Preken van opperman ds. J. de Groot uitgegeven
Opperman was hij vroeger. Als predikant was hij ook bezig geweest om stenen toe te brengen voor het bouwwerk waarvan Christus het fundament is. Inmiddels zijn na de dood van ds. J. de Groot 64 preken van hem te boek gesteld.
Bij ”Uitgeverij voor het nageslacht” verschenen deze week de laatste twee delen (deel 5 en deel 6) van de serie ”Dat zulks toch werde beschreven”. De serie bevat preken van de Rijssense predikant ds. De Groot (1916-2004). In 1968 werd hij predikant van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. In 1980 ging hij mee in de vorming van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (buiten verband).
De uitgeverij werd in 2017 opgericht door kleinzoon Jan de Groot. Nu de prekenserie van zijn grootvader voltooid is, zou de uitgeverij in principe weer kunnen ophouden te bestaan, zegt hij in de huiskamer van zijn hoekwoning in Rijssen.
„Over mijn grootvader, maar ook over ds. A. Wink en ds. A. van den Berg, is vanwege alle kerkelijke ontwikkelingen rond de scheuring in 1980 veel gezegd”, zegt De Groot. „Maar over hun arbeidzame leven is meer te zeggen. Met de verschijning van deze serie is het mogelijk om kennis te nemen van de prediking van mijn grootvader. Verschillende mensen hebben nog warme herinneringen aan hem.”
Rijkdom en verval
Ds. De Groot is opgegroeid in de eerste helft van de vorige eeuw en heeft geestelijk gezien een relatief rijke tijd meegemaakt, zegt kleinzoon De Groot. „Dat vind je in zijn preken terug. Maar hij heeft ook het verval zien komen. Dat is hem aan het hart gegaan. Ook dat kun je in de preken teruglezen. Hij kon somber zijn over de toestand van land en volk, maar soms ook hoopvol dat Gods werk door zal gaan. In zijn preken kon hij scherp en afsnijdend zijn, maar ook bewogen over de onbekeerden.”
Ds. De Groot groeide op in een eenvoudig gezin en moest na de lagere school al gauw aan het werk. Veel opleiding heeft hij in zijn jeugd niet gehad. „Hij heeft de basisschool gevolgd, en vele jaren later de tweejarige opleiding tot predikant. Zijn prediking was voluit Schriftuurlijk-bevindelijk. Voor Schriftuurlijke exegese heb je theologische opleiding nodig, voor het bevindelijke element heb je geestelijk leven nodig. Het tweede was zeer duidelijk aanwezig.”
Actueel
De Groot ontdekte dat de preken van zijn grootvader verrassend actueel zijn. „In de jaren negentig van de vorige eeuw waarschuwde hij al voor radicale vormen van de islam, voor groeiende intolerantie jegens hen die naar Gods Woord willen leven, voor het opkomende anarchisme, voor wereldgelijkvormigheid in de kerk en voor het belang van artikel 23 voor de vrijheid van onderwijs.”