Kerk & religie

CGK Alphen aan den Rijn treedt uit

De kerkenraad van de christelijke gereformeerde kerk in Alphen aan den Rijn heeft afgelopen donderdag besloten uit het kerkverband te treden. Zondagmorgen, na de kerkdienst, heeft de kerkenraad dat besluit aan de gemeente meegedeeld en een verklaring afgelegd.

Kerkredactie
25 March 2002 11:19Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

De kerkenraad deelt desgevraagd mee dat de formele datum van uittreden 21 maart is. „Toen nam de kerkenraad het besluit. Maar formeel zal de bekrachtiging plaatshebben op de gemeenteavond die voor 3 april geagendeerd staat.” De kerk van Alphen telt 526 leden: 241 doop- en 285 belijdende leden.

In een persbericht laat de kerkenraad weten dat enkele gemeenteleden bij de classis ’s-Gravenhage bezwaar hadden ingediend tegen de prediking van de Alphense predikant E. Hakvoort. Volgens de kerkenraad heeft de classis in haar vergadering van 21 maart deze bezwaren overgenomen en uitgesproken dat er voor deze prediking geen plaats is in de Christelijke Gereformeerde Kerken. „Het stemt de kerkenraad tot grote droefheid dat er geen ruimte gelaten wordt voor het aloude Woord, dat vele jaren in de gemeente mocht worden gebracht. Dit, alsmede de jarenlange grote zorg over velerlei ontwikkelingen binnen de kerken, heeft bij de kerkenraad tot de conclusie geleid dat geen andere weg meer rest dan een breuk met het kerkverband.”

Het persbericht meldt dat de kerk van Alphen aan den Rijn, „waarvan alle ambtsdragers aanblijven, voorshands zal worden voortgezet als Vrije Christelijke Gereformeerde Kerk.”

Desgevraagd licht W. P. D. Esveld, tweede voorzitter van de Alphense kerkenraad, toe dat de kerk eerst zelfstandig wil worden, om vervolgens mogelijk aansluiting te zoeken bij een ander kerkverband. „Elke suggestie over welk kerkverband dan ook is voorbarig. Daarover willen wij als kerkenraad straks in alle rust met de gemeenteleden nadenken.” Op de vraag waarom niet eerst de gemeenteleden zijn geraadpleegd alvorens tot een dergelijk ingrijpend besluit te komen, zegt Esveld: „Zoals wij het hebben gedaan, is het de gebruikelijke volgorde.”

Prof. dr. H. J. Selderhuis, de kerkrechtdeskundige van de CGK, zegt desgevraagd dat het besluit van de kerkenraad hem bevreemdt „omdat wanneer je overtuigd bent van je gelijk, binnen het gereformeerde kerkrecht de kerkelijke weg openstaat naar de classis, de particuliere synode en daarna de generale synode.”

Namens de christelijke gereformeerde classis ’s-Gravenhage zegt scriba ds. G. Drayer uit Zoetermeer dat de verklaring van de kerkenraad van Alphen aan den Rijn over de handelwijze van de classis niet correct is. „Er heeft door de classis helemaal geen besluitvorming plaatsgehad. Wel is aan de kerkenraad van Alphen om een nadere verklaring inzake de ingediende bezwaren gevraagd. Vervolgens zouden wij op 25 april verder vergaderen. Maandag bezinnen wij ons op de stappen die we nu zullen moeten ondernemen.” De scriba deelt verder mee „dat het niet om de prediking van ds. Hakvoort als zodanig gaat.”

Ds. K. Hoefnagel uit Katwijk aan Zee, die consulent is van de kerk van Alphen aan den Rijn, deelt mee „dat de verklaring van de kerkenraad de indruk wekt alsof voor een schriftuurlijk-bevindelijke preek geen ruimte meer zou zijn binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken. Niets is minder waar. Als consulent heb ik er altijd voor gepleit dat we als behoudend deel van onze kerken bij elkaar moeten blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer