Kerk & religie

Ds. J. C. van Trigt: een echte dorpsdominee

De bevestiging en intrede in zijn huidige gemeente gingen tot twee keer toe niet door vanwege een ernstige ziekte. Toch geloofde ds. J. C. van Trigt, die woensdag 25 jaar predikant is, dat hij weer op de kansel zou staan.

Jan van Reenen
19 September 2018 14:15Gewijzigd op 17 November 2020 04:39
Ds. J. C. van Trigt. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. J. C. van Trigt. beeld RD, Anton Dommerholt

De hervormde predikant woont naast de kerk in Ameide. Er is zelfs geen hek dat het woonhuis scheidt van het kerkplein. Dat heeft ook nadelen. Het slaapkamerraam is vlak bij de torenklok van de dorpskerk en hij wordt nog weleens wakker van het slaan ervan.

Ook zonder dat ligt ds. Van Trigt ’s nachts weleens wakker. „Ik maak me zorgen over kerkelijke ontwikkelingen en de sores van gemeenteleden. Hun nood gaat door me heen. Zeker als ik merk dat mensen vervreemd raken van God en ze de kerk loslaten.”

Ds. Van Trigt noemt zichzelf een predikant met een pastoraal bewogen hart. Dingen die gebeuren in het leven van gemeenteleden legt hij niet zomaar naast zich neer. Dat ervaart hij weleens als een last, maar het verhindert hem niet om met vreugde predikant te zijn. „Die gevoeligheid heeft ook een voordeel: ik mag binnenkomen in het leven van veel mensen.”

Hij noemt zichzelf een echte dorpsdominee en ziet graag dat iemand hem in supermarkt aanschiet om hem deelgenoot te maken van zorgen en vreugden.

Kwetsbaar

In het najaar van 2015 liep de predikant een bacteriële longinfectie op, waardoor hij enige tijd niet mocht werken. De bevestiging in zijn nieuwe gemeente Ameide/Tienhoven in april 2016 werd daardoor uitgesteld tot 22 januari 2017.

In de week voor zijn intrede kreeg ds. Van Trigt echter een hartinfarct en belandde hij in het ziekenhuis. Ondanks zijn toestand bleef het besef dat hij naar die gemeente moest. „Tijdens het overwegen van het beroep werd ik bepaald bij Jesaja 30:21: „Dit is de weg, bewandel die.” Toen ik in het ziekenhuis de Bijbel, die mijn vrouw voor me meegenomen had, opensloeg, viel die open bij Jesaja 30. Ik las toen wat er juist voor vers 21 staat: „De Heere zal u wel geven brood van benauwdheid en water van verdrukking.” Die woorden kwamen binnen en ik geloofde dat ik weer op de kansel zou staan. Dat is ook gebeurd. Op zondag 28 mei 2017 mocht ik intrede doen.”

Hij vervolgt, zichtbaar aangedaan: „Ik weet niet wat Gods bedoeling was met deze weg, maar wat ik wel weet is dat deze mij dichter bij de Heere bracht. Ik ben dankbaar dat ik weer volledig mag werken, met toewijding en vreugde, en in het besef dat het leven kwetsbaar is. Juist daardoor heb ik geleerd wat meer te relativeren.”

De trouw van God is een van de constanten in zijn leven. „God was al in mijn kindertijd werkelijkheid voor me. Ik had al vroeg het verlangen de Heere te dienen. Ik herken me in Timotheüs. In mijn puberteit las ik De Waarheidsvriend en godsdienstige boeken. Omdat ik na de havo werk in Gods Koninkrijk wilde gaan doen, volgde ik de Bijbelschool in Zeist. Daarna kwam de roeping tot het predikantschap. God heeft me geleid, ook van de ene naar de andere gemeente. Dat ging soms door een tekst uit Zijn Woord, soms door gebed of door gesprekken en het zien van de nood van mensen. Gods trouw heeft me al die tijd vergezeld.”

Ds. Van Trigt vindt het belangrijk om verder te kijken dan de eigen gemeente. Hij was onder meer kerkvisitator en panellid voor de Evangelische Omroep. De predikant ziet zichzelf als een verbinder. „Het is mijn verlangen om met mensen samen te werken en verbindend te zijn. We moeten elkaar vasthouden en waken voor polarisatie. Dat wordt eenvoudiger als we met innerlijke ontferming bewogen zijn en de noden en zorgen van de mensen om ons heen zien.”

Ds. J. C. van Trigt

Johan Carl van Trigt werd op 17 juli 1960 geboren in Numansdorp. Hij studeerde theologie in Utrecht en deed in 1993 intrede in de hervormde gemeenten van Goudriaan en Ottoland. Daarna volgden Oldebroek (1998), Woerden (2003) en Papendrecht (2009). Sinds 2017 staat hij in Ameide-Tienhoven. Ds. Van Trigt maakt sinds 2010 deel uit van het bestuur van de GZB (Gereformeerde Zendingsbond). „In Kenia en Zimbabwe zag ik de veelkleurigheid van Gods wereldwijde kerk.” Het echtpaar Van Trigt heeft drie kinderen.


Lees ook in Digibron:

Bevestiging en intrede ds. J. C. van Trigt te Ameide/Tienhoven (Reformatorisch Dagblad, 29-05-2017)

Ds. J. C. van Trigt neemt afscheid van Papendrecht (De Waarheidsvriend, 12-01-2017)

Ds. Van Trigt toch nog de zending in (Reformatorisch Dagblad, 24-09-2015)

Ds. Van Trigt doet intrede in Papendrecht (Reformatorisch Dagblad, 14-04-2009)

Ds. J. C. van Trigt neemt afscheid van Woerden (De Waarheidsvriend, 23-04-2009)

Ds. J. C. van Trigt doet intrede in hervormd Woerden (Reformatorisch Dagblad, 01-09-2003)

Ds. J. C. van Trigt neemt afscheid van hervormd Oldebroek (Reformatorisch Dagblad, 18-08-2003)

Ds. J. C. van Trigt doet intrede in herv. Oldebroek (Reformatorisch Dagblad, 20-04-1998)

Ds. Van Trigt neemt afscheid van Goudriaan/Ottoland (Reformatorisch Dagblad, 07-04-1998)

Kandidaat Van Trigt doet intrede in herv. Goudriaan/Ottoland (Reformatorisch Dagblad, 20-09-1993)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer