Alle scholen van laatste richting hoeven deuren niet te sluiten
DEN HAAG. Alle 125 scholen van een laatste richting hoeven toch hun deuren niet te sluiten. Dat stelt staatssecretaris Dekker van Onderwijs voor in een aangepast wetsvoorstel over schoolstichting. Dit nieuws komt vrijdag naar buiten via een advies van de Onderwijsraad.
Afgelopen vrijdagavond stelde Dekker tijdens een SGP-jongerenavond in Woudenberg dat hij met een slimme oplossing zou komen voor de laatste scholen van een richting. Het wetsvoorstel waarmee hij gaat komen is bedoeld om meer vrijheid te geven en niet om kleine scholen de nek om te draaien, zei hij vrijdagavond.
De Onderwijsraad komt morgenochtend met een advies waarin staat dat de laatste scholen van een richting allemaal open moeten blijven. Dekker wilde ze aanvankelijk maximaal tien jaar openhouden. De 125 scholen zouden moeten sluiten omdat Dekker met een wetsvoorstel komt waarin hij bij de stichting van scholen niet langer rekening wil houden met de levensbeschouwelijke richting van een school. Daarom zouden ook de laatste school van een richting in een gemeente die onder de opheffingsnorm zitten, moeten verdwijnen.
Christelijke politici en de belangenorganisaties in het onderwijs hebben de afgelopen tijd bij Dekker aangedrongen op het openhouden van deze categorie scholen.
Verus, de belangenorganisatie voor het protestants en rooms-katholiek onderwijs, becijferde dat in totaal zo’n 125 basisscholen hun deuren moeten sluiten, waarvan ruim honderd scholen voor bijzonder onderwijs. De grootste kaalslag dreigt voor het gereformeerd onderwijs. Er zouden 25 vrijgemaakte scholen verdwijnen. Het reformatorisch onderwijs zou twaalf scholen verliezen. Die dreiging lijkt nu voorbij.