Politiek
Kabinet wil buitenlandse financiering religieuze instellingen aan banden leggen

Nederland legt financiële steun vanuit het buitenland aan moskeeën en andere instellingen aan banden.

Redactie politiek
beeld ANP
beeld ANP

De ministers Asscher (Sociale Zaken) en Van der Steur (Veiligheid en Justitie) hebben maandag een wet aangekondigd om dat te regelen. Ze willen onder meer criteria vastleggen voor geldstromen vanuit andere landen. De bewindslieden hopen zo „problematische en ongewenste buitenlandse financiering van bijvoorbeeld religieuze instellingen” beter te kunnen aanpakken.

„Elke geloofsgemeenschap heeft de vrijheid om geld vanuit binnen- of buitenland aan te trekken voor een moskee, kerk of tempel”, aldus Asscher. „Maar dat kan wel het risico meebrengen van activiteiten die haaks staan op de kernwaarden en vrijheden van Nederland.”

Tegen De Telegraaf zei Asscher maandagmorgen dat het niet eenvoudig zal zijn om een wet te maken die niet tegelijkertijd de vrijheid van godsdienst aantast.

Godsdienstvrijheid is een „groot goed dat soms tegen de onvrijheid vanuit golfstaten moet worden beschermd”, aldus CU-leider Segers maandagmorgen. „Met anderen heb ik steeds om een actieve verdediging van onze vrijheid gevraagd. Het kabinet heeft lang getreuzeld. Het zal nu zo snel mogelijk moeten worden geregeld.”

SGP-fractievoorzitter Van der Staaij juicht het toe dat het kabinet dubieuze financieringsstromen vanuit bijvoorbeeld Qatar aanpakt. Hij is wel „een beetje bezorgd” dat de wet „vanuit krampachtig gelijkheidsdenken” uiteindelijk „overdreven breed” wordt opgezet. „Kies daarom voor gerichte bestrijding van de radicale islam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer