronavirus in het Midden-Oosten. Circa 1,2 miljoen Iraniërs zijn besmet en het dodental ligt boven de 54.000. Volgens autoriteiten in Iran wordt de coronabestrijding in het land tegengewerkt door de Amerikaanse sancties. Daardoor zijn onder meer de olie-inkomsten van het land opgedroogd. Verder is Iran afgesloten van het wereldwijde banksysteem.

De VS zeiden eerder dat sancties niet van toepassing zijn op humanitaire goederen zoals geneesmiddelen, medische benodigdheden en voedsel, maar volgens Iran zorgen de maatregelen ervoor dat het land geen toegang heeft tot zijn eigen geld, dat in het buitenland is bevroren. Iran is daardoor niet in staat om voor de invoer van goederen en diensten te betalen. Het land zou naar eigen zeggen eerder al vergeefs hebben geprobeerd om via COVAX aan vaccins te komen.

Negatieve test verplicht voor reizigers uit VK naar VS

De Amerikaanse regering eist van alle vliegtuigpassagiers uit het Verenigd Koninkrijk dat ze een negatieve coronatest kunnen overleggen die maximaal 72 uur voor vertrek naar de Verenigde Staten is afgenomen. De nieuwe verplichting, die maandag ingaat, wordt ingesteld vanwege een nieuwe coronavirusvariant die in Groot-Brittannië is opgedoken en erg besmettelijk is.

Het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC) zei in een verklaring dat alle vliegtuigpassagiers die vanuit het VK
aankomen negatief moeten testen om de VS binnen te komen. De beslissing is een ommekeer nadat de regering-Trump dinsdag nog aan Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen had verteld dat het niet van plan was de testen verplicht te stellen.
De nieuwe virusvariant was voor veel landen reden hun grenzen met Groot-Brittannië te sluiten.

Extra militair personeel helpt gestrande truckers Engeland

De Britse autoriteiten sturen op eerste kerstdag 800 man militair personeel extra naar de regio Kent om gestrande vrachtwagenchauffeurs te helpen. De manschappen worden ingezet bij het afnemen van coronatests, en bij de afhandeling van de trucks.

ANP-426548314.jpg

Er is al 300 man actief, meldt de Britse omroep BBC.

Ongeveer 4000 voertuigen wachten om het Kanaal over te steken. De truckers kwamen vast te zitten toen Frankrijk afgelopen weekend de grens sloot uit vrees voor een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus, die in Engeland was opgedoken. De chauffeurs mogen alleen met een negatieve test naar de overkant.

Meer supermarkten dan normaal open op eerste kerstdag

Door de coronacrisis zijn er dit jaar meer supermarkten op eerste kerstdag open dan in andere jaren. Meer gemeenten bieden daar ruimte voor om zo de drukte te spreiden. Om die reden waren de afgelopen dagen supermarkten ook al langer open, sommige tot middernacht of zelfs 24 uur per dag. Ook op kerstavond bleven er al veel meer supermarkten in de avonduren open.

Op eerste kerstdag gaat bijna de helft van alle supermarkten in Nederland open, inventariseerde website openingstijden.nl. Deen is daarbij de keten met het hoogste percentage geopende winkels. Het gaat om 85 procent. Dirk (72 procent open) volgt. Van alle Albert Heijn-vestigingen gaat zo’n twee derde open, Jumbo ontvangt klanten in iets meer dan de helft van de winkels. Lidl gaat het minst mee in de trend en opent slechts 14 procent van zijn filialen.

Op tweede kerstdag zijn er doorgaans veel meer supermarkten open en dat is ook dit jaar weer het geval. Meer dan 90 procent van alle supermarkten opent dan de deuren.

België eist negatieve coronatest bij grenscontroles

Nederlanders en andere buitenlanders die vanaf eerste kerstdag naar België gaan, moeten een negatieve uitslag van een coronatest kunnen tonen. Er zijn daarvoor speciale grenscontroles. De uitslag mag niet ouder zijn dan twee dagen.

De maatregel is ingesteld om te voorkomen dat buitenlanders in België gaan shoppen omdat daar de winkels nog wel open zijn. In onder meer Nederland zijn de niet-essentiële winkels gesloten om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

België vreesde vorig weekend een toestroom van Nederlanders die vlak voor de kerst daar nog cadeautjes wilden inslaan. Grote drukte in populaire winkelsteden als Antwerpen en Knokke bleef echter uit.

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Duitsland gedaald

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus dat het afgelopen etmaal in Duitsland is vastgesteld, is gedaald. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend 25.533 nieuwe gevallen gemeld.
Donderdagochtend werden er door het RKI nog ruim 32.000 nieuwe besmettingen in de laatste 24 uur gemeld, de dag daarvoor lag het aantal op 24.740. Afnames in en na het weekend en toenames naarmate de week vordert, zijn in Duitsland nagenoeg een vast patroon. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij 1.612.648 personen vastgesteld.

In het laatste etmaal overleden in Duitsland nog eens 412 patiënten aan de gevolgen van Covid-19, bijna de helft minder dan een dag eerder. Het totale officiële aantal coronadoden staat in de Bondsrepubliek nu op 29.182.

Sinds vorige week woensdag is in Duitsland een harde lockdown van kracht. Onder meer veel bedrijven en scholen moeten gesloten blijven tot in januari, kwam bondskanselier Angela Merkel overeen met de deelstaatregeringen.

Zorgpersoneel terug van kerstverlof in oosten land wegens corona

Ziekenhuizen in het oosten van het land zien zo’n sterke toename van het aantal coronapatiënten, dat op sommige plekken zorgpersoneel gevraagd wordt om terug te komen van kerstverlof. Dat is daar nodig om de juiste zorg te kunnen leveren, meldt de ROAZ Oost (Regionaal Overleg Acute Zorgketen Oost) donderdag. De instantie zegt „de alarmbel te rinkelen” wegens de situatie.

Omdat er in de regio sprake is van een enorme toename van patiënten die moeten worden opgenomen op de Covid-afdelingen en op de ic’s, moeten de ziekenhuizen deze specifieke zorg opschalen en bedden vrijmaken.

De ziekenhuizen zijn bezorgd over de toename van besmette patiënten, aldus het ROAZ Oost. De zorgprofessionals doen dan ook een dringend beroep op iedereen om de coronarichtlijnen te volgen en in kleine groepjes de feestdagen te vieren.

„We zien met lede ogen aan hoe de besmettingen oplopen en daarmee de toestroom van patiënten in onze ziekenhuizen”, zegt Bertine Lahuis, voorzitter van ROAZ Oost. „De huidige situatie zorgt ervoor dat wij nog zeker optimale maar niet meer de maximale kwaliteit van zorg kunnen leveren. Deze constatering valt ons bijzonder zwaar.”

Onder de zorgregio vallen meerdere ziekenhuizen, waaronder het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, Rijnstate in Arnhem, Ziekenhuis Rivierenland in Tiel en ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

Gezondheidsraad: Pfizer-vaccin vooral naar ouderen
ANP-426475868.jpg
Het logo van Pfizer. beeld EPA, Julien de Ros
Het vaccin tegen corona van Pfizer-BioNTech zou „primair” moeten worden ingezet bij ouderen. Zo luidt een nieuw advies van de Gezondheidsraad. „Het vaccin werkt boven verwachting goed bij deze groep en bij hen treedt de meeste ernstige ziekte en sterfte op door Covid-19”, aldus de organisatie donderdag. De Gezondheidsraad adviseert het vaccin „daarnaast beperkt in te zetten voor zorgmedewerkers”.

Mensen van zestig jaar en ouder lopen het meeste risico, aldus de raad. En mede omdat dit middel juist bij deze mensen zo goed werkt, adviseert het orgaan „zo veel mogelijk van dit vaccin te reserveren voor deze groep en de vaccinatie te starten bij de oudsten”.

Een „beperkt deel” van het vaccin „zou ingezet kunnen worden bij zorgmedewerkers om kwetsbare ouderen te beschermen en continuïteit van zorg te waarborgen”. De raad denkt dat het vaccin van AstraZeneca, dat in het eerste kwartaal van 2021 in een grote hoeveelheid wordt verwacht, „uitkomst kan bieden voor alle zorgmedewerkers”.

Medio november stelde de raad al dat 60-plussers (en zieken) als eersten moeten worden gevaccineerd. Ook zorgmedewerkers met direct patiëntencontact moeten vroeg in aanmerking komen voor een prik, omdat zij meer risico hebben om besmet te raken, aldus de raad toen. Inmiddels heeft minister Hugo de Jonge besloten dat zorgmedewerkers van verpleeghuizen als eersten een oproep zullen ontvangen.

Het is volgens de raad nu nog onzeker in hoeverre het Pfizer-vaccin verspreiding van het virus kan voorkomen. De raad adviseert daarom ook nog niet in te zetten op een strategie die op terugdringing van verspreiding is gericht. Wel adviseert de raad alvast te onderzoeken welke groepen in een dergelijke strategie het beste gevaccineerd kunnen worden voor het grootste effect.

Er moet een volgorde worden gemaakt omdat er niet meteen genoeg vaccin voor iedereen zal zijn. Daarom wilde de raad in zijn eerste advies zich al in de eerste plaats inzetten op het verminderen van ernstige ziekte en sterfte door het coronavirus en moeten de mensen met de meeste kans daarop als eerste het vaccin krijgen.
Jonge zestigers hebben al vier tot vijf keer zoveel kans dat corona tot hun dood leidt. Een voordeel bij senioren is ook dat huisartsen ze kunnen oproepen via het systeem voor de griepprik.
Onder de ouderen kan ook weer een soort volgorde worden gemaakt, door te beginnen met de 60-plussers met een aandoening en van hen dan weer de oudste groep.

Testverklaring ook verplicht voor reiziger in trein, bus of schip

De verplichting voor reizigers naar Nederland om een negatieve coronatest te kunnen tonen gaat ook gelden voor mensen die met trein, bus of schip reizen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid donderdag bekendgemaakt. De verplichting geldt voor iedereen die uit een risicogebied naar Nederland wil reizen en gaat aanstaande dinsdag in.

Eerder deze week werd al bekend dat mensen die per vliegtuig naar Nederland willen, een negatieve testverklaring van maximaal 72 uur oud moeten hebben. Daar komen deze andere reismethoden nu bovenop. De plicht geldt voor „internationaal openbaar vervoer per intercitytrein en voor bovenregionaal grensoverschrijdend busvervoer”, benadrukt het kabinet.

„Regionaal grensoverschrijdend busvervoer is van de regeling uitgesloten.”

Net als met de vliegmaatschappijen zal het aan de vervoersbedrijven zijn om mensen te controleren op de negatieve testverklaring.

Voor de veerbootdiensten tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk werd de verplichting eerder deze week al ingevoerd. Met het nieuwe besluit gaat hij ook gelden voor bijvoorbeeld rivier- en zeecruises.

Ziekenhuizen Oost-Nederland: kom niet in groepen bijeen

Ziekenhuizen in Oost-Nederland roepen mensen dringend op met de aanstaande feestdagen niet in groepen bij elkaar te komen. „Niet in families, niet in vriendengroepen en ook niet in de kerken.” Het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ Oost) is zeer bezorgd over de toestroom van coronapatiënten naar de ziekenhuizen.

„De toename van patiënten in bepaalde gebieden in de regio Oost is enorm. Onze zorg daarover is groot. Dat we al geen maximale kwaliteit van zorg meer kunnen leveren valt ons zwaar”, aldus ROAZ Oost-voorzitter Bertine Lahuis donderdag.

Volgens de artsen staat vast dat coronabesmetting sneller plaatsvindt in grotere groepen. „Blijf daarom thuis, in klein gezelschap. Draag niet bewust bij aan nog meer besmettingen.”

Burgemeesters van gemeenten met veel christelijke inwoners hebben woensdag en donderdag aangedrongen bij de kerken om nu toch echt geen fysieke diensten meer te houden. Onder meer in Putten, Ermelo, Nunspeet en Barneveld riepen de burgemeesters de kerken dringend op over te gaan op onlinevieringen. Eerder deze week bleek dat er opvallend veel besmettingen zijn in gemeenten met veel kerkgangers.

Schiphol en bedrijven ‘klaar voor distributie vaccins’
ANP-426053783.jpg
Een extra gekoelde ruimte is in aanbouw bij KLM Cargo waar vaccins tijdelijk kunnen worden opgeslagen. beeld ANP, Remko de Waal
Luchthaven Schiphol en meer dan zestig bedrijven, waaronder Air France-KLM en logistieke ondernemingen, zijn naar eigen zeggen klaar voor de distributie van coronavaccins. Ze hebben zich samen voorbereid om de vaccins zo snel en veilig mogelijk naar de plekken van bestemming te brengen.

De luchthaven en de bedrijven die er actief zijn hebben een speciale taskforce die ervoor moet zorgen dat het vervoer van de vaccins „zo efficiënt, veilig en betrouwbaar mogelijk” verloopt.

De taskforce heeft de naam Vaccines Gateway Netherlands (VGN) gekregen. Onder de deelnemers zijn onder meer brancheorganisatie Air Cargo Netherlands, vrachtverladers, verzekeraars, banken en beveiligingsbedrijven.

Om zo min mogelijk tijd te verliezen, behandelen alle betrokkenen vaccins met voorrang. Voor een snelle afhandeling zijn bijvoorbeeld „fast lanes” ingericht op Schiphol. Zo wordt gegarandeerd dat „zo weinig mogelijk opslagtijd op de luchthaven nodig is”. Ook de douane is lid van de taskforce en zet zich in voor vlotte controles van de vaccins, meldt Schiphol.

„Daarnaast wordt samengewerkt met de Koninklijke Marechaussee, die helpt met de beveiligingsmaatregelen en -procedures.”

Aantal besmettingen opnieuw boven de 11.000
webgraphic24.jpg
beeld RD
Het aantal gemelde besmettingen zit donderdag opnieuw boven de 11.000 en iets boven het zevendaags gemiddelde. Het is opvallend dat ruim een week na het ingaan van de lockdown, het sluiten van niet-essentiële winkels en de volledige sluiting van scholen het aantal besmettingen nog niet substantieel daalt.

De bezetting in de ziekenhuizen groeit ook nog steeds, al nam de bezetting op de intensive care in vergelijking met woensdag iets af.

RIVM registreert fors meer nieuwe coronabesmettingen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 11.555 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Dat zijn er ruim duizend meer dan het instituut woensdag noteerde. Volgens gecorrigeerde cijfers werden toen 10.432 positieve testresultaten gemeld.

Tussen woensdag en donderdagochtend zijn 89 sterfgevallen geregistreerd die zijn gerelateerd aan Covid-19. Een dag eerder waren dat er 106. Dit betekent niet dat deze mensen allemaal de afgelopen 24 uur zijn overleden. Cijfers komen soms met vertraging binnen.

Het aantal besmettingen is de afgelopen weken steeds verder opgelopen. Met een strenge lockdown hoopt het kabinet daarin verandering te brengen.

Nog tientallen Nederlandse chauffeurs in file voor Kanaaltunnel

Tientallen Nederlandse chauffeurs staan naar schatting nog vast in het Verenigd Koninkrijk. Een deel van hen lukt het waarschijnlijk niet om voor de kerst nog thuis te komen. Ze staan al dagen in de file en zijn voor hun eten aangewezen op wat ingeslagen voorraden in de wagen. Toiletteren kan alleen in dixi’s die langs de weg staan.

AFP_8XP8A3.jpg
beeld AFP, Justin Tallis

„De frustratie bij sommige chauffeurs is groot”, zegt de 19-jarige Mitchel Thomas, die in de file staat voor de Kanaaltunnel. Volgens hem vinden er zelfs gevechten plaats tussen chauffeurs en de Britse politie. Zelf deed Thomas daar niet aan mee, maar het laat wel zien hoe grimmig de situatie is. Thomas rijdt voor ProTrans Eindhoven en ging in het weekend naar Engeland om een lading elektronica af te leveren. Het was de bedoeling om maandag weer thuis te zijn, maar dat bleek onmogelijk.

De grens werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels mag vrachtverkeer wel weer de oversteek maken, maar er staan nog steeds duizenden vrachtwagens op de wegen naar de Kanaaltunnel en de ferry bij Dover. Ze worden alleen toegelaten als de inzittenden negatief zijn getest op corona.

Denemarken ontdekt 33 besmettingen met nieuwe variant coronavirus

In Denemarken zijn 33 besmettingen met de nieuwe variant van het coronavirus vastgesteld. Het betreft de versie die in het Verenigd Koninkrijk is opgedoken en volgens Britse wetenschappers waarschijnlijk een stuk besmettelijker is.

De besmettingen zijn ontdekt bij testen die werden gedaan tussen 14 november en 14 december, beschrijft de Deense autoriteit voor infectieziekten het Statens Serum Institut (SSI) in een rapport. Het SSI stelt vast dat de Britse virusvariant in de Deense maatschappij rondgaat, „zij het op een zeer laag niveau”.

Uit voorlopig onderzoek is nog niet gebleken of de 33 besmette mensen enige connectie met Engeland hadden of in het buitenland zijn geweest.

Bij onderzoek naar genetisch materiaal van 7805 positieve testen is de variant bij ongeveer 0,4 procent van de besmettingen aangetroffen. Omdat slechts 13,5 procent van alle positieve testen uit die periode is onderzocht, zou het werkelijke percentage volgens het SSI anders kunnen zijn.

Denemarken laat net als veel andere landen geen vluchten meer toe vanuit het Verenigd Koninkrijk waar het virus zich verspreidt. Nederland laat sinds woensdag wel weer reizigers toe al moeten zij dan wel een recent negatief testresultaat laten zien.

Bruls mist centrale aansturing coronacrisis in Den Haag

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, mist een centrale aansturing van de coronacrisis in Den Haag. Hij vindt het niet goed dat er telkens door verschillende ministeries iets gezegd wordt over maatregelen die genomen zijn of worden. „Het draagvlak voor maatregelen is bij een groot deel van de bevolking het grootst als ze het gevoel hebben dat de overheid met twee voeten op de grond staat, standvastig is en niet met verschillende monden spreekt. Mensen willen crisisbestrijders met een plan en consequent gedrag.”

In een interview met De Gelderlander vergelijkt Bruls donderdag de crisisaanpak van een gemeente met die van het kabinet. „Bij een gemeente in crisistijd is het kraakhelder: de burgemeester staat bovenaan. Het is niet denkbaar dat een wethouder zich ineens met van alles rond de crisisaanpak gaat bemoeien. Maar wat zag je bijvoorbeeld bij de kabinetsaankondiging van de harde lockdown vorige week? Het ministerie van Economische Zaken ging op eigen houtje de regels voor de winkels aanpassen. En dat moest weer teruggedraaid worden. Daarom ging het niet goed.”

Bruls verwacht dat Nederland door de coronacrisis „een moeilijke winter” zal doormaken. „In september zagen deskundigen de tweede golf al aankomen, maar toen was er echt geen draagvlak om al in lockdown te gaan. Nu zitten we in de tweede golf en nu moet het. Perspectief geven is soms ook duidelijk zijn over wat er niet gelijk gaat gebeuren. Beter een langere periode van duidelijkheid, maar streng, dan steeds wisselende maatregelen.”

Macron hersteld van Covid-19 en uit quarantaine

De Franse president Emmanuel Macron is weer hersteld van Covid-19. De Franse president werd vorige week donderdag positief getest op het coronavirus. Hij ging daarop in quarantaine in het presidentiële buitenverblijf La Lanterne, een jachthuis in Versailles.

Het Élysée meldde donderdag dat de president geen symptomen van Covid-19 meer vertoont. Hij heeft zijn quarantaine beëindigd.

Een reeks ambtgenoten van Macron raakte eerder besmet met het coronavirus, onder wie de Amerikaanse president Donald Trump en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro.

Stille Kerst in Bethlehem

Het is dit jaar stil in Bethlehem. Vanwege het coronavirus kunnen buitenlandse christenen er dit jaar niet op bedevaart.

“Er komen geen toeristen meer naar Israël sinds het besluit om het luchtruim van Israël te sluiten voor buitenlanders in maart”, vertelt een woordvoerster van het Ministerie van Toerisme. De tienduizenden toeristen en christenen die voorgaande jaren tijdens de kerst de plaats bezochten, blijven dit jaar weg.

AFP_8XP743.jpg
Bethlehem. beeld AFP, Hazem Bader

Er geldt een strikte lockdown op de Westelijke Jordaanoever. Mensen moeten elke nacht van 19.00 tot 06.00 uur binnenblijven, net als de gehele vrijdag en zaterdag. Bij de kerkdienst op kerstavond mag geen publiek aanwezig zijn. Al benadrukt de burgmeester dat Kerst niet helemaal is afgelast, schrijft de BBC. Zo zal de Latijnse patriarch van Jeruzalem wel de traditionele kerstprocessie leiden.

“Het is een trieste Kerst, maar we weten dat toen Jezus werd geboren, de engelen zeiden: Wees niet bang”, zegt pater Issa Thaljieh, een Grieks-orthodoxe priester in de Geboortekerk. “We weten dat Jezus Christus voor ons geboren is, om ons verlossing te geven. En door deze innerlijke vrede en vreugde kunnen we gelukkig zijn”, aldus de priester tegen de BBC.

Duitse president ziet licht aan einde van coronatunnel

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier ziet licht aan het einde van de tunnel rond het coronavirus. Hij gaat volgens persbureau DPA vrijdag in zijn kersttoespraak zeggen dat het ergste achter de rug is. De Duitse president houdt jaarlijks een toespraak op Eerste Kerstdag, DPA heeft de tekst al een dag eerder gekregen.

426535907.jpg
De Duitse president Frank-Walter Steinmeier. beeld EPA, Andreas Gora

„We hebben nog een lange weg te gaan, maar we zien het licht aan het einde van de tunnel. Het einde van deze crisis komt stap voor stap steeds dichterbij”, zo staat volgens het persbureau in de toespraak van Steinmeier.

„De pandemie heeft ons doen inzien hoe kwetsbaar mensen zijn en hoe fragiel ons normale leven is”, aldus de president. „Een klein virus heeft ons leven in een houdgreep genomen, plannen verstoord en dromen kapotgemaakt.”

Steinmeier gaat volgens de tekst vrijdag ook nog in op mensen die het coronavirus ontkennen en demonstreren tegen de maatregelen. „Dat is een kleine minderheid. De meerderheid is verstandig en houdt zich gewoon aan de regels. Dat is het goede nieuws van dit jaar.”

Het Duitse presidentschap is een symbolische functie. De 64-jarige Steinmeier is sinds 2017 president van de bondsrepubliek.

China legt vliegverkeer met Verenigd Koninkrijk stil om mutatie

China legt het vliegverkeer met het Verenigd Koninkrijk volledig stil. De Chinese autoriteiten hebben daartoe besloten, omdat in het Verenigd Koninkrijk een nieuwe variant van het coronavirus rondgaat. Die is volgens Britse wetenschappers waarschijnlijk een stuk besmettelijker dan eerdere mutaties. In beide richtingen zijn tot nader order geen vluchten toegestaan.

In China golden al reisbeperkingen. Zo mochten buitenlanders al langer niet meer vanaf Britse luchthavens naar China vliegen. Chinese staatsburgers mochten dat tot nog toe wel, maar nu dus ook niet meer.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wijst op de „uitzonderlijke aard van de virusmutatie en de potentiële gevolgen” om het besluit te motiveren. Veel andere landen namen begin deze week hetzelfde besluit, Nederland voorop.

Terwijl China het vliegverkeer helemaal stillegt, zijn reizigers uit het Verenigd Koninkrijk in Nederland sinds woensdag juist weer welkom. Ze moeten dan wel een recent negatief testresultaat laten zien. Het moet gaan om een PCR-test. Die mag ook niet ouder dan 72 uur zijn. Wie het land binnenkomt, wordt dringend geadviseerd tien dagen in quarantaine te gaan.

„Tweede coronagolf kostte al 1,9 miljard aan ziekte-uitkeringen”

De tweede coronagolf heeft de Nederlandse samenleving al 1,9 miljard euro aan ziekte-uitkeringen gekost. Volgens berekeningen van Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet, overschrijden de kosten daarmee die van de eerste golf. Die zijn berekend op ongeveer 1,1 miljard euro.

Het gaat om de kosten die werkgevers maken door het verzuim. Deze lasten komen boven op de enorme kosten die de samenleving al draagt als gevolg van alle steunmaatregelen om de horeca, de detailhandel, de evenementenbranche en de culturele sector op de been te houden.

„Waar de eerste golf relatief kort en krachtig was is deze tweede coronagolf langdurig en venijnig”, zegt topvrouw Maudie Derks van Acture. „We steunen nu met ongekende bedragen de economie en dat is niet meer dan terecht, maar we moeten ons realiseren dat werkgevers de komende jaren met blijvend hogere verzuimkosten zullen worden geconfronteerd.”

België registreerde bijna 148.000 overtredingen coronaregels

De politie in België heeft sinds de eerste coronamaatregelen werden ingevoerd al 147.969 keer een proces-verbaal opgemaakt vanwege een overtreding van die regels. Ongeveer 15.000 mensen moesten voor een rechter verschijnen, meldt de omroep VRT Nieuws op basis van politiecijfers. Ongeveer 8000 mensen zijn veroordeeld.

AFP_8W963W.jpg
beeld AFP, Virginie Lefour

De meest voorkomende overtredingen zijn spugen en het overtreden van de avondklok en het samenscholingsverbod. Ongeveer 60 procent van de mensen kreeg een boete, de helft van die boetes is al betaald.

Mensen die weigeren hun boete te betalen, aanwezigen op een lockdownfeest en mensen die de regels herhaaldelijk overtreden komen voor de rechter, zegt een woordvoerder van het parket tegen VRT Nieuws. Het handhaven van de coronamaatregelen is een prioriteit voor de politiekorpsen in België. Dat zorgt voor extra werklast, maar volgens de woordvoerder is het nodig in belang van de volksgezondheid.

Recordaantal coronabesmettingen en sterfgevallen in Rusland

Rusland noteert een dag voor kerst twee dieptepunten tegelijk in de coronapandemie. Zowel het aantal overledenen op een dag als het aantal nieuwe besmettingen is het hoogst sinds het begin van de virusuitbraak. De Russische autoriteiten hebben 635 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Het aantal meldingen over positieve testen nam in 24 uur toe tot 29.935. Daarmee ligt het totaal op bijna 3 miljoen geconstateerde gevallen sinds het virus zijn intrede deed. Volgens de officiële statistieken zijn ruim 53.000 Russen overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die door het virus wordt veroorzaakt.

Rusland hoopt het tij te keren met het eigen vaccin Spoetnik V. Dat werd razendsnel tot de Russische markt toegelaten, terwijl het onderzoek naar veiligheid en werkzaamheid nog gaande was. Volgens de ontwikkelaars is het zeer effectief en veilig. Definitieve onderzoeksresultaten moeten echter nog verschijnen. In de Europese Unie (EU) is ook nog geen aanvraag ingediend om het vaccin te laten beoordelen door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Meer klachten over overlast door bestelbusjes

Nu winkels vanwege de coronamaatregelen dicht zijn, rijden in veel straten meer bestelwagens. EenVandaag meldt dat Veilig Verkeer Nederland dit jaar al meer dan 1350 meldingen kreeg van overlast door bestelwagens, een recordaantal. „De koeriersdiensten staan, zeker nu, onder enorme druk. Dat zet aan tot gevaarlijk rijgedrag. Zeker in de woonwijken waar kinderen spelen moeten we dat echt niet willen.”

Ruud Wassenaar, voorzitter van de Belangenvereniging voor Pakketdistributie, ziet ook dat bestelwagens regelmatig bij ongelukken betrokken zijn. Hij ziet vooral kleine schades. „Die zitten vaak aan de achterkant en aan de rechterkant, waar de dode hoek zit. Je kan moeilijk om de wagen heen kijken.”

Postbedrijven zouden volgens hem iets moeten doen aan de werkdruk van de bezorgers. „Chauffeurs moeten vaak dertig pakketjes in een uur afleveren. Dat is 2 minuten per stop: praktisch onhaalbaar. Dat houd je even vol, maar niet 10 uur op een dag. Dit mechanisme verbetert de verkeersveiligheid in elk geval niet.”

Postbedrijven PostNL en DHL weerspreken dat. „De meeste bezorgers van DHL zijn in vaste dienst en worden betaald op basis van uurloon en niet per pakje. Er is geen enkele reden om onredelijke prestaties te verlangen, die gehaast weggedrag in de hand werken”, laat een woordvoerder van DHL weten aan EenVandaag.

Derde lockdown in Israël vanwege coronavirus

Israël gaat vanaf volgende week voor de derde keer in lockdown vanwege het coronavirus. De strenge maatregelen beginnen zondag en duren twee weken. De lockdown wordt verlengd als over twee weken het reproductiegetal niet lager is dan één en als er dagelijks nog meer dan duizend nieuwe besmettingen bijkomen.

In een verklaring heeft premier Benjamin Netanyahu laten weten dat mensen niet verder dan 1 kilometer bij hun huis vandaan mogen en dat alle niet-essentiële winkels dichtgaan. Er is een uitzondering gemaakt voor mensen die moeten reizen om ingeënt te worden tegen het virus. Ook blijven de scholen open voor een aantal leeftijdsgroepen.

De vorige lockdown in september zorgde voor een flinke daling in het aantal nieuwe besmettingen, maar het aantal loopt de laatste weken weer steeds verder op. In totaal zijn er ruim 385.000 gevallen vastgesteld en 3150 mensen overleden.

Israël is maandag begonnen met het inenten van mensen tegen het virus. Netanyahu werd als eerste gevaccineerd.

Meer politiepatrouilles in België tijdens feestdagen

De Belgische politie gaat in een groot deel van Vlaanderen extra patrouilleren tijdens de feestdagen. Maar de politie gaat niet op „heksenjacht”, schrijft Het Laatste Nieuws.
De krant deed een rondvraag bij verschillende politiekorpsen waaruit blijkt dat meer dan de helft extra patrouilles inzet. Vanwege het coronavirus en de geldende maatregelen gaan evenementen met Kerst en oud en nieuw dit jaar niet door. De focus van de politie ligt daarom dit jaar op bijeenkomsten in huizen en tuinen. De politie is streng en er is sprake van een zerotolerancebeleid.

Toch zal de politie niet al te streng zijn. „We gaan de bomma (oma) niet wegrukken van de feesttafel”, zegt de woordvoerder van de Antwerpse burgemeester. „Als de politie bij een patrouille tien wagens aan een woning ziet staan, zal er wel eens geïnformeerd worden. Dat is niet het geval bij elke woning waar twee of drie auto’s staan”, zo klinkt het vanuit Brugge.

„Consumptie door lockdown kwart lager dan normaal”

Door de lockdown geven we veel minder uit dan normaal. In de week voor de kerst, die samenvalt met de eerste week van de lockdown, hebben we een kwart minder besteed dan normaal, meldt het Economisch Bureau van ABN AMRO. Vooral aan zaken als entertainment en reizen wordt logischerwijs minder uitgegeven, maar ook bestedingen aan kleding en juwelen lopen terug nu we niet naar een restaurant kunnen en maar mondjesmaat met familie kunnen afspreken.

Verder worden er minder eenmalige bestedingen gedaan dan tijdens de eerste lockdown. Daarbij valt te denken aan zaken als elektronica of spullen voor woninginrichting zoals meubels, gordijnen en vloeren. Wel hebben veel bedrijven zich de afgelopen maanden aangepast door meer aandacht aan webwinkelen te besteden, zodat ze nu alsnog beschikbaar zijn voor klanten.

Rode Kruis coacht eenzame jongeren door feestdagen

Het Rode Kruis biedt eenzame jongeren komende feestdagen gratis telefonische gesprekken aan. Volgens de hulporganisatie vinden veel jongvolwassenen de donkere wintermaanden dit jaar lastig vanwege de coronacrisis.

Dat komt onder meer door het gebrek aan sociale contacten. „Vooral jongeren zijn tijdens de feestdagen vaak erg gericht op sociale contacten en hebben door de fase in hun leven maximaal behoefte aan sport, spel, actie, spanning én gezelligheid. Allemaal dingen die nu weer erg beperkt zijn”, zegt Huib Wurfbain van de coronahulplijn Blijfovereind, die samenwerkt met het Rode Kruis. „Daarom zijn wij met onze coaches juist tijdens de feestdagen beschikbaar om met hen het gesprek aan te gaan.”

Het Rode Kruis biedt tijdens de kerstdagen en de jaarwisseling telefonisch hulp voor iedereen die daar behoefte aan heeft. Ook anderstaligen kunnen contact opnemen, via een speciale WhatsApp Hulplijn. Jongeren kunnen zich voor een telefonisch coachgesprek aanmelden via de website van Blijfovereind. Het gesprek duurt een half uur, degene die belt bepaalt zelf waar het gesprek over gaat.

Winkeliers vinden regeling voorraadvergoeding onrealistisch

De regeling voor de voorraadvergoeding die het kabinet voorstelt aan door de lockdown gedupeerde winkeliers is onrealistisch en moet veel hoger. Dat vindt winkeliersorganisatie INretail die heeft uitgerekend wat de regeling precies betekent voor verkopers van mode-, schoenen- en sportartikelen.

„Bij een ton omzetverlies wordt de vergoeding die een winkel ontvangt 2800 euro. Dat is een klein pleistertje op een gapend grote wond”, stelt de organisatie die aangeeft dat het kabinet eigenlijk de berekening voor de horecasector heeft overgenomen. Maar voor winkeliers zou de situatie anders zijn, omdat de inkoopwaarde van de voorraad bij winkels velen malen hoger is.

De regeling dupeert ondernemers ook op andere punten, aldus INretail. De regeling geldt namelijk per kwartaal. Maar de lockdownperiode valt ook nog in het de eerste drie weken van 2021. Dat werkt in de ogen van de winkeliers dempend in de vergoedingsberekening. Ondernemers zouden tussen wal en schip kunnen vallen als ze in beide kwartalen niet aan de norm voldoen en niets krijgen maar wel met een groot omzetverlies kampen.

Verpleeghuizen aansprakelijk gesteld om ‘rigide bezoekverbod’

Advocaat Liesbeth Zegveld heeft twee verzorgingstehuizen aansprakelijk gesteld wegens ‘onrechtmatig handelen’ tijdens de eerste lockdown, omdat er nauwelijks bezoek mogelijk was. Zegveld doet dat namens twee families die in die periode een naaste verloren. De zorginstellingen zijn per brief op de hoogte gesteld.

Volgens de advocaat was er sprake van een ‘rigide bezoekverbod’ en werd er niet gekeken naar ‘maatwerk’. „Er waren vanuit de overheid helemaal geen specifieke beperkingen gesteld aan bezoek in de stervensfase”, zegt Zegveld in de Volkskrant.

Zegveld wil dat de instellingen Zonnehuisgroep Amstelland en stichting Amsta zelf gaan onderzoeken hoe hun zorg gefunctioneerd heeft, anders stapt ze naar de rechter. „We hebben de zaak nu neergelegd bij de instellingen. Dit moet worden uitgezocht. Ik wil dat ze verantwoording afleggen voor hun handelen.”

Van Dissel: Tweede coronagolf was te voorkomen geweest

De tweede coronagolf was te voorkomen geweest, als mensen zich beter aan de maatregelen hadden gehouden. Dat zegt RIVM-baas Jaap van Dissel in een interview in de Volkskrant.

426085426.jpg
Van Dissel. beeld ANP, Remko de Waal

„Wat we gezien hebben is dat er na de vakantieperiode een heleboel dingen in een dusdanige richting gingen wijzen dat de viruscirculatie gewoon weer toenam. Er kwamen personen terug van vakantie die in het buitenland positief waren geworden. We zagen duidelijk de introducties en vervolgens de doorgifte van het virus, vooral in thuissituaties, op het werk en in verpleeghuizen. Dat heeft uiteindelijk een tweede golf getriggerd. We hadden het vast kunnen voorkomen. Niet alleen in Nederland, maar ook in veel andere landen. Het heeft uiteindelijk veel te maken met de mate waarin iedereen… tja, toch de mate van naleving van de basisregels.”

Van Dissel denkt dat het in de wind slaan van de corona-adviezen komt doordat mensen er geen zin meer in hebben. „Zeker, de intenties van de meesten zijn goed, en de meesten doen het ook goed. Maar tegelijkertijd: als we kijken naar verschillende onderzoeken, zoals bijvoorbeeld naar het winkelgedrag, zien we toch dat het haast weer zit op het niveau van voor Covid, of zelfs erboven. Het gevoel van urgentie is duidelijk veranderd. Maatregelen die we eerder ook namen, hebben nu minder effect dan in maart. Dat moet wel komen doordat men een andere invulling geeft aan de adviezen”, aldus Van Dissel, die als voorman van het Outbreak Management Team de belangrijkste adviseur van het kabinet is.

„We zien dat bijna 20 procent van degenen die positief zijn getest, ondanks het nadrukkelijke verzoek om thuis te blijven toch het huis verlaat. En dat personen met verkoudheidsklachten toch naar hun werk of naar school gaan. Ik wil benadrukken: ik kan heel goed begrijpen dat men genoeg heeft van het virus en terug wil naar de periode ervoor. Maar het virus laat het gewoon niet toe.”

„Laagste aantal inbraken in tien jaar tijd door thuiswerken”

Door de coronamaatregelen werken veel mensen thuis en dat leidt ertoe dat er veel minder inbraken worden gemeld. Volgens de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis is er dit jaar tot nu toe ruim 28.113 keer ingebroken, een laagterecord. Voor het hele jaar komt het aantal waarschijnlijk op 30.000 uit, dat is 22 procent minder dan vorig jaar en sowieso het laagste aantal in zeker tien jaar tijd, zegt Interpolis.

Vooral tijdens de twee coronagolven, begonnen in maart en oktober, is het aantal inbraken fors lager dan in het tweede en vierde kwartaal van vorig jaar. Maar er zijn wel regionale verschillen. Zo kende Zeeland tijdens de tweede lockdownperiode in de herfst juist een inbraakgolf en ook in Overijssel daalde het aantal inbraken nauwelijks.

De afname was het sterkst in Limburg (-41 procent) en Groningen (-38 procent). Interpolis verwacht over de hele linie in 2021 een verdere daling.

Om de statistieken niet te laten pieken tijdens de komende feestdagen, komt de verzekeraar nog met tips om het risico op inbraak te verkleinen: laat lichten branden, zet wat halfvolle glazen op tafel, laat de gordijnen open maar hou waardevolle spullen uit het zicht.

Meeste kerken houden diensten met Kerst online

De meeste kerken houden de diensten op kerstavond, eerste en tweede kerstdag online. Daarmee geven zij gehoor aan de oproepen van de kerkkoepels van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) en de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) om vanwege corona niet samen te komen voor de kerstvieringen. Een aantal gemeenten houdt wel publiek toegankelijke diensten.

Woensdag concludeerde het RIVM dat negen van de tien coronabrandhaarden in christelijke gemeenten zijn. Bisschoppen riepen eerder al op de missen tijdens kerstavond niet open te stellen voor kerkgangers, om zo bewegingen van veel mensen tegelijk te voorkomen. Op eerste kerstdag is er een maximum van dertig bezoekers welkom, naast de bedienaren, medewerkers en zangers. Alle diensten zijn online te volgen.

Sommige kerken laten op kerstavond wel dertig bezoekers toe, zoals de evangelische zendingsgemeente Menorah in Apeldoorn. „De overheid heeft gezegd dat buurthuizen open kunnen blijven voor eenzamen, zo’n functie hebben wij ook”, zegt een woordvoerder. „Wij hebben een belangrijke functie in de samenleving, daarom hebben we besloten bepaalde activiteiten wel door te laten gaan zodat er contact kan zijn tussen mensen.”

Afgelopen zondag werden in een aantal gemeenten verschillende kerkdiensten bezocht door meer dan dertig personen, waaronder in Barneveld, Staphorst en Opheusden. De dienst van de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst werd door zo’n tweehonderd kerkgangers bijgewoond. Een woordvoerder van de kerk wil geen aantallen noemen hoeveel mensen hij op eerste kerstdag verwacht, maar zegt de dienst „heel beperkt” te houden

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer