Gestolen oorlogsbuit naar Duitse eigenaar
Na bijna 75 jaar is een in Heerlen gevonden kostbaar zilveren servies teruggegeven aan Duitse eigenaren, een adellijke familie in Öhringen. De kostbare schat werd in 1945 gestolen door Amerikaanse militairen. Via via kwam de kunst terecht in Heerlen bij een inmiddels overleden inwoner van de Limburgse stad. Zijn familie, die het gestolen goed in bezit had, was bereid het kostbare servies terug te geven aan de rechtmatige eigenaar, maakte de politie donderdag bekend.
Via een Heerlense kunsthandelaar kwamen de autoriteiten op het spoor van de gestolen kunstschat. De politie ging vervolgens in gesprek met de familie, die bereid bleek mee te werken aan teruggave.
Binnenkort wordt het servies door bemiddeling van de Duitse ambassade teruggegeven aan de rechtmatige eigenaren. Omdat de zaak is verjaard, worden de nabestaanden van de Heerlense familie niet vervolgd voor kunstroof. Wel krijgen zij een kleine vergoeding van de eigenaar, gelijk aan de zilverwaarde.
De kunsthandelaar waar het tafelzilver jaren geleden werd aangeboden, ontdekte op het zilver een herkenbaar familiewapen, en wist de eigenaar te traceren, Fürst Christian Kraft.
In april 1945 plunderden de geallieerden het kasteel in Öhringen en stalen daar onder meer 30 kilo zilvergoed. Dat namen ze mee naar Heerlen, waar een zogenoemde ‘restplace’ voor de troepen was. In de kroeg betaalden ze alcohol met tafelzilver. De kroegbaas legde het zilver op zolder en zijn dochter erfde het na zijn dood. Haar kinderen, drie meisjes en een jongen, inmiddels 80’ers, kwamen daarna in het bezit van het zilver. Een aantal jaren geleden bood een van hen een deel van het zilver aan de juwelier in Heerlen aan, die ontdekte dat het gestolen was, zegt rechercheur Frank Assendelft, die meedeed aan het onderzoek.
Een deel van het tafelzilver is overigens nog niet teruggevonden, maar is nog in Limburg, denkt Assendelft. De politie zoekt er nog naar.