Geen beeldenstorm in Victorkerk hersteld hervormde gemeente Apeldoorn
Er hoefde geen beeldenstorm plaats te vinden in de voormalige rooms-katholieke Victorkerk in Apeldoorn. De beelden in het bedehuis stonden op sokkels en zijn weggehaald voordat de hersteld hervormde gemeente het pand kocht. Zondag kerkte de gemeente er voor het eerst.
Het leek er bijna niet van te komen dat de hersteld hervormde gemeente het gemeentelijk monument uit 1955 –dat in 2013 zijn deuren sloot– in bezit zou krijgen, zoals ze hoopte. Het kinderdagverblijf Mam’s, dat naast het pand onderdak had, kocht de kerk –een ontwerp van architect H. W. Valk en zijn zoon G. H. F. Valk– met de pastorie. De hersteld hervormde gemeente moest verder zoeken.
Empathie
Totdat in 2015 het kinderdagverblijf weer bij de gemeente aanklopte. Ds. R. van Kooten: „We hebben veel empathie geproefd bij Mam’s, ze gunden het ons echt.” „Dat betekent niet dat we de kerk voor een symbolisch bedrag konden kopen”, voegt hulpkoster en bouwcommissielid Harry Groothedde eraan toe. „We hebben de volle prijs betaald, maar inderdaad na goed overleg. Het kinderdagverblijf vond het belangrijk dat dit gebouw weer als kerk zou fungeren.”
Kerkvoogd Abele Jansen is werkzaam bij vbk architecten in Beekbergen. Dat had zo zijn voordelen. „Ik ervoer het als een opdracht van de Heere om de kerk geschikt te maken voor onze gemeente. Er is een plan gemaakt dat inmiddels volledig is doorgevoerd. Boven de ingang komt een jeugdhonk in combinatie met de kerkenraadskamer. Er is een klimaatbeheersingssysteem aangebracht en de kerk heeft nu vloerverwarming. Verder hebben we toiletgroepen en een keuken gerealiseerd bij de hoofdingang. Dit alles zo veel mogelijk met respect voor het gebouw. Kijk, in de toiletten zie je de oude bakstenen muren nog gewoon zitten.”
Verprotestantst
Ook hulpkoster Groothedde zette zich, samen met vrijwilligers, in voor het in 2015 aangekochte bedehuis. „De banken zijn verprotestantst”, lacht hij. „Van de knielplanken hebben we sommige gedeelten gebruikt om het zitvlak te verlengen en andere stukken om het rugvlak te verhogen en een plankje voor de psalmboeken te maken. De banken zijn iets naar achteren gekanteld, daardoor zitten ze nu comfortabeler.”
Jong
Het bankenplan wordt voor de helft aangevuld met stoelen. In totaal zijn er zo’n 600 zitplaatsen, maar Jansen verwacht dat nog niet alle stoelen neergezet worden. „In de vorige kerk hadden we ruim 300 zitplaatsen en met doopdiensten maken we van een kerkgebouw met 500 zitplaatsen gebruik. Onze gemeente is jong, ruim 60 procent is jonger dan 35 jaar. We verwachten de komende jaren dus een flinke groei. Daar is dit kerkgebouw op berekend.”
De totale kosten –de aankoop van de kerk met de naastgelegen pastorie en de verbouwing– schatten de drie op zo’n 1,6 miljoen euro. Jansen: „De verkoop van ons kerkgebouw aan de Smaragdstraat maakte de verbouwing mogelijk.”
Ds. Van Kooten, die in mei met emeritaat gaat, is blij met het nieuwe oude bedehuis. „Je ziet veel nieuwe hersteld hervormde kerken verrijzen in Nederland. Dat doet me nog steeds pijn, omdat dit het definitieve van de scheuring in 2004 laat zien. Wij hebben hier iets goeds gedaan door te behouden wat er al was.”
Ingebruikname Victorkerk hhg Apeldoorn
De hersteld hervormde gemeente (hhg) te Apeldoorn kerkt sinds zondag in de Victorkerk aan de Jachtlaan. Het bedehuis wordt op 17 april, tweede paasdag, officieel in gebruik genomen. Tijdens deze bijeenkomst, die begint om 14.30 uur, vindt de overdracht van de kerk plaats en worden de kanselbijbel, de doopschaal en het avondmaalstel binnengebracht. Verder houdt ds. R. van Kooten, predikant van de gemeente, een meditatie en worden er twee toespraken gehouden. Aansluitend vindt er tot 18.00 uur een open huis plaats.
De hersteld hervormde gemeente kerkte sinds 2005 in haar kerkgebouw aan de Smaragdstraat, maar dat werd te klein. Het pand is nu verkocht aan Thuiszorg Beers.
hhgapeldoorn.nl