Nieuwe vergunning voor waterzuiveraar op Chemelot
Waterzuiveringsbedrijf Sitech op industrieterrein Chemelot heeft een nieuwe vergunning met een looptijd van zeven jaar gekregen voor de lozing van afvalwater van het Chemelot-terrein. De vergunning is een stuk strenger dan de vorige, om de drinkwatervoorziening uit de Maas de komende jaren veilig te stellen, maakte het Waterschap Limburg woensdag bekend.
In 2015 ontdekte de Waterleidingmaatschappij Limburg dat er te veel pyrazool in het Maaswater zat. De drinkwaterinname werd daarop maandenlang stopgezet. De gevaarlijke stof was afkomstig van het Chemelot-terrein. Pyrazool is een chemische grondstof voor de productie van onder meer geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en kleurstof. Er volgde juridisch gesteggel tussen de betrokken partijen waaronder waterzuiveraar Sitech op Chemelot, waardoor de vergunningverlening langer duurde dan gepland. Inmiddels is er overeenstemming bereikt tussen alle betrokkenen.
In de nieuwe vergunning is onder meer bepaald dat uiterlijk in 2027 de lozing van een aantal stoffen verminderd moet zijn. Bestuurder Josette Van Wersch van het waterschap is blij met de nieuwe vergunning. „Het gaat om een zeer complexe vergunning omdat op het Chemelotterrein bijna zestig fabrieken staan die via een professionele zuiveringsinstallatie stoffen richting de Maas lozen. Uit de Maas wordt drinkwater gewonnen. Ook dat gegeven maakt dat het een complex dossier betreft.”
Van vier voor de kwaliteit van het Maaswater gevaarlijke stoffen hebben partijen een reductie van de lozingen afgesproken tussen de 40 en 90 procent. Het gaat hierbij om het lozen van kwik, melamine, vanadium en ampa. „De lozing van pyrazool is inmiddels helemaal onder controle. Daarover is geen discussie meer”, zei Van Wersch.
Het Waterschap ziet streng toe op de lozingen, Sitech zelf doet dat ook, aldus Van Wersch. De controle op het naleven van de vergunningsvoorschriften is geen vrijblijvende zaak, aldus het schap. „Sitech moet nu echt aan de bak”, vatte Van Wersch samen.