Kerk & religie

Verslagenheid in kerk Stolwijk na overlijden peuter

STOLWIJK. De psychisch zieke man die vrijdag bij Zelhem een dodelijk ongeval veroorzaakte met de gestolen auto van een psycholoog, was net een week op vrije voeten. In de hersteld hervormde gemeente van Stolwijk, waar het 4-jarige slachtoffertje lid was, heerst verslagenheid.

J. Visscher
20 June 2016 16:55Gewijzigd op 16 November 2020 04:23
beeld Fotolia
beeld Fotolia

„Mensen zijn ontzettend verdrietig dat een kleintje uit het leven is weggerukt”, aldus ds. W. J. C. van Blijderveen maandagmorgen. „Tegelijkertijd is er dankbaarheid dat andere gezinsleden gespaard bleven.”

Bij het ongeval vrijdag bij Zelhem botste Rémon W. (38) uit Doetinchem op de auto met het gezin uit Stolwijk: de vader (38), moeder (40) en hun 3-jarige dochtertje en 4-jarige zoontje. Verschillende gezinsleden liggen nog in het ziekenhuis. W., die lichtgewond raakte, zat een halfjaar vast en was net een week vrij. Hij wist vrijdag weg te rijden met de auto van een psycholoog van justitie die hem bezocht.

Leiden de omstandigheden van het ongeval tot boosheid in de kerk? Ds. Van Blijderveen: „Verdriet en rouw overheersen. Maar kennelijk lopen regelgeving en procedures soms vast. Menselijk gezien had dit ongeval wellicht voorkomen kunnen worden. Ik hoop dat politie en justitie waar nodig lessen zullen trekken.”

De kerkelijke gemeente (zo’n 180 leden) organiseert woensdag een bijeenkomst. „We willen bidden en onze ogen omhoog heffen. Waar anders kunnen we hulp verwachten?”

Juist komende zondag staat een dienst gepland waarin ds. Van Blijderveen afscheid neemt van de hersteld hervormde gemeenten van Moerkapelle en Stolwijk. Hij was aan beide gemeenten verbonden en vertrekt naar Woudenberg. „Het raakte me diep dat we kort voor het afscheid met dit verdriet te maken krijgen. De gedachte aan afscheid nemen staat nu op de achtergrond. Prioriteit heeft de pastorale begeleiding van betrokkenen.”

De 38-jarige Doetinchemmer werd eerder deze maand door de rechtbank vrijgelaten, meldde de rechtbank Gelderland zaterdag in een reconstructie. De man was al verdachte in een strafzaak. Hij wordt onder meer verdacht van mishandeling, vernieling/inrijden op een politieauto, bedreiging en rijden onder invloed.

De Doetinchemmer zat bijna 
zes maanden in voorarrest. Op een zitting van 6 juni is gesproken over de vraag of hij zijn rechtszaak in vrijheid mocht afwachten. De rechtbank be-
sloot dat de man geschorst zou worden uit de voorlopige hechtenis. Voorwaarden waren dat hij contact moest houden met de reclassering, voorgeschreven 
medicatie moest blijven gebruiken en moest blijven meewerken aan een psychologisch onderzoek. De rechtbank liet de schorsing 
op 9 juni ingaan. „Daardoor 
was er voldoende tijd om de reclassering en hulpverleners op 
de hoogte te stellen en om medicatieverstrekking te regelen.”

Bij het besluit tot vrijlating overwoog de rechtbank onder meer dat de man een blanco strafblad heeft. Verder kwam „het moment in beeld” dat het voorarrest langer zou duren dan de straf die hij uiteindelijk zou krijgen. Daarnaast is de man psychiatrisch patiënt en dat is vaak reden om bij een veroordeling een behandeling op te leggen in plaats van een (lange) gevangenisstraf. W. wilde zijn medicijnen innemen en meewerken aan psychologisch onderzoek. Een langer voorarrest zou ertoe kunnen leiden dat hij zijn huis zou kwijtraken, stelt de rechtbank.

Een paar dagen nadat de Doetinchemmer vrij was, constateerde de reclassering dat hij „niet sterk en stabiel genoeg is voor het leven buiten”, aldus de rechtbank zaterdag. „De reclassering adviseerde dan ook de man op te laten nemen. Maar dit kan niet zonder rechterlijke beslissing. Nog diezelfde dag heeft het openbaar ministerie bij de rechtbank een verzoek ingediend om de schorsingsvoorwaarden te laten wijzigen door de rechtbank, opdat de man in een kliniek zou worden opgenomen.

Deze vordering moet besproken worden op een zitting in aanwezigheid van de advocaat van de verdachte. Gebruikelijk is dat zo’n vordering binnen een paar dagen tot twee weken op een zitting wordt behandeld. Nog voordat de vordering kon worden besproken, vond het fatale ongeval plaats in Zelhem.”

Rémon W. had nooit mogen vrijkomen, stelt zijn moeder Monique van der Sandt tegenover dagblad De Gelderlander. „Ik heb tegen zijn psychiater gezegd: Er gaat iets ergs gebeuren als mijn zoon vrijkomt. En dan neemt hij daar anderen in mee. Ik voel me zo schuldig. Het erge is: dit had voorkomen kunnen worden. De rechter in Zutphen had begin deze maand Rémon nooit mogen vrijlaten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer