Consument

Onder de molenwiek door. Zonder te bukken

„Hoor je die karekiet?” Hoewel het vogeltje zich nooit laat zien, typeert het geluid volgens Dik (79) en Teunie (77) Graafland uit Bleskensgraaf wel hun favoriete fietsroute, die langs tientallen molens en kilometers rietkragen voert. Met hun geboortedorp als hoogtepunt.

Mariska Dijkstra

29 July 2016 21:59Gewijzigd op 16 November 2020 05:26
beeld RD
beeld RD

Te oud om te fietsen? Het echtpaar Graafland hoopt dat het nog lang duurt voordat het zover is. Zij heeft last van chronische bronchitis, waardoor wandelen lastig is, maar fietsen lukt nog prima. Dik: „Ze fietst mij eruit.”

Hun fietsen hebben sinds enkele jaren wel trapondersteuning. Handig als je per dag zo’n 50 kilometer wilt afleggen, zoals het echtpaar regelmatig doet. Ook voor vandaag staat deze afstand op de planning.

De fietstas wordt gevuld met hun standaarduitrusting: een thermoskan koffie, een broodtrommel vol boterhammen en een bandenplaksetje. Vandaag komen daar nog een kan gekookt water en enkele theezakjes bij. Ook een regenponcho lijkt niet overbodig.

Groentetuin

Vanaf hun seniorenwoning in Bleskensgraaf naar Kinderdijk is het zo’n 11 kilometer, via het natuurgebied De Donk tenminste. Het dorp uitrijden is al een aardige belevenis. Iedereen lijkt het echtpaar te kennen. We komen langs de groentetuin waar Dik Graafland regelmatig staat te schoffelen. „Mijn tuin grenst aan die van de burgermeester. We noemen elkaar gewoon bij de voornaam.”

Even later fietsen we langs een eendenkooi die particulier eigendom is. De kooi is er om eenden te vangen voor de verkoop. Met behulp van voer, kooikershond en lokeenden worden de vogels door diverse slootjes gedreven, waarna ze worden gevangen in een kooi. Eenden vangen zielig? Dik: „Je eet toch ook kip?”

Eenmaal op het fietspad langs de Graafstroom ontvouwt zich een vredig tafereel. Water, riet, hier en daar een bootje. En veel vogels. „Hoor je die karekiet?” Het beestje heeft zich volgens Teunie Graafland nog nooit laten zien, maar het geroep alleen al werkt rustgevend.

De bruggetjes richting de molens zijn steil en hoog. Een reden om drie jaar geleden een nieuwe elektrische fiets aan te schaffen. Een met wat extra power. De teller van het nieuwe exemplaar staat bij beiden inmiddels op 7500 kilometer.

Werelderfgoed

Rond Kinderdijk wordt het drukker. Veel Aziatisch uitziende gasten fietsen of wandelen over het pad langs de negentien 18e-eeuwse molens. Ze zijn ooit gebouwd om de afwatering van de Alblasserwaard te verbeteren. Sinds 1997 staan ze op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En ja, dan moeten ze wel even op de foto. Ook de jongen die in gebrekkig Engels vraagt om hem voor een molen op de plaat te zetten, wil dat graag. Klik. En weg is-ie weer.

In het toeristenwinkeltje wordt de eerste bak koffie genuttigd. Zonder Kinderdijktosti, die hier ook te koop is. Waar de naam Kinder­dijk vandaan komt? Dik Graafland: „De meest tot de verbeelding sprekende verklaring is het verhaal van de Elisabethsvloed, die in 1421 een dijkdoorbraak veroorzaakte. Toen de ergste storm geluwd was, dreef er bij de dijk een wiegje, met een kindje erin. Het leefde nog. Een kat had de wieg in evenwicht gehouden door heen en weer te springen. Sinds die tijd heet het hier Kinderdijk.”

Loetbos

Na Kinderdijk nemen we de veerpont richting Krimpen aan de Lek. Je kunt dan langs de dijk naar Berg­ambacht fietsen, maar aardiger is het om een fietspad verderop te pakken, net iets voorbij de provinciale weg. Die gaat namelijk door natuurgebied het Loetbos, waar je niet alleen heerlijk kunt fietsen, maar ook kunt wandelen of kanoën.

Informatiebordjes prijzen de combinatie van grazige weilanden, het geheimzinnige bos en het riviertje de Loet. Wat in ieder geval prettig is, is dat hier genoeg picknickplekken te vinden zijn. Dus parkeren we de fietsen en pakken de broodtrommels erbij. Naar de dreigende lucht kijken we nog maar even niet. Het is nu tenslotte nog droog.

Eenmaal in Bergambacht is het een feest van herkenning. Want dit is het geboortedorp van zowel hem als haar. Oude bekenden worden gegroet. En regelmatig klinkt het, terwijl we langs de mooiste boerderijen rijden: „Hier heeft die en die gewoond, weet je nog?”

Ook komen er historische verhalen boven, zoals bij het zien van een afbeelding van een meisjes­gezicht op een van de woningen. „Bij een brand is er ooit een meisje uit het raam gesprongen. De eigenaren hebben de gevelsteen geplaatst, ter nagedachtenis aan die gebeurtenis.”

Vanaf Bergambacht gaat de tocht verder naar Schoonhoven. In het centrum stappen we even af, om de waag te bekijken. En een wandelingetje te maken langs de winkels van de grootste zilver­verkoper van het stadje: Rikkoert. Regelmatig komen er hordes toeristen om er een rondleiding te krijgen.

Zodra de Veerpoort in zicht komt, begint het te regenen. Plenzen is eigenlijk een beter woord. Dat komt in zoverre goed uit dat we gelijk even kunnen uitrusten bij de brasserie aan het water. Ze blijken er erg lekkere limoentaart te serveren.

Ooievaars

Zodra het opklaart, nemen we de pont naar de overkant. Maar al snel begint het weer te regenen. Gelukkig hebben we de poncho’s bij ons. Maar met tegenwind is het nog wel even bikkelen richting huis. Zeker het eerste stuk langs de Lek. De ooievaars die hier rond Groot-Ammers huizen, vallen ons daarom niet eens op.

We nemen daarna toch nog even de wipmolens langs de Ammersche Boezem mee, waar we onder de wieken door kunnen fietsen. Bukken? Niet nodig. En dat we even later, als we het bruggetje over zijn gestoken, de torenvalk spotten, is een extra cadeautje.

>>rd.nl/favorieteroute voor een route­beschrijving en andere afleveringen van deze serie.


Routebeschrijving

  • Begin- en eindpunt: Bleskensgraaf.

  • Verlaat Bleskensgraaf aan de noordkant en fiets rechtsaf de Korte Geer op. Ga na 150 meter linksaf (de Geerweg).

  • Ga aan het eind rechtsaf de Zijdeweg op.

  • Sla voor de hoge brug linksaf en rijd langs de Boezem naar Kinderdijk.

  • Ga bij Kinderdijk linksaf de Lekdijk op.

  • Sla na 250 meter af richting de pont en vaar over naar Krimpen aan de Lek.

  • Ga rechtdoor, door het dorp heen, en sla dan rechtsaf richting de provinciale weg (N210).

  • Steek de weg over bij restaurant Breeka en ga daarna rechtsaf het Loetbos in.

  • Fiets door het Loetbos tot aan de Zuidbroekse Opweg (linksaf). Dan rechtsaf Zuidbroek in.

  • Rijd door tot Bergambacht; ga rechtdoor richting Schoonhoven.

In het waaggebouw in Schoonhoven zit een goed pannenkoekenrestaurant. Tegenover het mooie stadhuis is in de straat een cirkel gemaakt. Als je vroeger in de waag werd gewogen en te licht bevonden, werd je als heks in die cirkel verbrand.

  • Fiets door Schoonhoven heen, onder de Veerpoort door naar de pont over de Lek.

  • Via Liesveld en Groot-Ammers via de Ammersche Boezem terug naar Bleskensgraaf.


zomerserie Favoriete route

Dit is deel 4 in een serie over favoriete wandel- en fietsroutes van RD-lezers. Volgende week zaterdag aflevering 5.

Meer over
Favoriete route

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer