Economie

Chiquita afhankelijk van bananen

Chiquita is sterk afhankelijk van de bananenhandel. De helft van de omzet (in totaal 2,2 miljard dollar) haalt het uit bananen.

ANP
6 March 2002 08:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

Ongeveer 32 procent van die omzet komt uit Europa. Chiquita draait al enige jaren met verlies. Zo kwam het nettoverlies vorig jaar uit op 119 miljoen dollar tegenover een verlies van 95 miljoen dollar in 2000. Die verliezen zijn onder meer het gevolg van hoge rentelasten.

Chiquita heeft plantages in Guatemala, Honduras, Costa Rica, Panama en Colombia, waar in totaal 20.500 mensen werken. Voorzieningen rondom de plantages (havens, spoorwegen en huisvesting) zijn soms ook eigendom van de Amerikanen. Opvallend is dat Chiquita geen plantages heeft in Ecuador, waar de meeste bananen vandaan komen. Wel koopt de onderneming Ecuadoraanse bananen op als de oogsten op de eigen productievelden tegenvallen, bijvoorbeeld als die getroffen worden door natuurrampen.

Chiquita is in 1870 opgericht en is in zijn geschiedenis onder een aantal namen operationeel geweest. Zo was het als United Fruits Company in 1928 betrokken bij een bloedige onderdrukking van een arbeidersopstand in Colombia. In 1954 werd gebruikgemaakt van bedrijfsschepen om de regering in Guatemala omver te werpen. De schepen van het concern waren ook actief bij het Varkensbaai-incident in 1961 in Cuba.

Pas sinds 1990 bestaat de bananenonderneming onder de naam Chiquita Brands Company. Grote man achter Chiquita is Carl Lindner. Hij redde het bedrijf begin jaren tachtig van de ondergang. Korte tijd was Lindner meerderheidsaandeelhouder. Door de omruiling van de schulden in aandelen zal zijn belang verwateren van 36 procent tot 3 procent.

Chiquita brengt ook andere fruitsoorten onder eigen naam op de markt. In Europa is Chiquita vooral bekend van de bananen, Amerikanen kennen het merk ook als aanbieder van ingeblikt fruit. Chiquita speelt in de VS in op de behoefte aan saladebars in de grote winkelketens. De Amerikaanse markt is goed voor circa 60 procent van de omzet.

De bananen voor de Europese markt worden vooral verscheept naar de Antwerpse haven. Op het Europese hoofdkantoor van Chiquita werken nu tachtig mensen. Voor de invoering van de Europese importbeperkingen op bananen van Amerikaanse bedrijven werkten er nog 250 mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer