Respectloos gedrag op de weg moet zo hoog mogelijk beboet worden
Het gebeurde zaterdag tijdens een ernstig ongeluk op de snelweg A58. Automobilisten filmden met hun mobiele telefoon een ongeluk waarbij een man van 48 jaar overleed en anderen gewond raakten. Zeker 25 automobilisten kunnen een boete verwachten omdat ze de hulp bij het ongeluk frustreerden of het verkeer in gevaar brachten. Sommigen liepen zelfs door nog niet onderzochte sporen heen.
Hulpverleners en politieagenten reageerden verbijsterd, hoewel ze ook meldden dat dit soort gedrag de laatste tijd steeds meer voorkomt. Mensen schuwen blijkbaar niet om foto’s te maken van in hun voertuig bekneld zittende slachtoffers of van een slachtoffer dat gereanimeerd wordt.
In diverse media doen deskundigen hun zegje over deze vorm van ramptoerisme. De opmerkingen van sommigen, dat met het maken van foto’s of filmpjes bij een ernstig ongeval ethische grenzen overschreden worden, zijn een understatement. De mobiele telefoon zou de schuld hebben van dit ramptoerisme omdat we nog niet goed weten hoe we om moeten gaan met de mogelijkheden die dat apparaat biedt. Weer anderen noemen onder andere Facebook als schuldige. Mensen willen namelijk zelfs met dit soort rampfoto’s ‘scoren’ bij hun volgers.
Een psycholoog noemt in het Algemeen Dagblad dit gedrag niet uniek voor onze tijd. „Dat de mens geniet van andermans ellende, is van alle tijden: in de middeleeuwen beschouwden de mensen een ophanging als een dagje uit. Geweldig, narigheid en ellende trekken de mens aan.”
Helaas heeft hij gelijk. Zijn uitspraak moet hen die geloven in de goedheid en vooruitgang van de mens veel pijn doen. Juist in onze maatschappij worden de middeleeuwen niet zelden aangehaald als voorbeeld van hoeveel slechter het toen allemaal was. Terecht wijst deze deskundige er echter op dat de technieken en omstandigheden veranderen maar de mens niet.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we bij deze vorm van ramptoerisme over een minderheid spreken. Soms ben je verrast door de bereidheid van anderen om te helpen. Mensen die, soms met gevaar voor eigen leven, medemensen in nood te hulp schieten en er niet over piekeren om foto’s of filmpjes te maken.
Ondertussen kunnen zo’n 25 ramptoeristen een boete van 239 euro verwachten. Politieagenten hebben zo veel mogelijk kentekens geregistreerd.
Hopelijk zal de boete de filmers ervan weerhouden ooit nog eens bij ongelukken opnames te maken om aan vrienden en kennissen te laten zien. Met het gevaar dat familieleden van de slachtoffers de foto’s ook onder ogen krijgen. Het openbaar ministerie moet ondertussen de huidige wetgeving nog maar eens napluizen op mogelijkheden om meer dan 239 euro boete op te leggen voor dit gedrag. Onaanvaardbaar gedrag is van alle tijden. Vrees voor hoge boetes is dat echter ook.