Planbureau: biomassa belangrijk voor duurzame economie
Voor biomassa is een belangrijke rol weggelegd in een duurzame economie, denkt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dan moet het gebruik wel goed worden afgebakend, stelt het bureau, een belangrijke adviseur van het kabinet. Milieuorganisaties reageren sceptisch.
Het kabinet had het PBL gevraagd of biomassa kan helpen om de klimaatdoelen te halen die het zich heeft gesteld om klimaatverandering tegen te gaan. Daarover zijn de meningen verdeeld. Vooral de verbranding van hout en ander biologisch materiaal om energie op te wekken roept veel weerstand op. Maar de overgang naar groenere energie is moeilijk haalbaar met bijvoorbeeld alleen zonne- en windenergie, denkt het PBL.
Wel moet het kabinet onder meer beducht zijn voor verlies van biodiversiteit en schaarse landbouwgrond.
Joris Thijssen, directeur Greenpeace Nederland vindt het een „laf en PBL-onwaardig rapport”. „Het is onacceptabel dat het aandeel biomassa zou groeien. Niet alleen vanwege de natuurcrisis waarin we zitten. We moeten nu alles op alles zetten om de klimaatcrisis te beteugelen. Dat betekent stoppen met het kappen van bossen. Zolang er geen garantie wordt gegeven dat biomassa onze biodiversiteit niet vernietigt, leidt de inzet van biomassa tot verergering van de klimaatcrisis.”
Volgens Milieudefensie onderschat het PBL-rapport de negatieve gevolgen van de productie en verbranding van biomassa op klimaat, biodiversiteit en mensen. „We zijn erg terughoudend met de inzet van biomassa voor energie. Biomassaverbranding voor elektriciteit en warmte en auto’s die rijden op biobrandstoffen hebben geen plaats in een klimaatneutrale samenleving. Duurzame alternatieven zijn beschikbaar of liggen binnen handbereik. Biobrandstof uit voedsel is al helemaal uit den boze”, stelt een woordvoerster.