Ontvangst met Hatikva en Palestijnse vlaggen
Rust heerste woensdagmorgen in Den Haag toen de Israëlische premier Netanyahu, begeleid door een motorescorte, arriveerde bij het Tweede Kamergebouw. Dinsdag was dat wel anders. Toen lieten zowel voor- als tegenstanders van het bezoek van zich horen.
Met blauw-witte vlaggen stonden Israëlaanhangers dinsdag bij Paleis Noordeinde. Het Israëlische volkslied Hatikva klinkt veelvuldig. Met een warm welkom voor de premier willen de aanhangers hem laten weten dat Israël er niet alleen voor staat. „We verwelkomen Abbas en Iraanse leiders, terwijl in dat land homo’s worden opgehangen, en nu Netanyahu uit een democratisch land komt, schreeuwen mensen moord en brand”, zei een jongere in een toespraak. ’s Avonds bedankte Netanyahu de Israëlfans in een tweet voor hun steun.
Bij het station en op het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer protesteren pro-Palestijnse demonstranten. De jongerengroep Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) verzet zich tegen de komst van de Israëlische premier. Door het bezoek zal het Nederlandse parlement „worden besmeurd met het bloed dat kleeft aan de handen van de Israëlische premier”, stellen zij. Dezelfde SRP raakte begin vorig jaar in opspraak toen de club een bijeenkomst organiseerde over een Jodenvrije Vrije Universiteit.
De enige plek waar Netanyahu in Den Haag thuishoort, is volgens hen het Internationaal Strafhof. Net als oud-premier Van Agt (CDA) maandag deed, roepen ook zij Nederland op om de premier als „oorlogsmisdadiger” op te pakken. Volgens Van Agt gaat Israël door te bouwen in „bezet gebied” in tegen het Statuut van Rome, de basis voor het Internationaal Strafhof.
De Stichting Diensten Onderzoek Centrum Palestina (DocP), die een boycot van Israëlische producten nastreeft, riep Kamerleden op niet naar het gesprek met Netanyahu te gaan.
GroenLinks-Kamerlid Grashoff gaf daaraan gehoor: hij koos ervoor niet aanwezig te zijn woensdagmorgen. Een gesprek zal immers het „rampzalig beleid” inzake de Palestijnen niet veranderen, verklaart hij op Twitter. Kamerlid Servaes, buitenlandwoordvoerder van de PvdA, ziet de besloten ontmoeting juist als een mogelijkheid om de Israëlische premier aan te spreken op zijn beleid om „illegale nederzettingen te blijven bouwen in bezet gebied.”
De Nederlandse regering ontving de Israëlische premier dinsdag en vandaag op eenzelfde manier als de Palestijnse president Abbas vorig jaar.
Esther Voet, hoofdredacteur Nieuw Israëlietisch Weekblad, ontmoette de premier vandaag achter gesloten deuren. „Israël staat politiek onder druk”, zei ze woensdagmorgen op Radio1. „Veel mensen zeggen pro-Palestijns te zijn, maar zijn anti-Israël.”
----
Boycot producten uit Israël hoog op agenda
DEN HAAG. De Israëlische premier Netanyahu spreekt over het vredesproces met de Palestijnen en de Israëlische nederzettingenpolitiek. Het vredesproces met de Palestijnen is actueel omdat Rusland vorige week de Palestijnse leider Abbas en de Israëlische premier uitnodigde voor besprekingen in Moskou. Na aanvankelijke toezeggingen lijkt dit overleg er vooralsnog niet te komen.
De Israëlische regering is al enige tijd diplomatiek bezig om het zogenaamde BDS-beleid in het buitenland te keren. BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties rond producten die in Joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever zijn geproduceerd. Omdat ook Nederlandse bedrijven hieraan meedoen, zal dit onderwerp hoog op de agenda in Den Haag staan.
De komst van Netanyahu roept herinneringen op aan zijn vorige bezoek, vier jaar geleden. Hoewel ook dat geen officieel staatsbezoek was, werd de premier toch met alle ceremonieel vertoon ontvangen.