Israëlische opperrabbijn opent nieuw Joods cultureel centrum in Den Haag
Met het aanslaan van een grote mezoeza (tekstkoker) door de Azjkenazische opperrabbijn van Israël, David Lau, is donderdagochtend in Den Haag het nieuwe Centrum voor Haagse Jiddisjkeit, ”CHAJ” officieel geopend.
Een bijzonder moment voor de Joodse gemeente in Den Haag, aldus rabbijn S. Katzman van de Nederlands Israëlietische Gemeente (NIG) Den Haag donderdagmiddag. „In het nieuwe culturele Joodse centrum van de NIG worden het verleden, heden en de toekomst van de Joodse gemeenschap in Den Haag met elkaar verbonden. De belangrijkste pijlers van het centrum zijn educatie, cultuur en maatschappelijke zichtbaarheid.”
CHAJ is hét centrum van levend Jodendom in Den Haag, stelt de rabbijn. „CHAJ biedt huisvesting en sociale mogelijkheden voor zowel leden van de NIG als daarbuiten. Zo is er bijvoorbeeld plaats voor het enige Joodse kinderdagverblijf in Den Haag, een informatief centrum voor (externe) bezoekers, een koshere keuken en zijn er faciliteiten voor de vele samenkomsten binnen de Joodse gemeente.”
Mezoeza
Een mezoeza (letterlijk: ”deurpost” in het Hebreeuws) is een tekstkokertje dat volgens traditioneel Joods gebruik op deurposten wordt aangebracht. „Het bevat teksten uit het Bijbelboek Deuteronomium, waar staat dat men de grondslagen van het Joodse geloof dient aan te brengen op de binnenkant van deurposten en poorten. Deze staan in 20 regels geschreven op een stukje opgerold perkament dat is opgeborgen in een omhulsel. De mezoeza wordt uitgevoerd in verschillende materialen zoals bijvoorbeeld glas, hout, edelmetaal, plastic of steen. De vorm kan variëren van een eenvoudige koker tot een fraai bewerkte huisje. In de regel is door een ronde uitsparing in het omhulsel of buiten op de mezoeza, Gods naam Sjaddai te lezen. De letters kunnen ook als afkorting van de woorden ”Wachter van de poorten van Israël” worden geïnterpreteerd.”
In het kader van een bezoek aan een aantal Europese steden deed opperrabbijn Lau ook Den Haag aan. Na afloop vertrok hij naar het Binnenhof om daar een aantal gesprekken te voeren met Tweede Kamerleden.
Lees ook:
Expositie toont drie eeuwen Joods leven in Den Haag