Binnenland

Renswoude krijgt honderdste klompenpad

In Renswoude, op de grens van de provincies Utrecht en Gelderland, wordt eind mei het honderdste zogeheten klompenpad in gebruik genomen.

Van onze correspondent
3 April 2017 19:32Gewijzigd op 16 November 2020 10:12
Kasteel Renswoude. beeld RD, Anton Dommerholt
Kasteel Renswoude. beeld RD, Anton Dommerholt

Klompenpaden zijn wandelroutes in de twee provincies over herstelde historische paden en boerenland. Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland ontwikkelen ze samen met vrijwilligers, die de paden daarna ook onderhouden.

Streekbewoners bewust maken van de cultuurhistorie en de natuur van de eigen omgeving is de opzet van de gemarkeerde, gratis toegankelijke, grotendeels onverharde routes. Er zijn verschillende initiatiefnemers: een gemeente, een vrijwilligersgroep, een historische vereniging, een groep boeren, een agrarische natuurvereniging. Gemiddeld zijn er zo’n 9000 wandelaars per pad per jaar.

De bakermat van de klompenpaden ligt in de Utrechtse en Gelderse Vallei. Het Schutpad bij Leusden was in 2004 het eerste klompenpad, het Oudenhorsterpad en het Dashorsterpad bij Woudenberg en het Snorrenhoefpad bij Achterveld volgden snel daarna.

De provinciale landschapsorganisaties blijven klompenpaden ontwikkelen. Waar nodig worden ze ook aangepast. Zo is onlangs het in 2007 geopende Meulunterenpad in de gemeente Ede verbeterd met gebruikmaking van suggesties van wandelaars.

Ter gelegenheid van het 100ste klompenpad wordt eind mei een wandelmeerdaagse gehouden. Op een aantal klompenpaden ontmoeten bewoners, klompenpadenfans en vrijwilligers elkaar tijdens een wandeling.

www.klompenpaden.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer