Evangelist Krijgsman in Engelse Kerk: Ontdoe de geestelijke levensramen van stof en vet
In de Engelse Kerk op het Begijnhof in Amsterdam wordt elke woensdag een korte dienst gehouden: de Alle-Dag-Kerk. Woensdag ging Johan Krijgsman, evangelist van de Gereformeerde Gemeenten in de hoofdstad, daarin voor.
Het is, zoals altijd, druk in de Kalverstraat. Een kort straatje, de Begijnensteeg, leidt van de bekende Amsterdamse winkelstraat naar een poort. Daarachter ligt het Begijnhof: een flink aantal, meest monumentale, huizen, gegroepeerd rondom enkele gazons. De herfstzon schijnt op de afgevallen bladeren van een oude linde.
In de hof staat de Engelse Hervormde Kerk. Het is een van de oudste gebouwen van de stad. De Engelish Reformed Church Amsterdam bezit de kerk sinds 1607, meer dan vierhonderd jaar.
Door de poort aan de zijde van het Spui komt een grote groep toeristen het Begijnhof oplopen, op weg naar de kerk. Ze hebben het er vrij snel gezien en vertrekken weer.
De eerste bezoekers voor de Alle-Dag-Kerk zijn gearriveerd. Sommigen zijn vaste bezoeker van de woensdagse dienst, anderen combineren het met een dagje Amsterdam. Een aantal aanwezigen komt voor de voorganger van deze middag: Johan Krijgsman van de Amsterdamse evangelisatiepost ”Bij Simon de Looier” van de Gereformeerde Gemeenten.
Zwart
Krijgsman zit al klaar in de consistorie, samen met ds. Wim Scheltens, bestuursvoorzitter van de stichting Alle-Dag-Kerk. De aanwezigen in de kerk zingen onder leiding van organist Everhard Zwart uit Krimpen aan den IJssel de gezangen: ”O Jezus, hoe vertrouwd en goed, klinkt mij Uw naam in ’t oor” en ”Neem mijn leven, laat het Heer, toegewijd zijn aan uw eer”.
De Alle-Dag-Kerk bestaat al 85 jaar, zegt ds. Scheltens, in het dagelijks leven predikant van de gereformeerde kerk te Lunteren. „Dat hebben we op 20 september gevierd tijdens een feestelijke dienst. Iedereen is hier welkom. De voorgangers zijn afkomstig uit allerlei kerken: Rooms-Katholieke Kerk, Oud-Katholieke Kerk, Protestantse Kerk, Remonstrantse Broederschap, Christelijke Gereformeerde Kerken, Nederlands Gereformeerde Kerken. Evangelist Krijgsman doet als enige vanuit de Gereformeerde Gemeenten mee. Onze grondslag is de Apostolische Geloofsbelijdenis. De voorgangers hebben een Bijbeltekst als uitgangspunt van hun meditatie. De overdenking duurt ongeveer tien minuten.”
Naar binnen. De aanwezigen zingen juist ”Gods weg is hoger dan mijn wegen”.
Vlaggen
In de prachtige kerk vallen de vlaggen van diverse landen op. Op de witgepleisterde muur bij de preekstoel staat in sierlijke letters: „Create in me een clean hart, o God”, uit Psalm 51: „Schep mij een rein hart, o God.”
Krijgsman heeft een psalmvers uitgezocht om mee te beginnen: ”’t Hijgend hert der jacht ontkomen”. De bezoekers zingen goed.
Hij mediteert niet over een Psalm maar wel over het onderwerp uit Psalm 51. Zijn tekst is Lukas 19:5, over Zacheüs die een „clean hart” krijgt. „De rechtvaardige Jezus roept Zacheüs, de onrechtvaardige, bij zijn naam. Hij zoekt contact met hem en wil zelfs in zijn huis blijven. Zacheüs was gehaat en gevreesd. Desondanks nodigde Jezus Zichzelf bij hem uit. Jezus zag achter deze steenrijke belastingambtenaar een mens met een naam.”
De evangelist betrekt de hoorders bij de gebeurtenis. „Heb jij je naam al gehoord uit Zijn mond? Dan ben je door de actie van de heilige Geest gekomen tot Christus met al je zonden. Je beleed ze voor Hem en Hij vergaf ze. Nu zijn Jezus’ naam en jouw naam voor altijd verbonden. Dat kan niet meer stuk. Nu ken je maar één begeerte: dat Zijn Naam verheerlijkt wordt omdat Hij jou bij je naam noemde. Dan krijg je na dit leven een nieuwe naam. Wie je ook bent: zoek zicht te krijgen op Jezus of ontdoe je geestelijke levensramen van stof en vet en zie je naaste opnieuw met ogen zoals Jezus hen ziet.”
Wolken
Aan het einde van de dienst klinkt ”Daar ruist langs de wolken een lieflijke naam” door de historische ruimte. Daarna is er koffie en gelegenheid voor een gesprek. Krijgsman wordt aangeklampt door een man.
Naar buiten. De drukte in. In de Kalverstraat loopt nog steeds veel winkelend publiek. Daar klinkt andere taal: ”Score” staat er op een uithangbord aan een van de winkelgevels. Tussen de winkels door is nog net een stukje van de blauwe hemel te zien.
De meditatie van evangelist Krijgsman is hier te beluisteren.