Veel Nederlanders bang voor tandarts
Veertig procent van de Nederlanders is bang voor de tandarts. Niet weten wat er in de mond gebeurt, het geluid van de boor en pijn wekken de meeste angstgevoelens op. Een kwart van de tandartsen heeft een cursus gevolgd in het omgaan met angstige patiënten.
Dat blijkt uit onderzoek van tandpastafabrikant Colgate, de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) en prof. dr. A. de Jongh, bijzonder hoogleraar angst- en gedragsstoornissen in de tandheelkundige praktijk. De resultaten werden vanmiddag in Amsterdam gepresenteerd.
September is uitgeroepen tot de Maand van de Mondgezondheid. Tandartsen zullen extra aandacht besteden aan mondhygiëne en preventie onder het motto: wie een goed verzorgd gebit heeft, hoeft niet bang te zijn voor de tandarts.
Van de mensen die naar de tandarts gaan, zegt driekwart bang te zijn voor de behandeling. Onder hen zijn meer vrouwen dan mannen. Allochtonen zijn vaker bang voor de tandarts dan autochtonen.
Vijf procent van de Nederlanders vermijdt de tandarts uit angst. De vrees voor pijn is de belangrijkste oorzaak. Gemakzucht is de tweede reden voor het niet nakomen van afspraken. De onderzoekers wijzen erop dat het langdurig niet naar de tandarts gaan het probleem alleen maar erger maakt. Het aantal gebitsklachten neemt toe, waardoor mensen nog minder naar de tandarts durven.
Goed poetsen, flossen (met een draadje vuil tussen de tanden verwijderen) en regelmatig tandartsbezoek zijn de belangrijkste preventiemaatregelen. Tandartsen benadrukken het belang van gezonde eetgewoonten. Snoepgoed is niet alleen slecht voor de algemene gezondheid, maar tast ook het gebit aan.
Angstige patiënten zijn gediend met een duidelijke uitleg van wat de tandarts gaat doen. In extreme gevallen voeren tandartsen eerst geruststellende gesprekken voordat zij met de behandeling beginnen.