Politiek

‘Nederlandse schoolkinderen kunnen wel zonder Wilhelmus’

Kinderen hoeven op school toch niet per se het Wilhelmus te leren, als het aan de commissie ligt die zich daarover heeft gebogen. Het kabinet wil dat wel.

ANP
3 October 2019 14:24Gewijzigd op 16 November 2020 17:08
Schoolkinderen uit Deventer zingen het Wilhelmus voor koninging Maxima. beeld ANP
Schoolkinderen uit Deventer zingen het Wilhelmus voor koninging Maxima. beeld ANP

De commissie die volgende week een advies presenteert over de hoofdlijnen van het nieuwe lesprogramma, vindt dat Nederlandse leerlingen wel zonder het volkslied kunnen, zegt commissielid Chantal Alkemade na berichtgeving door de NOS. De nadruk die het kabinet op het Wilhelmus wil leggen, kan er volgens haar juist voor zorgen dat scholen zich te gemakkelijk afmaken van het onderwijs over Nederlandse kernwaarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Scholen leunen achterover zodra de leerlingen het volkslied kunnen meezingen, vreest ze.

De commissieleden die de lijnen uitzetten voor het zogeheten burgerschapsonderwijs, willen scholen de vrijheid laten om dat zelf in te richten. Ze moeten aandacht schenken aan ‘nationale symbolen’, maar mogen zelf kiezen hoe ze dat doen. „Dan kunnen heel verschillende scholen uit Amsterdam, Zwolle of Groningen hun lessen afstemmen op hun leerlingen”, zegt Alkemade.

Verantwoordelijk minister Arie Slob houdt vooralsnog vast aan het regeerakkoord. Hij noemt de voorstellen van de commissie „bouwstenen”, die „verder moeten worden uitgewerkt”.

Dat is de minister geraden ook, zegt Tweede Kamerlid Michel Rog van regeringspartij CDA. „De minister heeft zich te houden aan het regeerakkoord. Daarin staat duidelijk dat leerlingen in het belang van onze Nederlandse identiteit het Wilhelmus zullen gaan leren.”

PVV-Kamerlid Harm Beertema vindt de voorstellen van de commissie „onacceptabel”. Die „weet het beter dan het kabinet, het regeerakkoord en de Tweede Kamer. En minister Slob⁩ vindt het allemaal best.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer