Commissie komt met één voorstel over gebruik NBV
NUNSPEET - Het lijkt er vooralsnog niet op dat de generale synode 2004 van de Christelijke Gereformeerde Kerken het gebruik van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV) zal vrijgeven. Kwam een synodecommissie aanvankelijk met een meerderheids- en minderheidsrapport hierover, op dit moment ligt er één voorstel.
Daarin stelt de commissie onder meer voor een studiedeputaatschap in te stellen dat „de kerken dient met een gefundeerd voorstel inzake het gebruik van de NBV in de kerken.” Dit deputaatschap dient rapport uit te brengen op de synode van 2007. De kerken worden verzocht tot die tijd in de erediensten geen gebruik te maken van de NBV. Het gaat hier om een „heel kwetsbaar” voorstel, aldus de commissie.„Ik zou echt willen vragen om ruimte om deze vertaling wel te mogen gebruiken”, zei ds. L. C. Buys uit Haren woensdag tijdens de bespreking. De predikant gaf aan „diep onder de indruk” te zijn gekomen van de NBV. „Natuurlijk, de kribbe en de stal hebben plaatsgemaakt voor een voerbak en een nachtverblijf. Maar daar moet je aan wennen.” De verschijning van de NBV gaat met „enorm veel publiciteit gepaard”, aldus ds. Buys. „Als de synode geen ruimte geeft voor deze vertaling, heb ik een probleem. Want dan kan ik in mijn missionaire werk niet enthousiast aanhaken bij deze publiciteit.”
Tot een besluit kwam het gisteren nog niet. Wel werd besloten om de Herziene Statenvertaling (HSV) buiten het onderzoek te houden. Eerder had prof. dr. H. G. L. Peels de synode geadviseerd te overleggen met de Stichting HSV.
De bespreking van het rapport van deputaten voor contact met de overheid ging woensdag met name over de ”Handreiking voor het omgaan met het verschijnsel samenwonen”. In deze handreiking is onder meer de zinsnede opgenomen: „Gaat het om een samenlevingsrelatie tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, dan dienen gesprekken uiteindelijk gericht te zijn op de verbreking van de samenleving.”
Ds. A. Hilbers uit Zwolle stelde voor deze zin te schrappen. „Tijdens de vorige synode hebben we niet gesproken over homofiele relaties. Deze stukken krijgen straks wel pastorale status. En dan komt er ineens zo’n kreet tussendoor. In twee zinnen leg je dan vast hoe je hiermee om moet gaan. Daarop mogen we ons best eerst bezinnen, al ontken ik niet dat we dan misschien wel op hetzelfde uitkomen. Maar mijn voorstel is echt om deze twee zinnen te schrappen.”
Commissierapporteur ds. J. P. Boiten adviseerde dit niet over te nemen. „Natuurlijk, we mogen niet de indruk wekken dat hier nu voldoende handreiking wordt gegeven. Maar de regel op zich is goed als richtinggevend woord.” Ook deputatenvoorzitter prof. dr. T. M. Hofman zei te willen blijven bij wat er nu staat. Zijn opmerking „dat we de handreiking geen gigantisch groot gewicht moeten geven”, bracht ds. Hilbers tot de uitroep „dat het wel om een synodestuk gaat. Dit gaat zo wel naar de kerkenraden!”
Preses ds. J. Westerink bracht het voorstel van ds. Hilbers in stemming. Het kreeg 13 van de 52 stemmen en werd daarmee verworpen. De synode besloot de eerder verschenen brochure ”Het huwelijk nader bekeken” opnieuw uit te geven en daarbij ook de handreiking te voegen.
Woensdagmorgen sprak de synode over het rapport van deputaten voor de correspondentie met de buitenlandse kerken. Besloten werd goedkeuring te hechten aan het voornemen van deputaten om zich bij het onderzoek naar relaties met Oost-Europese kerken die mogelijk in aanmerking komen voor contact, met name te richten op de Gereformeerde (Református) Kerk in Hongarije en Roemenië, de Roemeense Evangelische Kerk, alsook gereformeerde kerken in de Baltische staten en in Tsjechië. Prof. dr. H. G. L. Peels gaf daarbij aan dat hier gaat om „een uitproberen.”
Deputaten werd verder opgedragen om in de correspondentie met de Free Church of Scotland en de (hiervan afgescheiden) Free Church of Scotland Continuing „blijvend alert te zijn op mogelijkheden om -eventueel samen met andere zusterkerken- bij te dragen aan de verbetering van de verstoorde onderlinge relaties.” Volledige correspondentie wordt aangeboden aan de Evangelical Presbyterian Church of Ireland.
Tijdens de bespreking vroeg ouderling E. Beldman uit Kampen aandacht voor de situatie van de christelijke gereformeerde kerken in Noord-Nederland. „Ik weet niet hoe ik dit aan de orde moet stellen, maar nadrukkelijk wil ik wijzen op de vele vacante kerken in het noorden van het land.” Deputatenvoorzitter prof. Peels zei deze „hartenkreet” van harte te willen onderstrepen.